用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中還是英基
go

耀中還是英基   [複製鏈接]

國際學校,耀中和英基怎麼比較呢?
   7    0    0    0

回覆樓主

耀中多中文,中文會強好多

钧熹 發表於 18-11-2 01:26
國際學校,耀中和英基怎麼比較呢?

相對耀中比較易入。

歷史原因,ESF 始終真係比較英式和西化,ESF 多間學校,管理層和老師 ( 除了中文科 ) ,都以外藉人士為主,即使是亞洲人 / 黑人面孔,也會是 native english speakers。學生背景亦較西化,即使 KJS SJS 咁多華人,其實有不少是外國回流的家庭,或者父母都在外國讀過書住過,家庭都很西化,家長英文水平高。
耀中的老闆是中國人,家族生意,管理層也是華人為主,收的九成是 local 香港人,因為學校很多本地老師,對不會英文,或英文水平不高的家長,可能比較適合。
其實往績,ESF 多好多人報所以難入。耀中學費比 ESF 貴,也是比 ESF 少人報的原因之一。

If you are considering 耀中, you should be aware of its political background. Depending on your own political convictions, it may or may not be your cup of tea ...

http://paper.wenweipo.com/2003/07/29/AZ0307290002.htm

del.

回覆 Cara2006 的帖子

Thanks,分析得很仔細。好似坊間對耀中評價唔系咁好,所以問下大家點睇。

回覆 Jeannkiicatt 的帖子

目前係target幼稚園,但係耀中唔收細B,我又唔想小朋友讀多一年

钧熹 發表於 18-11-8 21:22

目前係target幼稚園,但係耀中唔收細B,我又唔想小朋友讀多一年 ...

如果讀英基就讀唔番耀中,我覺得要讀雙語(國語英語)幼稚園,小學試考耀中,因為耀中考小學要用國語認中文字同識寫中文字,不過要諗若果耀中唔收可以讀邊間

多謝!我都係諗,國語同英文一齊學,耀中話佢地係5050比重。目前繼續揾下幼稚園

Cara2006 發表於 18-11-4 10:39
歷史原因,ESF 始終真係比較英式和西化,ESF 多間學校,管理層和老師 ( 除了中文科 ) ,都以外藉人士為主, ...

2017年教育局提交財委會文件顯示耀中本地學生占57.6%,邊度有9成本地學生數據?好神奇。耀中係行雙班主任制,一個外教一個中教,係一齊備課一齊授課,並非分開教書。正常情況下國際學校請的老師都有相對應嘅專業學位,唔好話做老師啦,喺香港有邊個讀完大學唔識講英文?耀中老師唔識講英文又點同外教一齊備課?相信講得出耀中只請本地唔識講英文嘅老師嘅人非常無知及充滿偏見。我身邊有鄰居和朋友子女都係讀YCIS,小朋友d英文水平ok。政府從上年起已逐漸停止對ESF嘅資助,ESF亦開始每年遞增學費,遲早同其它國際學校學費睇齊。

利申:我唔係YCIS用家,但我準備幫小朋友報讀呢間學校。

回覆 zmw1031 的帖子

佢係話「因為學校很多本地老師,對不會英文,或英文水平不高的家長,可能比較適合。」係講家長嘅英文程度,唔係講老師嘅英文程度。

利申:唔係撐佢內容對或錯

回覆樓主

我以前對YCIS都有偏見,時不時聽人講話呢間學校有錢就入得,但當我了解過後,根本唔係咁回事,嗰班去聽學校課程介紹講座嘅阿太十有八九都係用HERMES,實情係學位就得咁少,你有錢都未必收你,當然冇錢就更加唔收你啦。人哋建校都有80幾年,除左上年有非禮案,甚少喺坊間聽到有咩負面新聞。我最欣賞呢間學校用繁體字教中文,全港用繁體教中文嘅國際學校得返兩間,唔明點解d國際學校立足香港,但竟然教殘體字,連哈羅都向殘體字低頭!

ZackMama 發表於 19-5-1 23:04
回覆 zmw1031 的帖子

佢係話「因為學校很多本地老師,對不會英文,或英文水平不高的家長,可能比較適合。 ...

係我睇錯,sorry

我就係冇hermes, 所以讀唔起耀中囉!

從你講呢d,更加覺得要揀一間自己舒服的學校。

利申,非Esf 家長

zmw1031 發表於 19-5-1 23:08
我以前對YCIS都有偏見,時不時聽人講話呢間學校有錢就入得,但當我了解過後,根本唔係咁回事,嗰班去聽學校 ...

“上年有非禮案“
耀中得一間
不似 ESF 有幾間中學
(IS SIS WIS KGV STC RCHK DC)
YC 有一單已經好勁㗎啦

我以前對YCIS都有偏見,時不時聽人講話呢間學校有錢就入得,但當我了解過後,根本唔係咁回事,嗰班去聽學校 ...

是簡體字 不是殘體字

全港繁教中國際學校點只兩間

melobi12    發表於 19-5-21 10:51

貝珠 發表於 19-5-1 23:57
我就係冇hermes, 所以讀唔起耀中囉!

從你講呢d,更加覺得要揀一間自己舒服的學校。

我唔係好明,用 hermes 又點?代表乜嘢?
用名牌做指標,又幾得意。
唔係第一次遇到 YC fans 或家長,提起名牌。

Cara2006 發表於 19-5-2 01:21
我唔係好明,用 hermes 又點?代表乜嘢?
用名牌做指標,又幾得意。
唔係第一次遇到 YC fans 或家長,提起 ...

係唔係喺同一個場地
大家都用H字頭包包
之後撞款撞包包嗰種尷尬嘅感覺呀?

還是在互相比較?
大家也是拿著H字頭的包包
但我的是2019年新款限量版
你的是2018年舊款!

利申:IB 中文拎1
‹ 上一主題|下一主題