用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K2 應怎步處小一面試呢
樓主: wonderful_life
go

K2 應怎步處小一面試呢  

sawn 發表於 19-1-4 22:36
我小朋友有外補phonics,真係幾有用。平時無去同其他小朋友對比過程度,我之前對她能力冇乜自信,所以凈係 ...

請問你小朋友學邊種 phonics? Jolly or RWI?

vathee 發表於 19-1-5 10:58
請問你小朋友學邊種 phonics? Jolly or RWI?

RWI

回覆樓主:

踏入2019年,身邊K2家長朋友都開始進入緊張mode. 比賽呀,考cert 呀;咩都有人做。而我呢,仍然覺得性格培養同閱讀能力最重要。就睇睇我今年年底時有無後悔啦。

lambeanmama 發表於 19-1-5 12:12
踏入2019年,身邊K2家長朋友都開始進入緊張mode. 比賽呀,考cert 呀;咩都有人做。而我呢,仍然覺得性格培 ...

scgift 發表於 18-11-5 15:08
部份學校喺等待/group in時會有書/玩具俾小朋友揀,咁呢個時候睇既書就只係自己睇,老師唔會問野。而考學 ...

請問伴讀ORT 係咪是照讀past tense
因平時教小朋友句子是讀present tense
擔心小朋友會混亂

cccwah 發表於 19-1-6 14:49
請問伴讀ORT 係咪是照讀past tense
因平時教小朋友句子是讀present tense
擔心小朋友會混亂

本書係past tense定present tense我都係照讀,小朋友理解嗰個字係咩意思就得。上到小學到時學文法自然會識分,細個伴讀唔使諗太多。