用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大用新計分法聯招收生 增「星級」考生入讀機會 ...
樓主: daisy17772
go

港大用新計分法聯招收生 增「星級」考生入讀機會

chickchick 發表於 18-11-4 13:52
即係non jupus更難入? 對嗎? 越來越多學校加入考iAL, 好難想像non jupus要考到幾"神" 的成績才可以染指loc ...

因為家長們要扭轉大學擇優入學的做法。變成我仔女的本土學制就一定是優質,其他不是的觀念。

如果在台下問收生的教授,可能聽到一些他們收生的情況及難處。如果現在貫切擇優入學,放在中小學校,已經要「殺校」了!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

正面去睇,文科強去選擇文科,數理強會去理科,別出心栽去計較,就自負盈虧。

ANChan59 發表於 18-11-4 10:35
你有個假設讀 engineering 的 DSE 學生 Physics 多數攞到 5+,現實可能不是這樣,有這麼好成績,有好多選 ...

現實係HKU Engineering無話有加權subject喎,按計分機制,衹要Physics有Level3就得。除咗理學院,science subjects有加權,其他有加權學科嘅subject其實係中英數,同其他大學嘅加權喺及選修科不同。所以,新計分制真係會更加收啱學生?

昨日有好多家長及學生問Dr Tsia(BME),既然BME對Science subjects更多要求,咁Phy/Chem/Bio/M1/2會唔會加分,答案係衹需DSE有Physics Level3,Chem/Bio/Maths嗰D喺Year1教返。我諗,你駛鬼轉Best5咩,用返4C+1X計味得囉。

csy_ma 發表於 18-11-4 00:15
阿囡同我講,今屆中大工程對通識既「加權」係:x0.5
真係各施各法 ...

. 原來咁都得

ANChan59 發表於 18-11-4 14:13
因為家長們要扭轉大學擇優入學的做法。變成我仔女的本土學制就一定是優質,其他不是的觀念。

如果在台下 ...

陳Sir,你有能力揀,先有優劣。得一件,最好同最差都係佢。

ANChan59 發表於 18-11-4 10:56
做慣一哥,好難同其他大學平起平坐咁坐低傾,特別是世界排名好似好樣,但本地學士收生每下越况,會精神分 ...

請問可否賜教下,你說本地學士新收生每況愈下,是怎樣的一回事?錯配?

October. 發表於 18-11-3 21:30
港大還是港大,不過,已經有加權了,新計分法睇唔出有咩作用。

你先睇下HKU邊D學科相對邊D DSE subjects有加權先。

JustAParent 發表於 18-11-3 18:08
唔會改3322,不過全個計分adjust過。真係玩野玩到盡

改咗個計分方法,咪難D同其他大學直接比較收生分數。

LingChiBaBa 發表於 18-11-4 18:12
改咗個計分方法,咪難D同其他大學直接比較收生分數。

所以我話HKU玩野囉,蝦人唔識數學咩。

LingChiBaBa 發表於 18-11-4 17:50
現實係HKU Engineering無話有加權subject喎,按計分機制,衹要Physics有Level3就得。除咗理學院,science  ...

我冇水晶球,唔知佢地會唔會收到啱嘅學生,不過師傅教落,冇問題就唔好朝令夕改!

BME,首選始終是 CUHK,比較吓課程,教授,收生成績人數等等!中大 BME 有約兩三成課程是醫學院教授,是真正支持,不是隨口噏!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

LingChiBaBa 發表於 18-11-4 17:59
陳Sir,你有能力揀,先有優劣。得一件,最好同最差都係佢。

我當時都好小心謹慎選學制㗎,因為最大誘因是我及 CEO 唔信任香港的教育制度。

你冇選擇,硬食,我當然明白及諒解!

daisy17772 發表於 18-11-4 18:02
請問可否賜教下,你說本地學士新收生每況愈下,是怎樣的一回事?錯配?
...

我跟另一個家長分析過,JUPAS 收生成績這幾年持續下跌,你可以看幾年某一個課程的 median and lowest quartile,就會有感覺,不過要留意是否中途改收生條件。

反而錯配的情況改善了不少,因為大學不再跟 332222,加上用多了加權指數,best of 5 or 6,學校少咗開 combined science 都是良性改善。

有唔少人有得揀都仍然揀DSE 嘅。

香港教育唔算好差,某啲讀-IBDP/AL 嘅頭三、四年嘅學業都係讀ーNNS 為基礎,無理由咁捨本逐末。

新嘅計法係面向所有應屆高中畢業生,即時睇係把學科有優異表現嘅學生嘅強項彰顯出黎,對學生選擇學科會有幫助,方便大家去選擇,表面睇對較為平均嘅學生或者會有影響,不過都係有啲言之尚早。

即係non jupus更難入? 對嗎? 越來越多學校加入考iAL, 好難想像non jupus要考到幾"神" 的成績才可以染指loc ...

有 行內中人的另一說法是:
由於各學係都要保住dse 收生的分數下限, 盡量不可低於往年 及儘量不可低於其他院校, 所以往往要用non JUPAS 填數,  但加上 jupas考生日漸減少, 引致non-jupas的收生日益增多, 引起家長及 傳媒的回響。 加上不少從non-jupas收回來的學生 都只是濫竽充數, 學習能力和成績不夠班, 也造成不少問題。
所以大學便 想到要將 舊的計分方法 推倒重來, 用新的計分方法以便和從前的收生 分數 切割 斷絕。

workingmom 發表於 18-11-5 20:57
由於各學係都要保住dse 收生的分數下限, 盡量不可低於往年 及儘量不可低於其他 ...

你講的行內人說法是十多年前抑或是最近的?

我的理解是十多年前,層經某些大學 (非三大的工程) 冇經驗收 lB,以為24分取得 diploma 是好嘢,其實即是 DSE 的 332222,以後改為最少收30分,現在 35分三大已經俾奬學金。

我懷疑你的是舊料,毫無意義!

workingmom 發表於 18-11-5 20:57
由於各學係都要保住dse 收生的分數下限, 盡量不可低於往年 及儘量不可低於其他 ...
憑良心說,DBS + SPCC 裏面讀得IB嗰百幾人資質唔會差得去邊。9年傳統小學初中打拼上來嘅唔會因為最後兩年有大改變。

其實大學對non-jupas 學生的錄取分數要求高是因為 non-jupas容易取得高分, 特別是IB,由於每科都有 普通程度和高級程度之分 只要揀科策略運用得宜 ,取得高分是 相對容易的, 高分的學生十分之多, 問題只是他們是否喜歡在香港讀大學。 在香港 ib考獲全部滿分的狀元有一點幾 percent, 比例上 高於在dse 中文科一科中取得5星星成績的學生。

我覺得港大今次咁做係件好事,同意ABC-dad講今次新計分方法係面向所有DSE考生,大家都有機會攞5至5**, 唔明點解會對”能力平均”嘅學生唔公平?個羅輯係乜?咁講係米即係認定左以前5**=7分,5*=6分,5=5分,⋯⋯嘅線性計分方法對”能力平均”嘅學生公平d?

什樣才算”能力平均”? 我報考一打科目文理兼備每科考到3分,是不是應該要同一個只考6科6科5*的看齊?這樣對平均能力”強”的學生上到大學是好事還是壞事?對大學教育對社會是件好事?再說,能力是否平均都要考完試派咗成績表先知架

我覺得DSE學生或J隊不要再窩裏鬥,我反而覺得今次加分是對non-J如IB及GCE A-L比DSE易擺高分這不公平現象一次反應,踏出撥亂反正嘅第一步。若果大家有注意到,比對全港考DSE個pool和全球考IB和GCEAL個pool考出來嘅成績等級,其實lB和GCEAL攞高分難度是真的比DSE低1.5級左右,意思即係話考ib攞H7難度只等于DSE攞5.5級,攞H6就只等于DSE嘅4.5,攞H5只等于DSE嘅3.5,如此類推。

所以今次港大係冇計錯數,5**+1.5分等于8.5分,可惜的是又係做d唔做d,應該每級都加1.5分才啱數

October.    發表於 18-11-6 23:13

MARXNG 發表於 18-11-6 19:47
我覺得港大今次咁做係件好事,同意ABC-dad講今次新計分方法係面向所有DSE考生,大家都有機會攞5至5**, 唔明 ...

好似冇人話過新的計分方法要同Non-Jupas 不加分去比。DSE 人數下降,Non-Jupas 人數上升,比例上收少了DSE是正常的。DSE有足夠的數據,大學較容易掌握人數、成績等。成績較好的Non-Jupas有幾多願意在港讀大學,就比較難估算了。

新計分制會否對撰讀文科學生唔公平,一般來說文科難過理科攞星,一個成績平均的文科生 (4444 55) 舊制26分 新制27分
另一個理科生 (3344 66)舊制26分 新制28分
如這兩個同學同報social science, 文科生便輸了