用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 cais 預備班 interview
樓主: lky0305
go

cais 預備班 interview  

mandy_ng207 發表於 18-12-1 17:18
回覆 swarovski2011 的帖子

應該唔得,因為網頁有話不可私人轉讓,只可經學校買賣。咁退學時學校自然會收 ...

明白...唔該

manjj 發表於 18-11-29 21:52
Prep Class, 尋日去左家長面見。Maggie話,12月19日寄出results, 一個星期左右交留位費,1月尾交埋debentur ...

請問喺parent interview 中,Maggie 會唔會講返小朋友喺之前面試時嘅表現?

ahbchai 發表於 18-12-1 19:18
請問喺parent interview 中,Maggie 會唔會講返小朋友喺之前面試時嘅表現?

唔會,完全唔會提

想問下LOCAL PASSPORT HOLDER其實個機會係咪好細? 等放榜日日倒數中......

princewilson11 發表於 18-12-3 11:48
想問下LOCAL PASSPORT HOLDER其實個機會係咪好細? 等放榜日日倒數中......

我都係 local passport..... 得唔得我想快啲知結果.... 成日心掛掛....

日日都係係到倒數緊,仲要無數字估計下.因為MAGGIE話70% 30%個比例係計全校.
今次係超級緊張......

princewilson11 發表於 18-12-3 15:31
日日都係係到倒數緊,仲要無數字估計下.因為MAGGIE話70% 30%個比例係計全校.
今次係超級緊張......
...

全校唔係逐級計...咁盞鬼

我開頭以為係,但果日見maggie佢話全校計,所以想自我安慰下機會有幾多都估吾到。。。

swarovski2011 發表於 18-12-3 15:40
全校唔係逐級計...咁盞鬼

一定全校計,唔通逐班計咩,不過application number 咁少,(加上Esf 已放榜) 其實機會好大

貝珠 發表於 18-12-3 16:20
一定全校計,唔通逐班計咩,不過application number 咁少,(加上Esf 已放榜) 其實機會好大
...

咁所有學校都係全校計比例嗎?

swarovski2011 發表於 18-12-3 16:27
咁所有學校都係全校計比例嗎?

Yes

貝珠 發表於 18-12-3 16:28
Yes

Esf 應該係全港計

貝珠 發表於 18-12-3 16:28
Esf 應該係全港計

Icic.....

...

不過我apply grade 1, 就真係唔知有幾多quota留俾香港人了

完全搵吾到有關資料,唯一我係網上到睇2017年個比例係大約50% 50%,如果搬校要追番70% 30% 比例,咁本地學生真係微得好緊要。。。

https://topick.hket.com/article/2053165/18間國際學校疑超收本地生%E3%80%80教育局:規限比例各有不同

swarovski2011 發表於 18-12-3 18:15
不過我apply grade 1, 就真係唔知有幾多quota留俾香港人了

你上年有冇 apply prep? 點解會 in grade 1 既?由 prep 升上 grade 1,有幾多個位收校外生?如果今年 in 唔到我出年要 in grade 1.....

我果日同maggie傾如果跌左去wait pool, 佢好似叫keep住update學校你有幾想入,吾知會吾會真係有好多人會放位呢。。。

如果今年in吾到,出年真係吾知有幾多位放出黎。。。唉。。。

...
即係esf 放左榜,有offer既就會放棄cais? 如果係就機會多番dd......

lky0305 發表於 18-12-3 18:56
你上年有冇 apply prep? 點解會 in grade 1 既?由 prep 升上 grade 1,有幾多個位收校外生?如果今年 in  ...

我地讀緊LS k3,所以現在才apply grade 1呀! 佢話如果原班升,應該大約有10位多出咋