用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好內疚。
go

好內疚。  

感謝

好多夢想 發表於 18-11-4 09:09
自己有兩個囝,比唔起兩個讀私校,好似浪費了大囝係 幼稚園嘅努力。
都係呀媽無用
...

很多津校也是非常好。有實力,可以試叩門。

自己有兩個囝,比唔起兩個讀私校,好似浪費了大囝係 幼稚園嘅努力。
都係呀媽無用
...

如果兩個都非學券幼
洗費絕不會比直資平喎
但你可用私校省下來的錢報多幾個課外活動
經學校報的活動一年才千幾蚊
平過私幼私小學費多多聲
如果個底打得好
妳只需跟下佢D功課
可能好輕鬆就可名列前杼
賺得無比的自信心呢

其實絕大部分人都係讀政府校。

都係呀媽無用
...

英雄莫問出處,度度都有叻人,只要價值觀,品德操守家庭教得好,去到邊度讀都會好,不要想太多,傻豬!

都係呀媽無用
...

好多政府學校上band 1英中

都係呀媽無用
...

叫仔仔俾心機讀書,有心讀書,津校一樣好。
其實好多中產讀津校㗎喎,省不少學費。

任何階段的學習努力,皆不會白費。
官津不少出色的學校,公開試成績比直私學校更佳。

回覆樓主

首先覺得你的心態唔正確,直私不是唯一出路,津校也有好多學校。與其自怨,不如自我努力發奮

然後,很多直私學校對有需要家庭提供學費減免援助,你小朋友係叻嘅,唔怕無好學校收

唔好甘諗,重有好多好既津校既。同埋津校精英班同私校有得比架,就算派得唔好本身優秀嘅重可以考插班,讀書靠自己多過學校。

回覆樓主

工作上遇見好多人,成功與否同個人的心態有很大關係。

回覆樓主:

st jo, st francis, st paul cat, wah yan, marymount, maryknoll, lasalle, st mary etc 這些有傳統英中作backup的小學也是津校...每一區也有好的地區小學, 為何用直私和官津去劃分學校的好與壞...

我個代通常係讀唔掂先去C校,直G有學費津貼比低收入家庭架,spcc 連校車 eca 都比埋,考左先諗la,冇夢想就同ham魚冇分別ga la.
又或者轉正苦工ar,有子女教育津貼架

都係呀媽無用
...

媽媽的想法錯了, 有時直私只是一個back up, 很多朋友都是心儀傳統的brand 1 津校, 就算有直私offer在手, 亦會去叩門心儀的津校, 不報直私亦大有人在, 所以媽媽無需要這樣自責, 直私不一定最好, 相反津小亦不一定唔好, 否則點會有咁多父母爲小朋友而搬去41校網居住, 為的都是想入LS, St Mary!
讀津小, 每年省下的可以一家去旅行增長關係和擴闊視野呢!

pancake5354    發表於 18-11-5 07:59
pancake5354    發表於 18-11-5 07:59

都係呀媽無用
...

你上EK睇就當然好多講直私名校,但EK看到的不是社會的全部。就算直私,多數咪又係普通學校一間,名校/一線都係少數。

Bape717 發表於 18-11-4 11:22
媽媽的想法錯了, 有時直私只是一個back up, 很多朋友都是心儀傳統的brand 1 津校, 就算有直私offer在手 ...
我地以前邊有得旅行,第一次叫出國是澳門我小學畢業時,你話e加d小朋友幾幸福

回覆樓主:

劏房都有狀元出到, 最重要小朋友開竅, 用心努力讀書。

assado 發表於 18-11-4 12:14
劏房都有狀元出到, 最重要小朋友開竅, 用心努力讀書。

非常同意

回覆樓主:

你誤會了,樓主,top嘅Band 1A 中學和一線小學絶大部份係津校嚟喎!另外,直資好多資助,經濟有困難一樣可以負擔到。你唔考私校就得啦。好多夢想,都要行出嚟,了解多d,勇敢行出嚟㗎。

lingan 發表於 18-11-4 13:35
你誤會了,樓主,top嘅Band 1A 中學和一線小學絶大部份係津校嚟喎!另外,直資好多資助,經濟有困難一樣可 ...

是的, 直資, 如合资格, 可以申請學費減免, 另成績好好, 部份直资, 還有少少獎學金。