用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好內疚。
樓主: 好多夢想
go

好內疚。   [複製鏈接]

小曳人 發表於 18-11-5 06:42
初小學生成長,依然係家庭為重心,做好家庭教育,讀邊間學校相對影響細d其實好老師比較重要...

所以,如果 ...

升小只是開始,入直資不是一定風平浪静,你吾勤力,直資/私校/津校,都一樣會包尾

好多夢想 發表於 18-11-4 17:26
都同留上講,baby kind 全部講直私,攪到我因為錢問題無幫佢報好似對唔住佢,都應該改變一下心態。
...
其實論壇咩話題都有, EK從來唔會側重係直私學校 (尤其有我呢個官津校既Fans係度), 只係時間問題.

呢排小一考學校高峰期, 當然集中講考學校既嘢, 遲吓交統一表, 咪就集中討論官津校大抽獎. 5月開始集中講叩門, 7月就會開始講吓學校升中派位表現

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cmchang0927 發表於 18-11-4 11:01
st jo, st francis, st paul cat, wah yan, marymount, maryknoll, lasalle, st mary etc 這些有傳統英中作 ...

Agree

monodad 發表於 18-11-5 08:25
其實想講妳知.....有位朋友家住新界大西北公屋,但兩個仔免費讀DB,幼稚園都係讀九龍塘私幼,所以有時D嘢好 ...

請問點解免費?

好多夢想 發表於 18-11-5 10:45
請問點解免費?
只要你夠窮, 所有直資學校都有學費減免

只怕你係唔夠窮, 減唔到台者減得雞碎咁多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實最近响群組識咗個家庭,孩子係gifted,但爸媽有身體殘障,收入有限,無考直私,最近先知原來直資有學費減免制度,只要夠窮就可以申請

父母總係覺得自己欠咗小朋友,但身邊好多叻人,細個屋企都係窮,我又未聽過會話屋企欠咗佢地喎...
反而,個人成長經驗,如果真係窮,好多課外活動都未必俾到,亦無錢補習,就三思係咪要入比較"貴族"嘅直資學校
恐龍家

小曳人 發表於 18-11-5 11:04
其實最近响群組識咗個家庭,孩子係gifted,但爸媽有身體殘障,收入有限,無考直私,最近先知原來直資有學費 ...

比較"貴族"嘅直資學校

通常佢地既補習都係有專門某幾間包晒, 一般補習社課程唔係咁啱駛

呢幾間專門補習社, 收費自然又"貴族"一點 (呢D就算你攞公援, 我諗應該無得資助啩)

hkpapa852 發表於 18-11-5 10:50
只要你夠窮, 所有直資學校都有學費減免

只怕你係唔夠窮, 減唔到台者減得雞碎咁多

明白,我應該係未夠,但又唔係中產

回覆 hkpapa852 的帖子

So true

小曳人 發表於 18-11-5 11:04
其實最近响群組識咗個家庭,孩子係gifted,但爸媽有身體殘障,收入有限,無考直私,最近先知原來直資有學費 ...

我就係去聽過一些簡介會,發現去學個跳舞套衫都好靚同轉款,
而且樣樣活動話明專人教,咁這些都要錢。
到時個囝話要參加,唔參加佢咁大個囝實知因為咩原因,到時你參唔參加好呢?
所以放棄了。

回覆樓主:

唉,總之 人生交叉點。
無報又覺得後悔
有機會嘅話,如果讀又全家窮到。。。

MrBeast 發表於 18-11-4 11:20
我個代通常係讀唔掂先去C校,直G有學費津貼比低收入家庭架,spcc 連校車 eca 都比埋,考左先諗la,冇夢想就 ...

想更正番,新入職公務員無子女教育津貼好耐喇(紀律部隊就唔知)

MrBeast    發表於 18-11-5 13:35
MrBeast    發表於 18-11-5 13:34

回覆 好多夢想 的帖子

我都有少少同你類似的感覺。我情況係,只報了一線,覺得二線不太值交學費讀。不過這幾個月身邊都有一堆buy直私的朋友話直私點都好過津校,我暫未有offer,比人話我報得少。呢段時間我都有試過懷疑自己。不過一切已成定局,我決定相信自己同小朋友,自問本身對小朋友支援都算盡了力,過到自己。

小曳人    發表於 18-11-5 11:38

1998Ruby1998 發表於 18-11-4 19:08
政府學校都有好多好學校,年年都唔知幾多直私插班入,男嘅 St Joe、喇沙,女嘅 St Mary's、天神、聖保祿、 ...

上年我放左棄左名私小,就是因叩中其中凖校,留資源可以俾小朋友其他發展

好多夢想 發表於 18-11-5 11:24
唉,總之 人生交叉點。
無報又覺得後悔
有機會嘅話,如果讀又全家窮到。。。

好多直私都有設立獎學金(包含全額補助),各科亦有奬學金。課外活動可經由校內校隊選拔,很多免費或半價以下。

只要囝囝夠努力夠優秀,就能申請到。
報名前花些時間做功課,看學校網頁介紹,
父母能做的,若妳都做了,剩下不可改變因素,實不需感到內疚。
好多叻仔、叻女都能靠自己努力成功。且這些孩子通常比一般人更堅持,心理更強韌。

回覆樓主:

有尐家長對直資學校跟(直資)傳統名校畫上等號,而呢尐學校地又正正係一條龍Band1中學嘅feeder school。又有幾多家長為擔心子女入唔到例如地利亞呢類直資而內疚?直資傳統名校有學費減免?冇資源栽培小朋友讀K時候去考直資學校,如果「裸考」可能連second in都未必有,談何學費減免?叻嘅基層小朋友升中時憑成績攞學費減免甚至坐「船」就見過,升小學就真係少之又少。怪就怪在教育政策當年俾呢尐頂級傳統名校轉為直資令社會階層分化~

Korira 發表於 18-11-5 11:33
回覆 好多夢想 的帖子

我都有少少同你類似的感覺。我情況係,只報了一線,覺得二線不太值交學費讀。不過這 ...

妳嘅朋友都幾愚昧。

Korira 發表於 18-11-5 11:33
回覆 好多夢想 的帖子

我都有少少同你類似的感覺。我情況係,只報了一線,覺得二線不太值交學費讀。不過這 ...

係,你講左我心聲

Soundervolt 發表於 18-11-5 12:38
有尐家長對直資學校跟(直資)傳統名校畫上等號,而呢尐學校地又正正係一條龍Band1中學嘅feeder school。又 ...

係。家陣考試範圍很多超逾適齡認知,即使所謂happy school,沒有基本栽培都難入,香港教育的悲哀

回覆樓主:

咁其實我一路都覺得讀津校無問題,問題係驚抽唔中姐,我已經好保守唔填一線津校。
咁我又未高尚到話
抽到寶校唔緊要,靠自己努力。
我坦白講,我低俗,係心儀一線嫁。
‹ 上一主題|下一主題