用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今年公務員申請 SPA 好麻煩,要多好多文件! ...
樓主: basbyy
go

今年公務員申請 SPA 好麻煩,要多好多文件! [複製鏈接]

SIYip 發表於 18-11-6 14:19
我份OEA 同SPA 都打回頭,已經之前問晒人事部要交咩,我第一次搞,無經驗。不過,人事部個同事都好友善,打 ...
我老公果份過左人事部但去到庫房又再搵我老公,又係要加學費單,係要郵寄比佢地,但張學費單唔駛簽名 and certified,咁我問佢唔駛簽名同 certified 可唔可以 FAX 比佢地,佢又話唔得,一定要郵寄!!其實郵寄我幾怕會寄失!!

brother4 發表於 18-11-6 22:20
好奇!冇咗boarding pass咁點算?
通常佢地會要求你交最近將會撘果程機票,所以好少會無左張 boarding pass.

剛收到SPA的錢,但發現被扣起千多元,未有全數出曬.我便打去庫房查問,他說因為我上年交的學校信,說課程只去到2019年7月.所以出少了一個月按比例的allowance.我向他說不合理.因為我其他的同事也是全數出曬,他解釋原因是他們的學校信可能冇寫明幾時完結課程.就會出全數但如我的學校信寫明就只可以按比例出allowance. 我說我只是申請旅費不是學費,不應該這樣扣.因我的錢真是用在機票上.請問有沒有人有同樣的遭遇.我覺得完全不合理.

最好笑他說叫我舉報那些同事. 要扣回他們的旅費,但我再問他根據那條例扣起,他又答不出,請問有冇人可在此賜教

dorishelley 發表於 18-11-26 23:05
剛收到SPA的錢,但發現被扣起千多元,未有全數出曬.我便打去庫房查問,他說因為我上年交的學校信,說課程只去到 ...

我都係呀!出得21×××!我叫我老公打去問,我老公話佢答又係時間問題,但係我老公從來無攪過(全部都係我處理)唔識同佢講,所以就不了了事!

dorishelley 發表於 18-11-26 23:05
剛收到SPA的錢,但發現被扣起千多元,未有全數出曬.我便打去庫房查問,他說因為我上年交的學校信,說課程只去到 ...

吓,咁奇怪!機票係九月至下年七月,咁學校課程正常也是九月至七月,機票是根本每個學期九月起計至下年八月為一期23xxx,點會計個月架呢?真的第一次聽。八月暑假嚟麻!

Pepethefrog 發表於 18-11-26 23:14
我都係呀!出得21×××!我叫我老公打去問,我老公話佢答又係時間問題,但係我老公從來無攪過(全部都係我處 ...

一定要佢清楚交代 !

db7mu23 發表於 18-11-27 12:20
一定要佢清楚交代 !

我唔係本人 claim ,佢唔會答我,真麻煩!

我有朋友又係咁,扣起左4千幾蚊,朋友打去庫房問,又係話學校信話佢六月尾就畢業,佢解釋一大輪但我朋友聽唔明佢講乜!!佢地話果4千幾蚊會比返佢,不過要佢證明佢個仔出年九月仲喺英國讀書,我朋友問如果出年佢個仔返香港讀大學呢?佢地就話唔會比返佢!!

JustAParent 發表於 18-11-5 16:47
我覺得嚴謹D,check清楚D好合理呀,庫房批既係公帑。

可能出現咗一些呃呃騙騙的個案,所以先執緊些!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

basbyy 發表於 18-11-27 13:58
我有朋友又係咁,扣起左4千幾蚊,朋友打去庫房問,又係話學校信話佢六月尾就畢業,佢解釋一大輪但我朋友聽 ...

我估佢 claim 來回機票,但有可能不回英國升學,所以先扣除回程機票!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

僵化思維!

ANChan59 發表於 18-11-28 11:22
我估佢 claim 來回機票,但有可能不回英國升學,所以先扣除回程機票!
唔駛估,庫房扣起左佢復活節返英國返學果程機票,點會唔返英國開學呀!要考A-level 架!

ANChan59 發表於 18-11-28 11:20
可能出現咗一些呃呃騙騙的個案,所以先執緊些!
其實呢 D 錢係實報實消,係交晒錢先至 claim 得,唔會有人敢呃呃騙騙架,呃政府錢係刑事,會比人拉架,而 claim 得呢 D 錢嘅政府僱員全部係長俸員工,我相信無人會敢用自己將來退休果畢退休金同之後嘅長俸去博果幾千蚊囉!

basbyy 發表於 18-11-28 16:24
其實呢 D 錢係實報實消,係交晒錢先至 claim 得,唔會有人敢呃呃騙騙架,呃政府錢係刑事,會比人拉架,而 c ...

我反而估係一年嘅問題。津貼係每年幾多,而如果一個學年係10 個月,可能津貼會按比例扣減。

回覆樓主:

,好奇俾咗先,如有問題可追番?得一次過俾23XXX元可,放銀行定-年息估1毫息都冇,政府工冇得走斁(真係同上講太僵化)

basbyy 發表於 18-11-28 16:24
其實呢 D 錢係實報實消,係交晒錢先至 claim 得,唔會有人敢呃呃騙騙架,呃政府錢係刑事,會比人拉架,而 c ...

之前的房津咪一样係咁搏,只有例子,就会有杀错冇放过。

SIYip 發表於 18-11-28 17:17
我反而估係一年嘅問題。津貼係每年幾多,而如果一個學年係10 個月,可能津貼會按比例扣減。
...

有可能,但如果是这样,以前是否有同样情况?

ANChan59 發表於 18-11-28 18:45
之前的房津咪一样係咁搏,只有例子,就会有杀错冇放过。
之前房津 case 唔同,佢地互買又互租單位係唔得,而佢地諗住走法律罅,而且係涉及過百萬。而我地呢 D 係果幾千蚊,我相信無人會攞幾千蚊去博幾百萬囉!!仲要果幾千蚊係要自己個小朋友英國香港兩邊飛!!其實一年都比得幾十萬仔女去英國讀書,果幾千蚊跟本唔係咁介意,只係佢地而家做得唔合理,而果幾千蚊又係我地應得嘅,因為喺我地嘅聘用條件係包括呢個津貼!

回覆 basbyy 的帖子

極之贊成,問題不是在那數千元,是庫務署人員不可假設我們是欺騙而扣起我們應有的津貼, 他們的解釋說防止有部分人用了機票到最後卻轉去其他國家讀書,所以要扣起我們,直至證明下一年是在英國繼續,這說法並不合理因我理解一學年就是一學年,不應與下一個學年掛勾,因規則也清楚說明在讀書那個學年使用哪些機票 就合符資格, 嚴重覺得是行政失當, 不知可找什麼相關機構投訴

dorishelley 發表於 18-11-29 23:22
回覆 basbyy 的帖子

極之贊成,問題不是在那數千元,是庫務署人員不可假設我們是欺騙而扣起我們應有的津貼,  ...

申訴專員 !
‹ 上一主題|下一主題