用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 鑽石山靈糧堂面試後感
樓主: 香蕉煎餅
go

鑽石山靈糧堂面試後感

babytwins01 發表於 18-11-3 17:31
我都覺得,玩左5min就轉房,有個女女係度喊要玩,老師都唔理講故事又細聲又耐,搞到d小朋友大部分已經冇耐 ...

係,我同組都有個囡囡喊得好大聲,搞到有少少聽唔到個老師講咩,我真係好想知佢地點樣擇選小朋友

我都覺得,玩左5min就轉房,有個女女係度喊要玩,老師都唔理講故事又細聲又耐,搞到d小朋友大部分已經冇耐 ...

咪係囉.... 咁細聲我仔梗係呆左俾吾到反應啦... 平時喺屋企佢都會做下動作, 去到淨係呆望老師, 都吾知個老師做梗咩  

tammylo88 發表於 18-11-3 20:17
咪係囉.... 咁細聲我仔梗係呆左俾吾到反應啦... 平時喺屋企佢都會做下動作, 去到淨係呆望老師, 都吾知個老 ...

我見第二part重亂,有d爭哂玩具喊老師又唔理掛住傾計,人又多玩具少,跟本一定爭,我個個都比人推左2下

babytwins01 發表於 18-11-3 23:17
我見第二part重亂,有d爭哂玩具喊老師又唔理掛住傾計,人又多玩具少,跟本一定爭,我個個都比人推左2下
...

係! 鑽靈d老師係好鐘意傾計嘅, 有時重會傾到家長同佢哋講完嘅重要嘢都忘記得一乾二淨添呀, 行政上亦有d亂, 所以我小朋友之前讀過1年就轉走咗喇~
以上只係我忍唔住發表嘅個人經歷, 不喜勿插~

lhwhazal 發表於 18-11-7 01:34

係! 鑽靈d老師係好鐘意傾計嘅, 有時重會傾到家長同佢哋講 ...

你可唔可以講多少少,甚至pm我也可以。因為我對呢間幼稚園有興趣,但其實另一間亦會收(因大女讀過,現已畢業)
我經歷過大女讀三年幼稚園經驗,知道每間幼稚園並唔會如口碑咁好,要真正讀落先知,老師人前人後唔一樣,做野懶散,我估間間學校都有,爭在程度如何同家長接受程度如何。
所以想知更多,謝謝。

我囡囡讀緊,只覺得越讀越好,
小朋友好開心,很期待她的上學每一天,
早上返工途中上網頁下載囡的校園相片。

回想當日面試,亦感覺十分良好。

lhwhazal 發表於 18-11-7 01:34

係! 鑽靈d老師係好鐘意傾計嘅, 有時重會傾到家長同佢哋講 ...

咁差?可以説多少少嗎?

回覆樓主:

面試之前,學校發左個流程表出梨,話見完老師之後會再見副校長同校長,點知去到當日,去到班房老師唱完歌仔就完晒成個面試。雖然副校長同校長都係班房度觀察小朋友,但就無出過聲,感覺少左個機會同校長交流,好似好趕咁。

lshwater 發表於 18-11-7 10:57
面試之前,學校發左個流程表出梨,話見完老師之後會再見副校長同校長,點知去到當日,去到班房老師唱完歌仔 ...

我都有同感, 憑肉眼睇就可以知小朋友適唔適合?
你覺得第一part老師有無比分?

duplicated

回覆 香蕉煎餅 的帖子

第一part係玩玩具,老師全程跟住小朋友玩,我見佢攞住一份寫字板,上面夾住幾張紙,唔知係咪marking,但我唔覺佢有寫野係上面

面試之前,學校發左個流程表出梨,話見完老師之後會再見副校長同校長,點知去到當日,去到班房老師唱完歌仔 ...

如果你想同校長有交流, 呢間靈糧就會令你失望, 因為我之前讀咗成年只有喺Christmas表演時見過校長一次, 而副校長平時亦只會幾個禮拜出現一次

babytwins01 發表於 18-11-7 10:12
咁差?可以説多少少嗎?

平心而論, 唔係差到極點, 只係比我預期中差, 我唔太鍾意有部分老師(唔止班主任)成日淨係顧住吹水, 重要吹水之餘會將d正經事忘記得一乾二淨, 另外我小朋友之前N同而家一共讀過3間學校, 佢係令我感覺最差嘅一間, 所以我K1時都有後悔轉咗校

lhwhazal 發表於 18-11-7 13:23
如果你想同校長有交流, 呢間靈糧就會令你失望, 因為我之前讀咗成年只有喺Christmas表演時見過校長一次, 而 ...

哇 如果系咁 同藍田都爭好遠 我女成日都見到校長 成日傾計

佢哋係好鐘意唱校歌嘅, 而且首歌重好入腦添, 我小朋友讀咗一年只係會番嚟唱校歌同聖詩, 佢哋宗教味真係好濃, 我冇宗教所以覺得有d over咗
如果信基督教嘅家庭入讀會十分適合

lhwhazal 發表於 18-11-7 13:41
佢哋係好鐘意唱校歌嘅, 而且首歌重好入腦添, 我小朋友讀咗一年只係會番嚟唱校歌同聖詩, 佢哋宗教味真係好 ...

其實基督教學校系咁嫁喎我女之前讀另一間基督教n都系咁 一星期一堂宗教堂正常啦

回覆樓主

首校歌真係好似好洗腦,我in完之後就識唱咗不過我覺得學校整體俾我感覺都幾好呀,我好希望佢收我個仔,但又覺得機會唔太大。睇返上年好似成12.15先出結果⋯⋯呢個月我都唔得安樂啦,個心羅羅亂

lshwater 發表於 18-11-7 13:02
回覆 香蕉煎餅 的帖子

第一part係玩玩具,老師全程跟住小朋友玩,我見佢攞住一份寫字板,上面夾住幾張紙, ...

我第一part係入房仔玩玩具

我都有同感! 我覺得有少少吾公平! 當我小朋友有跟到做動作時, 校長就咁岩無望佢... 好吾抵囉! 平時喺屋企佢都會跟住做下動作㗎嘛~

joyfuljoy 發表於 18-11-7 13:48
首校歌真係好似好洗腦,我in完之後就識唱咗不過我覺得學校整體俾我感覺都幾好呀,我好希望佢收我個 ...

今次佢話12月21日前有結果... 好多幼稚園都係下個月先知結果, 搞到我都好緊張! 靈糧係happy school, 我都有d想我仔入到~