用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好內疚。
樓主: 好多夢想
go

好內疚。  

Ctswa 發表於 18-11-7 09:06
二萬幾收入學費可以全免啦。我有朋友佢無出去做野,老公三萬人工,兩個小朋友私小全免,又有書簿同車船津貼 ...

未聽過私小可以免學費,直資就有。

心急媽媽xxx 發表於 18-11-7 09:28
好奇一問,在私小全免學費,小朋友會不會覺得和其他人不一樣而不開心?
...
正常情況下, 莫講話同學, 老師都未必知道小朋友免學費, 應該只有學校項目負責人知道.
家長唔講, 小朋友唔會知"學費"同其他人不一樣

SPCCPS 都有學費減免申請,但其實有幾多人會用得著。。。
學校都要收資平衡吧

monodad 發表於 18-11-7 10:32
部分有直屬中學既私立小學有提供學費減免

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3260869

noming 發表於 18-11-7 10:41
部分有直屬中學既私立小學有提供學費減免

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=326 ...

我諗唔會有人敢去搏所謂私小學費減免計劃。

1)冇審批凖則,唔知點樣先會批點樣唔會批
2)決定入讀而又放棄其他offer最後唔批點算?
3)年年要再審批,今年批下年唔批又點算?

其實根本EDB叫私小搞學費減免就係夾硬嚟,自己又無資助,又要人免學費,咁即係邊個找數?其他同學家長定PTA定舊生?

直屬中學受資助咪直屬中學做減免囉⋯⋯讀私小又唔一定升到直屬中學,做咩要人地去負擔額外嘅開支?教育問題有咁多唔搞,搞呢D真係有D冇厘頭。

二萬幾收入學費可以全免啦。我有朋友佢無出去做野,老公三萬人工,兩個小朋友私小全免,又有書簿同車船津貼 ...
老公月揾三万,老婆在家,假设已有楼住,不需供或租,但私小wo, 万一有什么冬瓜豆腐,要付学费,好像APS/KTS那些,又要加埋乐器,运动之类,随时两个就要万五/两万,条数很难计落去。但当然还可以有多一个假设,就是有大把积蓄,那就是另一回事。
所以,自己不能够做的,不代表别人不能

monodad 發表於 18-11-7 10:59

係, 所以神/名校轉直/私小被詬病為阻礙基層學生向上流, 不過係咪神/名校先可幫到學生向上流有排拗
但係, 拾人牙慧,自己不能夠做的,不代表別人不能

簽名被屏蔽

monodad 發表於 18-11-7 10:32
其他學校就唔知,我女果間私小就一定無。

多個人多雙筷,campus 若正苦地應該係平租,不是完全冇g助

另外屋企情況未必年年一樣,annual chk 一次,好reasonable 姐。反而若因運動而有船,受傷就可能有好大影響

MrBeast 發表於 18-11-7 14:08
另外屋企情況未必年年一樣,annual chk 一次,好reasonable 姐。反而若因運動而有船,受傷就可能有好大影響 ...

年年check冇問題,但問題在於無準則,同樣經濟環境今年可以批,出年唔批點算?

MrBeast 發表於 18-11-7 14:04
多個人多雙筷,campus 若正苦地應該係平租,不是完全冇g助

平租正苦地用作教育用途以解決學位問題係常到不得了,可以理解為資助但如果該私校為非牟利辦學的話,咁應該無可能要求要學校找數。

monodad 發表於 18-11-7 14:34
年年check冇問題,但問題在於無準則,同樣經濟環境今年可以批,出年唔批點算?
...
個別學校點做就唔知 but i imagine 會入息資產 xyz 以下,當然龍門可以搬,若果咁擔心就真是無謂免強,但我自己tend to be 船到橋頭自然直的人

monodad 發表於 18-11-7 14:37
平租正苦地用作教育用途以解決學位問題係常到不得了,可以理解為資助但如果該私校為非牟利辦學的話,咁應 ...
其實只要學校才正transparent,家長絕對有選擇權利

chloe_b 發表於 18-11-7 08:53
呢樣真,所以親友咁問(佢問學費、雜費),佢仲話ok負擔到,我果下..... (我當然知佢背景係根本負擔唔到,但 ...

回覆樓主

唉,講句2萬幾蚊一個月生活壓力大,仲要負擔私校好似好吃力,好似好有問題咁...
鬼唔知老公揸的士,老婆做現金出糧part time, 可以欏埋綜援,有埋屋住,乜都免曬,稅都唔駛交添。 問題係咪大部分人咁諗/ 咁做? 係咪間私校寫包單免咁多年?

回覆樓主:

重有11日放榜,如果唔得,便要辛苦囝囝,擔心到訓唔到,返工都無精力

老公是公務員?