用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K2 應怎步處小一面試呢
樓主: wonderful_life
go

K2 應怎步處小一面試呢   [複製鏈接]

回覆樓主

呢個post的家長無私分享值得一讚!

wonderful_life 發表於 18-11-4 23:39
回覆 scgift 的帖子

很高興知道超慢熱怕羞型也有學校喜歡的! 我小朋友其實有齊你說的軟實力: 坐得定企得 ...

預備考小既學術,我唔認為有外補既需要。如真係好想學野,就學phonics吧,對英文認讀/串字好有幫助。熱愛閱讀的小朋友唔多唔少認字能力都唔錯。我囡係最初睇《基礎漢字500》,睇晒後就直接經平時閱讀去認識更多既中文字。講來講去都係閱讀閱讀再閱讀。數學自己得閒教下,數下水果糖仔出街買野找錢已ok。英文口語普通話我囡係睇卡通片學。不過正如我之前提到,視乎你想考邊間學校,一般學校簡單對答就夠。

步處 --> 部署

我兩個當年冇考cert,冇上面試班。最重要係每天下班後,我同太太著重親子時間:玩遊戲、下棋、講故事、談天說地、聽古典音樂、一起看書。父母給予子女的時間,比什麼訓練班、補習班、面試班更有用。

此外,我們在週末一定帶小朋友出外,與有小朋友的朋友gathering、行山、甚至露營,親親大自然,小朋友對各樣事物都會好奇、提問,我們便耐心一一給予解答,這比光看書更有效。

swnatalie 發表於 18-11-5 00:12

請教一下如何改善soft skill? 例如專注力,小朋友有興趣既事情就可以專注比較長時間, ...

多去公園打鞦韆(我好認真答你的)感統班專注力班都一定會有打鞦韆,幫助前庭發展,有助改善專注力。阿囡3歲前係日日都去公園打鞦韆的,返幼稚園後都keep住每星期最少玩到4日。

wonderful_life 發表於 18-11-3 21:54
回覆 kenyuenkc 的帖子

謝謝分享那麼KPCC,Trinity ,朗誦比賽有用嗎? 可幫助訓練講野信心?

我覺得朗誦係可以壯膽,改善講野細聲膽怯問題,我仔參加之後講野自信大聲左

回覆樓主:

學術真的重要, 尤其是中文認字和英文拼讀 。我仔玩遊戲主動,但講野唔叻,但他學術好。如你自己沒空教,可考慮外補。但記得同佢多看書,中英也要。

回覆樓主

英文串字又是否重要呢?

唔好諗得太複雜, 樓上各網友提出的"收生條件", 其實就係小孩迎接小學生活甚至成長的基礎態度

1. 主動有禮
2. 自信,能和人好好相處
3. 學術
4. 愛看書

考小只係配對遊戲, 如果只專注小一面試和結果上, 好容易迷失的.

scgift 發表於 18-11-4 08:15
個人覺得軟實力+學術同樣重要。

軟實力: 坐得定企得定、專注力、好記性、有禮、能與其他小朋友相處、愛閱 ...

很多謝你的分享
請問知不知道中英文圖書大概什麼程度?是小朋友自己揀的嗎?所以面試時老師會給他們一段時間安靜自行閲讀再答問題?
謝謝回覆

我覺得考証書唔係一個好必要, 因為當你考完某張証書, 你會發現其他人可能考更多証書或者成績更好. 依樣係冇止境, 只會令自己及小朋友加添壓力.學術係重要但未必只用証書來肯定, 因為我唔太覺得學校真係會好認真個個都睇.
平時伴讀要佢真心喜歡閱讀可能係較重要. 同埋要平均, 唔好只係強一個項目. 啫係英文可能好叻, 但其他就好弱. 因為有啲英文好叻的小朋友, 可能會唔識用返中文表達返出黎.

利申: 細B, 已有Offer

千語mami 發表於 18-11-5 10:05
英文串字又是否重要呢?

phonics 學得好大部分串字也是簡單的, 不用死記

wonderful_life 發表於 18-11-4 23:39

很高興知道超慢熱怕羞型也有學校喜歡的! 我小朋友其實有齊你說的軟實力: 坐得定企得 ...

這方面我會傾向報d朗誦、唱歌比賽,贏一、兩個豬肉獎,一/可訓練佢面對陌生人、二/個獎可提升自信心,有信心自然更願意去表達自己。但唔好以為豬肉獎就唔準備,做事態度好重要。而且連豬肉獎都拿唔到打擊左自信就有反效果

fadgare 發表於 18-11-5 11:28
phonics 學得好大部分串字也是簡單的, 不用死記

同意。阿囡完全冇為考小刻意串過字

nanakochan 發表於 18-11-5 10:59
很多謝你的分享
請問知不知道中英文圖書大概什麼程度?是小朋友自己揀的嗎?所以面試時老師會給他們一段時 ...

部份學校喺等待/group in時會有書/玩具俾小朋友揀,咁呢個時候睇既書就只係自己睇,老師唔會問野。而考學術環節睇既書,有啲學校係group in時一人讀一句之後再舉手答問題,有啲學校就自己讀晒成本後再問問題。

阿囡考過既學校當中,基本上佢都係話中文好易(有一間考讀青田紅書),而英文就應該能讀ORT stage 5已好穩陣(有一間考讀 stage 4)。

scgift 發表於 18-11-5 15:08
部份學校喺等待/group in時會有書/玩具俾小朋友揀,咁呢個時候睇既書就只係自己睇,老師唔會問野。而考學 ...

謝謝你!

JazlynBaby 發表於 18-11-5 15:51
中文真的考咁淺嗎?
我小朋友ORT 讀stage5 一定無問題、 而家教緊睇lv7 所以唔太擔心英文、反而中文教緊黃 ...

阿囡每次考完出來都話好簡單,唯一嗰次講得出係青田紅書係因為佢喺學校有睇過。不過我囡已睇晒全套基礎漢字500+大多數童書繪本故事都睇得明。但據佢既口風係考小讀既書係遠比在家睇開既簡單,大概一頁1~2行嗰類。

JazlynBaby 發表於 18-11-5 15:51
中文真的考咁淺嗎?
我小朋友ORT 讀stage5 一定無問題、 而家教緊睇lv7 所以唔太擔心英文、反而中文教緊黃 ...

我覺得尼個水平可應付大部份直私,target「神校」就要再高d。

scgift 發表於 18-11-4 08:18
為左考小我最花精神既就係帶佢多啲去公園同小朋友玩/鼓勵佢自己買野,目的就係想佢冇咁怕羞。但性格本來就 ...

你囡囡好叻呀,可以分享有那一間offer 嗎?謝謝

taiyeung 發表於 18-11-5 16:46
我覺得尼個水平可應付大部份直私,target「神校」就要再高d。

神校表達一定要好,所以我仔無份 不過如有合適學校收已是萬幸
‹ 上一主題|下一主題