用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無人已經收到esf Yr1 interview的email?
樓主: GiGi330
go

有無人已經收到esf Yr1 interview的email?   [複製鏈接]

ddbb0099 發表於 18-11-2 22:31
dc都無得in?

其實今年新制最多人爭既係DC, 校網KJS, DC/KJS/RC, 有讀緊ESF KINDER 既小朋友first preference 係DC, 但只係派到second preference KJS. 有D只揀DC剩得WAITING, 有D DC/KJS 都冇, 派RC (我指既收到邊間學校既email, 唔係offer, offer要11月30日等email

以往DC/RC多人棄位, 我諗只係好多冇心讀但都諗住多個OFFER報左先, 結果真係想讀個D RANDOM NUMBER 唔靚冇位, 但好彩個D又當佢水泡有位都唔要...

cusoon    發表於 18-11-19 14:27

littlesun 發表於 18-11-19 08:17
其實今年新制最多人爭既係DC, 校網KJS, DC/KJS/RC, 有讀緊ESF KINDER 既小朋友first preference 係DC, 但 ...

oic, 一直誤會咗,因為自己覺得好遠

orangezebra 發表於 18-11-18 14:14
回家會唱普通話歌, 上堂做得好會有good points... 一星期四堂, 好似year 2 or 3 會開始五堂... 慢慢加深預 ...

謝謝你的資訊。了解又多咗

littlesun 發表於 18-11-19 08:17
其實今年新制最多人爭既係DC, 校網KJS, DC/KJS/RC, 有讀緊ESF KINDER 既小朋友first preference 係DC, 但 ...

選DC 得waiting 果d ESF kinder 係咪即係無得in 或 no offer?

Karen2009 發表於 18-11-19 11:43
選DC 得waiting 果d ESF kinder 係咪即係無得in 或 no offer?
我真係答唔到你, 我諗就算DC ADMISSION 都唔會答到你... 但純分析如果連ESF KINDER 學生揀DC 都只係WAITING LIST, 照我理解新制下DC 係出晒信俾RANDOM NUMBER 夠前 (即已收到CONFIRMATION 信既小朋友), 如果有人放棄, D 位要俾完WAITING緊既 ESF KINDER 學生, 再有剩先到冇任何PRIORITY 既外校生

所以一日唔到12月中打後, 即ESF 第一輪OFFER CONFIRMATION DEADLINE, 知道有幾多人放棄, 再派完俾WAITING LIST 入面ESF KINDER 既學生, 再等埋佢地CONFIRM, 先至知仲有冇位俾其他申請

littlesun 發表於 18-11-20 05:59
我真係答唔到你, 我諗就算DC ADMISSION 都唔會答到你... 但純分析如果連ESF KINDER 學生揀DC 都只係WAITING ...

嘩 今年個情況好複雜
點解好似連esf kinder 都變得冇乜把握咁⋯竟然連interview 都要waiting...

Fre12 發表於 18-11-20 07:54
嘩 今年個情況好複雜
點解好似連esf kinder 都變得冇乜把握咁⋯竟然連interview 都要waiting...
...
複雜只係複雜在PREFERENCE 與RANDOM NUMBER 既關係...

ESF KINDER 唔係冇把握, 只係每間ESF 小學學位有限, 尤其係九龍新界既小學學位係求過於供, 自然唔會個個揀第一志願都成功, 根據ESF 講法, 已收到CONFIRMATION EMAIL 既學生, 如學校報告冇問題, 小學教師到ESF KINDER 觀課時小朋友表現又正常的話, 問題應該唔大

係WAITING LIST 既學生, 其實亦有機會, 因為ESF 估計唔會100%既學生都會接受學位 (當然今年第一年, 佢地冇以往數字可以參考, 都係估估下)... 所以係派EMAIL 通知學生邊間學校時會預留小部分學生係WAITING LIST, 當有學生放棄時俾WAITING LIST 既補上... 根據ESF 解釋, 第一輪派位完成後, 如果有學生係WAITING LIST 但冇學位, ESF 會根據每間小學剩餘既學位數字, 按WAITING LIST 學生既PREFERENCE通知其他學校有OFFER, 再由家長決定接受還是留係WAITING LIST 內等位

littlesun 發表於 18-11-21 03:21
複雜只係複雜在PREFERENCE 與RANDOM NUMBER 既關係...

ESF KINDER 唔係冇把握, 只係每間ESF 小學學位有限, ...

咁係Waitlist 無學位既ESF Kinder 調去有學位果間ESF 小學時,佢地係排係N 無 waiting 緊既小朋友前面定後面去 interview 呢?

Karen2009 發表於 18-11-19 11:43

waiting係咪應該都有得見 (school visit), 但唔會即刻有位,有人放棄或fail 先會俾offer 呢d waiting. 我估等於上年reserved list. 但non-esf kinder小朋友可能真係有位先有得見。第一年,唔知佢咩玩法

Fre12 發表於 18-11-20 07:54
嘩 今年個情況好複雜
...

如果小學照去school visit observe嗰waiting嘅小朋友,一有位可以俾offer. 其實同以住一樣。特別係KJS同SJS年年都有堆esf kinder學生只係on reserved list. 即random # 好後,interview後都仲要等人放位。

Karen2009 發表於 18-11-21 13:51
咁係Waitlist 無學位既ESF Kinder 調去有學位果間ESF 小學時,佢地係排係N 無 waiting 緊既小朋友前面定後 ...

如果兩個都係waiting, 理論上esf kinder學生會排前d, 但如果外來生係 'confirm', 咁一定排得前過esf kinder waiting. 唔知有冇呢d情況

Valerie_bb 發表於 18-11-21 14:26
如果兩個都係waiting, 理論上esf kinder學生會排前d, 但如果外來生係 'confirm', 咁一定排得前過esf kinde ...

咁即係話外來生排隊等interview 都無用,因為隨時比第二間等唔到有得interview 既ESF kinder 尼插隊?

Karen2009 發表於 18-11-21 14:50
咁即係話外來生排隊等interview 都無用,因為隨時比第二間等唔到有得interview 既ESF kinder 尼插隊? :qu ...

都唔可以話插隊,esf kinder學生priority係N無人仕之前。

littlesun    發表於 18-11-22 04:47

Valerie_bb 發表於 18-11-21 14:58
都唔可以話插隊,esf kinder學生priority係N無人仕之前。

明白晒

Valerie_bb 發表於 18-11-21 14:26
如果兩個都係waiting, 理論上esf kinder學生會排前d, 但如果外來生係 'confirm', 咁一定排得前過esf kinde ...

應該唔會

咁即係話外來生排隊等interview 都無用,因為隨時比第二間等唔到有得interview 既ESF kinder 尼插隊? :qu ...

基本上KG 學生出晒+accept 埋offer, 先到N 無 interview
‹ 上一主題|下一主題