用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS簡介會
樓主: IloveJJ
go

DBS簡介會   [複製鏈接]

kennyklt 發表於 18-11-3 20:17
你指學校播果段片?
Year in pictures係學校AV team嘅同學每年都會製作嘅video,主要俾同學同埋家長睇,ho ...
唔理點都好,佢都係我的dream school, 正!

IloveJJ 發表於 18-11-3 20:58
條片好好睇!  
請問學校有無規定要參加既樂器?遊學團又係咪一定要參加呢?
...
沒規定

回覆樓主

請分享多些

IloveJJ 發表於 18-11-3 20:56
係呀!所以佢都無sell(個人感覺),反而想知佢既簡介會目的係咩?佢已經咁吸引人,仲有咩好講呢?
...

咁都要簡介一下學校文化同傳統(DBS係非常重視學校文化承傳),收生方法,否則又俾人指指點點

b3410 發表於 18-11-3 20:01
唔使sell,都知道佢D學生叻

X2

回覆樓主

我去聽 info day 果屆的短片,我都覺得有少少 soft selling。不過結尾的

“Good boys, bad boys, all DB boys!”

真係畫龍點晴!

即時覺得啱阿仔!

MacMa    發表於 18-11-9 09:58
MacMa    發表於 18-11-9 09:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 18-11-4 14:28
去過好多簡介會,學校都會請畢業生分享,間間都請醫科生,偏偏DBS不是。間間學校都講自己有幾多比賽交流, ...

我不是舊生,我不完全知道他們的傳承,只是自己的感覺及觀察,拋磚引玉!

當年的短片一開始是體育競技的起跑、起跳,衝线等等,我覺得最觸目的計時隊,好 pro好專注,還有不同球類運動的比賽片段。當然有嘈吵聲的啦啦隊,換句話說,所有人都可以參與,每個人都有份。

管弦樂團,中樂團,合唱團,香港海外的比賽及表演。加上一些舊生回校或名人的演講,舊生分享如何選大學及國家。後來參加活動,學生及家長三百幾人,師兄五六十人,可以分到好細緻來介紹!一些本地及外地交流的片段,不同種類的課外活動。

結尾才是公開試成績,然後就是

“Good boys, bad boys , all DB boys. “

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-11-4 14:50
我不是舊生,我不完全知道他們的傳承,只是自己的感覺及觀察,拋磚引玉!

當年的短片一開始是體育競技的 ...

後來兒子入了,他說學校好多 clubs and teams,在大佬「師兄」帶動及引導之下,半年左右就會知道可以在那些 clubs 學習及作出貢獻,知道自己在未來幾年在學校的定位!

上面講的 bad boys 不是指操行、成績方面,因為一般學校及家長覺得成績好,才是好學生,打波,游泳,田徑傑出但成績未達標準,就被標籤不是好學生。在他們眼中,學術,體藝或非傳統的特長都同樣被重視,所以全部都是抜莘仔!

上面是我的感覺,其他舊生可以補足。

去過好多簡介會,學校都會請畢業生分享,間間都請醫科生,偏偏DBS不是。間間學校都講自己有幾多比賽交流, ...

太多醫科生了

11月3日果個叫Admission talk,故名思義,學校目的就係簡單介紹校園生活,收生要求同程序,其實你仲想知啲乜?
DBS一向唔會hard sell自己,就算公開試成績都只會由PTA向家長報告,咁出咗狀元當然要賀下。

回覆樓主

請問如有幸面試,是不是要考音樂和體育?

dearmm 發表於 18-11-4 15:36
請問如有幸面試,是不是要考音樂和體育?

體育唔清楚,因為學屆比賽可能已經揀咗,音樂如果有talent,學校會要求audition

Both 音樂及體育有特長,都有機會做audition.入讀DBS,就係唔係只係focus 成绩。其實DBS 中文公開試係差的。

‹ 上一主題|下一主題