用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中還是英基
樓主: 钧熹
go

耀中還是英基  

lui 發表於 19-5-3 14:45
我笑到噴飯,你唔好再回了。

唔好意思
我向來 一言九“頂“

見佢傾得咁開心
我又得閒咪覆下佢囉

sxd 發表於 19-5-3 16:00
EK啲家長都幾奇怪,有人因為靚衫靚手袋而俾某啲學校負評,亦都有人因此一定要去讀。
...

老實講唔係針對耀中,係見某家長識少少扮代表,踩其他學校用簡體字(但又資料唔正確話全港得兩間用繁體字國際學校),加上字行間全冇內涵,才留言。你八卦的話可以看看她之前留言,鬧某local School龍校食x

lui 發表於 19-5-3 14:45
我笑到噴飯,你唔好再回了。
昨日見變作罵戰,冇仔細睇。今日發現原來咁搞笑,再睇多次!其實呢位家長初初回貼是贊耀中 好?好亂

b3410 發表於 19-5-3 16:52
昨日見變作罵戰,冇仔細睇。今日發現原來咁搞笑,再睇多次!其實呢位家長初初回貼是贊耀中 好?好亂
...

是的,他支持因為不只是有錢就收。但除了用繁體字好又沒説其他原因

mamaishere 發表於 19-5-3 08:12
好多人都為反而反,其實全世界得香港同台灣用繁體,其他華人地區包括新加坡都用簡體。讀得國際學校,請包 ...

Totally agree. It is strange that one has to humiliate the use of simplified Chinese. Each person is entitled to choose what is more appropriate to his/ her taste - it is quite scary that the kid of such a parent will enter IS —- will the kid discriminate against Mainland children or Singaporean children ... the world is so big, there is no need for the world view to be so narrow.

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱他人之言詞, 此及違規, 會收警告牌, 漠視警告者, 會被禁言/封戶, 敬請注意!

回覆樓主:

想佢中文好啲就耀中

想佢唔識中文或平啲就esf 就算esf無政府資助下要加價 應該都唔會加到耀中個水平

耀中雖貴 但都一啲都唔易入 不是俾錢就入得

度度都有真有錢人 或鐘意用名牌既人 呢樣唔應該影響為子女選校吧? 學校既教育質素才是重點 唔通英國皇室既後代讀劍橋 你唔送小朋友去讀劍橋?

利申:非用家 我不心儀呢兩間

有報esf未in 但揀左中文程度好一啲既學校 老實講esf既學費水平是吸引的 但一想到中文就唔敢揀

有朋友子女讀耀中同esf 各自都是好評不斷 但esf家長對子女既中文程度同厭惡中文感到頭痛

钧熹 發表於 18-11-2 01:26
國際學校,耀中和英基怎麼比較呢?

英基!兩間d kids都讀過

Wong_kids 發表於 19-11-12 15:37
英基!兩間d kids都讀過

請問可唔可以分享下兩間既優點缺點?

Sumsumsum123 發表於 19-11-12 17:22
請問可唔可以分享下兩間既優點缺點?

個人認為:
Yc 優點:中文學術好/缺點:太商業化
Esf:優點:可讓學生發揮自己長處

Wong_kids 發表於 19-11-12 17:53
個人認為:
Yc 優點:中文學術好/缺點:太商業化
Esf:優點:可讓學生發揮自己長處

多謝你分享
請問兩間既學生,英文水平如何?
謝謝

Sumsumsum123 發表於 19-11-12 19:34
多謝你分享
請問兩間既學生,英文水平如何?
謝謝

I think esf is better

回覆 Sumsumsum123 的帖子

呢樣當然Esf。

Wong_kids 發表於 19-11-12 19:47
I think esf is better

咁耀中既英文水平,應該都比local school好?

Sumsumsum123 發表於 19-11-13 01:27
咁耀中既英文水平,應該都比local school好?

I think so

Wong_kids 發表於 19-11-13 14:27
I think so

Thanks for your comment

耀中以前係難入,呢2年易咗!比起其實IS係易好多,我小朋友in 3歲班全程係到玩,家長只係講咗幾句都收...小二之前係廣東話為主,幼稚園普通話會差啲,一星期得1,2堂,家長同老師都好好!校舍好大

lovelywww 發表於 19-11-17 02:42
耀中以前係難入,呢2年易咗!比起其實IS係易好多,我小朋友in 3歲班全程係到玩,家長只係講咗幾句都收...小 ...

請問英文水平點?thank you

Sumsumsum123 發表於 19-11-17 10:12
九龍塘Net好好,一班17人 校舍戶外空間好大!我覺得多人揀主要原因係全日制

Sumsumsum123 發表於 19-11-17 10:12
Esf英文環境一定好好多,不過local好難入