用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好內疚。
樓主: 好多夢想
go

好內疚。   [複製鏈接]

MillieLin 發表於 18-11-5 11:43
好多直私都有設立獎學金(包含全額補助),各科亦有奬學金。課外活動可經由校內校隊選拔,很多免費或半價以下 ...

我自知,囝又未叻到攞獎學金,

好多夢想 發表於 18-11-5 11:24
唉,總之 人生交叉點。
無報又覺得後悔
有機會嘅話,如果讀又全家窮到。。。

其實小朋友是會比較的。

我小朋友曾經讀過九龍塘私幼,不是最頂級那些,佢同我講有同學係住屋(house), 暑假去非洲睇動物。

我只是普通人,小朋友也只是講吓,但如果夾硬讀一間富貴學校,一讀就6年,就算可以有資助,小朋友都要有很好的心理質素。

Korira 發表於 18-11-5 11:33
回覆 好多夢想 的帖子

我都有少少同你類似的感覺。我情況係,只報了一線,覺得二線不太值交學費讀。不過這 ...

我都認識您口中十分buy直資學校嘅朋友,話嗰尐唔轉直資嘅傳統名校守舊,不思進取,只會愈來愈差,唔會有前途,港華同華小就係好例子....仲勸我幫阿仔轉去直資學校~

tkinwong 發表於 18-11-5 13:02
其實小朋友是會比較的。

我小朋友曾經讀過九龍塘私幼,不是最頂級那些,佢同我講有同學係住屋(house),  ...

係呀,現在小朋友好早熟,知道咩叫窮。
會認比較,唔係你幾句hea過就得。

回覆樓主:

幼稚園就重得

Soundervolt 發表於 18-11-5 13:04
我都認識您口中十分buy直資學校嘅朋友,話嗰尐唔轉直資嘅傳統名校守舊,不思進取,只會愈來愈差,唔會有前 ...

現在『好』嘅嘅直資,真係得學費平,其他都好大洗費,都係個句個小朋友話想學,咁點?真係唔學咩。。。

Soundervolt 發表於 18-11-5 13:04
我都認識您口中十分buy直資學校嘅朋友,話嗰尐唔轉直資嘅傳統名校守舊,不思進取,只會愈來愈差,唔會有前 ...
要轉就梗係轉去漢基/德瑞呢D啦! 再唔係, 高中轉去李寶椿仲好啦, 叫你轉直資只係顯得佢地太無見識

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好多夢想 發表於 18-11-5 13:09
現在『好』嘅嘅直資,真係得學費平,其他都好大洗費,都係個句個小朋友話想學,咁點?真係唔學咩。。。
...
小朋友好多嘢都試, 但家長自己要衡量

而且要俾小朋友知道, 學習係要認真, 唔係hea住去學, 唔可以上完兩堂就唔無興趣唔上, 所以要有commitment.

另一方面, 家長自己要同小朋友討論, 學嚟為乜?

為升中? 坦白講, 升中首重係成績, 任何ECA只係次要. 就算學校收生考慮ECA, 都係要你達到可以係認受性高既公開比賽攞到頭3名個類先叫有用.

為興趣? 當然OK, 但要衡量一下, 如何與學業之間取得平衡

小朋友要乜就俾乜, 其實並唔係好家長正確處事既方式

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-5 13:53
要轉就梗係轉去漢基/德瑞呢D啦! 再唔係, 高中轉去李寶椿仲好啦, 叫你轉直資只係顯得佢地太無見識

李寶椿   

好多夢想 發表於 18-11-5 11:21
我就係去聽過一些簡介會,發現去學個跳舞套衫都好靚同轉款,
而且樣樣活動話明專人教,咁這些都要錢。
到 ...

咪同仔講冇錢,我有什麼唔想買都係話冇錢,唔覺有乜問題。

tkinwong 發表於 18-11-5 13:02
其實小朋友是會比較的。

我小朋友曾經讀過九龍塘私幼,不是最頂級那些,佢同我講有同學係住屋(house),  ...

呢d唔多唔少梗有架la,有次去個生日會,有個仔周圍問人電視幾多寸大,佢屋企架55寸咁話,點知其他小朋友唔知佢up 乜,冇哂引。
其他如果真是咁介意,就真是要諗清楚,但是第時出來做事都會遇到,到時又點呢?

yungyungchu 發表於 18-11-5 14:14
李寶椿     正
有乜咁正呢?e加ib 成績如何?

MrBeast 發表於 18-11-5 14:33
有乜咁正呢?e加ib 成績如何?
入得李寶椿, 就唔係淨係睇成績.

坦白講, 相信漢基/德瑞/李寶椿既IBDP整體未必好得SPCC/DBS, 但入到去既視野, 係SPCC/DBS唔會俾到你既

hkpapa852 發表於 18-11-5 14:01
小朋友好多嘢都試, 但家長自己要衡量

而且要俾小朋友知道, 學習係要認真, 唔係hea住去學, 唔可以上完兩堂 ...

咁當然唔係要乜畀乜啦

MrBeast 發表於 18-11-5 14:20
咪同仔講冇錢,我有什麼唔想買都係話冇錢,唔覺有乜問題。

你唔覺有問題咪好囉

樓主, 我好明你感受
想起當初選幼稚園也有類似的猶疑。
名私幼 VS 口卑不錯的卷幼,我選了後者。因為兩間都不是龍校,我好清楚自己無論揀邊間,最後都要外面學下嘢,咁不如慳番3年學費。都係嗰句,父母有跟進同支援,小朋友又配合,一定不會太差。父母靠晒學校咩都唔理,讀邊間都一樣。

hkpapa852 發表於 18-11-5 13:53

如果要轉,升中時金鐘半山嗰間學校有offer都冇轉到,仲要轉去高尐嘅山頂德瑞?我地有懼高症所以讀貼地津校比較合適呀~

好多夢想 發表於 18-11-5 12:59
咁其實我一路都覺得讀津校無問題,問題係驚抽唔中姐,我已經好保守唔填一線津校。
咁我又未高尚到話
抽到寶 ...

抽中寶校唔係冇問題架,有寶校係考第一都派唔到 Band 1,亦有寶校係頭 3 名先派到。

1998Ruby1998 發表於 18-11-5 15:14
抽中寶校唔係冇問題架,有寶校係考第一都派唔到 Band 1,亦有寶校係頭 3 名先派到。
...

我朋友個囝讀寶校,全級只有第一名係入英中。
第二名已經唔得

hkpapa852 發表於 18-11-5 14:37
入得李寶椿, 就唔係淨係睇成績.

坦白講, 相信漢基/德瑞/李寶椿既IBDP整體未必好得SPCC/DBS, 但入到去既視 ...

雖然世界學府,但我有得揀就高分去椰佬或蝦佛
‹ 上一主題|下一主題