用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好內疚。
樓主: 好多夢想
go

好內疚。   [複製鏈接]

好多夢想 發表於 18-11-5 15:25
我朋友個囝讀寶校,全級只有第一名係入英中。
第二名已經唔得
我想問係咪寶校出份卷會好易好淺? 其實唔係津校教嘅學術程度都係一樣嗎? 我其實都唔太明分別會咁大

第二名已經唔得
如果考唔到直私,大抽獎就揀d次熱的學校,二線學校一定唔會差到得一個入到英中,絶對唔係世界沒日。
只是你甘唔甘心唔抽區內最熱門的學校啫,好多人考私校就係為了可以抽一線小學。

第二名已經唔得

寶校升中派位差係正常現象
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-5 14:37
入得李寶椿, 就唔係淨係睇成績.

坦白講, 相信漢基/德瑞/李寶椿既IBDP整體未必好得SPCC/DBS, 但入到去既視 ...

認同, 國際視野, 肯定你在其他香港嘅學校找不到, 每年有好多來自外國而又成績好的學生考入李寳椿

yungyungchu 發表於 18-11-5 18:21
認同, 國際視野, 肯定你在其他香港嘅學校找不到, 每年有好多來自外國而又成績好的學生考入李寳椿
...

係名付其實, 學生來自世界各地

Pollyowen 發表於 18-11-5 17:04
我想問係咪寶校出份卷會好易好淺? 其實唔係津校教嘅學術程度都係一樣嗎? 我其實都唔太明分別會咁大 ...

我諗應該係學校升中學生考Pre-S1成績差,影響到小學升band one人數, 所以往往升band1人數只有级1,2唔出奇

Pollyowen 發表於 18-11-5 17:04
我想問係咪寶校出份卷會好易好淺? 其實唔係津校教嘅學術程度都係一樣嗎? 我其實都唔太明分別會咁大 ...

其實唔好講寶校,同區一線和同區二線,又或者不同區的一線,份卷都有分別。

二線學校想做一線,唔係話教深考深就得,都要學生受得到先得。

tkinwong 發表於 18-11-5 18:43
其實唔好講寶校,同區一線和同區二線,又或者不同區的一線,份卷都有分別。

二線學校想做一線,唔係話教 ...

其實始終都係要家長夠狠心先得

sinsinlo    發表於 18-11-7 10:20

回覆 好多夢想 的帖子

呢樣真!我小朋友讀私小,真係乜都係錢,同埋唔好講課外活動買衫果d貴,直頭買校服都貴過人,最近同女買冬季校服(除左校裙外,其他item都只係買一套),甘都2500up所以真係少個錢都俾唔起!我有親友2公婆夾埋搵2萬幾,想話讀我小朋友果間,我都唔識點回應佢! (不過同學與同學之間又唔比較有無錢)

chloe_b 發表於 18-11-6 13:25
回覆 好多夢想 的帖子

呢樣真!我小朋友讀私小,真係乜都係錢,同埋唔好講課外活動買衫果d貴,直頭買校服 ...

音小套校服都係由名「師」設計o架

回覆 chloe_b 的帖子

失禮講句,唔好話讀私校,2萬幾蚊一個月收入係而家咩都貴既時勢,其實生活開支壓力已經好大...

chloe_b 發表於 18-11-6 13:25
回覆 好多夢想 的帖子

呢樣真!我小朋友讀私小,真係乜都係錢,同埋唔好講課外活動買衫果d貴,直頭買校服 ...
如果都是女,執你的舊衫、書本堅好多,其實小朋友大得咁快,又對地球先生好d,留番d$中學用。

simpson.chan 發表於 18-11-6 16:45

失禮講句,唔好話讀私校,2萬幾蚊一個月收入係而家咩都貴既時勢,其實生活開支壓力已 ...
得罪講句, 如果讀直/津, 呢個收入應該可以有全額學費/書簿/車船/上網同ECA津貼, 唔洗供樓的話, 生活壓力比好多窮中產要輕

noming 發表於 18-11-6 17:22
得罪講句, 如果讀直/津, 呢個收入應該可以有全額學費/書簿/車船/上網同ECA津貼, 唔洗供樓的話, 生活壓力比 ...

agree, 有時啲嘢好難講。 話唔定人哋唔使供樓唔使租樓唔使俾家用,兩萬幾分分鐘仲好洗過十萬收入一家四口嘅家庭。

sinsinlo    發表於 18-11-7 10:21

noming 發表於 18-11-6 17:22
得罪講句, 如果讀直/津, 呢個收入應該可以有全額學費/書簿/車船/上網同ECA津貼, 唔洗供樓的話, 生活壓力比 ...

哦,2萬幾蚊一個月,一家三口,直資/津校已經可以全免?   另如果個窮中產都係唔駛供樓呢? apple to apple又點計? 無限加入前設好難討論bor

fadgare 發表於 18-11-6 17:25
agree, 有時啲嘢好難講。 話唔定人哋唔使供樓唔使租樓唔使俾家用,兩萬幾分分鐘仲好洗過十萬收入一家四口 ...
如果到而家先2萬幾蚊一個月,佢而家供完層樓都50幾歲,會唔會比較少人50幾先有個仔讀小學。 如果話四大長老有層樓比佢地,有父母幹當然唔同講法,不過大部分人未必呢種case。
2萬幾收入就不吃人間煙火,再有父母送樓。 而10萬一個月又要假設咩都要威要靚,又無父母送樓,咁好似好難比較。

simpson.chan 發表於 18-11-6 16:45

失禮講句,唔好話讀私校,2萬幾蚊一個月收入係而家咩都貴既時勢,其實生活開支壓力已 ...
呢樣真,所以親友咁問(佢問學費、雜費),佢仲話ok負擔到,我果下..... (我當然知佢背景係根本負擔唔到,但唔講太多,怕佢上黎知我講佢),我小朋友淨係學費、校車、學基本野(已經無補習)都1個月燒我1萬,佢2個加埋都係得2萬幾....我咪叫佢即管試下囉(收先再諗)

Korira    發表於 18-11-7 09:42

MrBeast 發表於 18-11-6 16:57
如果都是女,執你的舊衫、書本堅好多,其實小朋友大得咁快,又對地球先生好d,留番d$中學用。 ...
都係女呀!不過佢既性格,係唔會執我女d野

回覆樓主

Ctswa 發表於 18-11-7 09:06
二萬幾收入學費可以全免啦。我有朋友佢無出去做野,老公三萬人工,兩個小朋友私小全免,又有書簿同車船津貼 ...

好奇一問,在私小全免學費,小朋友會不會覺得和其他人不一樣而不開心?
‹ 上一主題|下一主題