用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS簡介會
樓主: IloveJJ
go

DBS簡介會   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-11-5 10:37
你仔好勁!佢睇好多書嗎?

當然唔係啦。

我們認為佢鈡意打機多於閱讀,他的看法是雙线發展!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

今年g7 教科書 for senior secondary school level, 所以我估最少中四程度。( 不過學校俾既工作紙仲深過教科書 ).不是拔小上來又有咁好成績, 真係叻仔。 因為G7 D 班常常被拔小壟斷.

ANChan59 發表於 18-11-5 10:39
當然唔係啦。

我們認為佢鈡意打機多於閱讀,他的看法是雙线發展!

DB仔有邊個唔鍾意打機,所以今年學校嚴格執行手機見光死規例

IloveJJ 發表於 18-11-5 10:44
咁佢英文水平係從打機學到的嗎?還是有其他原因?
我知道打機都能學到英文和其他能力,其他只係視乎孩子本 ...

你又講中咗,部分英文是從打機班外國朋友中學返嚟。

看英文新聞,西片都可以。

另一個原因是身教,我們當時做緊博士論文。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 18-11-5 10:44
咁佢英文水平係從打機學到的嗎?還是有其他原因?
我知道打機都能學到英文和其他能力,其他只係視乎孩子本 ...
我以前係靠打機學英文

到依家我都唔鍾意打中文版既Game, 有英文版一定玩英文版

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kennyklt 發表於 18-11-5 10:47

DB有手機見光死規例嗎?

反而LS話呢幾年大力推行BYOD (Bring Your Own Device), 叫學生要自己帶部 智能系統返嚟 (手機或平板)

其實我唔係咁like BYOD 呢個概念

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

josewing 發表於 18-11-5 10:45

今年g7 教科書 for senior secondary school level, 所以我估最少中四程度。( 不過 ...

我仔頭三年都不是精英班,連 M To 都搵我哋傾偈了解,主科及有興趣科目好好成績,闲科唔交功課,好屎,因為唔鈡意!

G9最大工程是讓他明白,如果唔想讀某些科目,不是 hea 讀,是要整體考得好,才可以放棄闲科,能力上到 lB,才可以選擇什麼學制。一開竅,踩油就 OK。

kennyklt 發表於 18-11-5 10:47

多謝你的分享,好彩當年手機冇咁先進!

josewing 發表於 18-11-5 10:45

今年g7 教科書 for senior secondary school level, 所以我估最少中四程度。( 不過 ...

升高兩班,排位明顯有變化。

初中入嚟習慣咗,就會爆上去!

hkpapa852 發表於 18-11-5 10:54

反而LS話呢幾年大力推行BYOD (Bring Your Own Device), 叫學生要自己帶部 智能系 ...

到高中,DB是可以帶電腦上堂,阿仔用 E book,不用做運書業鉅子

hkpapa852 發表於 18-11-5 10:54

反而LS話呢幾年大力推行BYOD (Bring Your Own Device), 叫學生要自己帶部 智能系 ...

學校一向都有規定campus內唔準用手機,不過今年開學前已經出曬email俾家長解釋new mobile policy,開學第一日已經有大塊警告板喺學校門口,問返阿仔,暫時同學大都守規矩。
學校從來冇要求同學帶電子設備返學,亦冇要求家長買電腦或ipad之類。

ANChan59 發表於 18-11-5 11:02
到高中,DB是可以帶電腦上堂,阿仔用 E book,不用做運書業鉅子。
我認為高中帶電腦會好D, 初中帶電話就夠了

平板, notepad, 其實唔係太有需要吧!

以前我地咪又係乜都無

學電腦/IT, 唔代表需要日日機不離手

IloveJJ 發表於 18-11-5 11:03
你寫博士論文,都可提升佢既英文水平嗎?我細佬都剛寫完,可惜唔係我。

https://link.aps.org/do ...

我哋做緊嘢,佢又不能成日打機,自然攞本書睇,我屋企好多好多不同種類的書,有十多個書柜書架,梗有啱佢嘅。

補充一點,到埋尾,讓他作 proof reading and check all reference,我見到佢是上心的,我已經好滿意了。

"Bring Your Own Device" 的政策真係有爭議性, 有得選擇, 我都寧願高中才推行, 什至是大學.  
‹ 上一主題|下一主題