用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失 ...
樓主: tha
go

究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失   [複製鏈接]

jli008 發表於 18-11-5 13:22
你想得太厲害了
only the paranoid survive

Elenalan 發表於 18-11-5 12:15
大人會唔會揀冇興趣又冇天分o既野去學去刻苦鍛鍊? 如果大人都唔會, 點解要求小朋友咁做? 因為大人俾錢去 ...
起初係阿仔話想學,有比賽想參加

sunnymama2 發表於 18-11-5 14:52
起初係阿仔話想學,有比賽想參加

咁如果試左一年半載佢都冇動力再繼續, 我覺得應該要停。
俾機會佢搵自己真正興趣

sunnymama2 發表於 18-11-5 08:14
冇錯呀!
阿仔下月初有個鋼琴比賽,佢資質愚鈍,學左好耐都唔識彈,老公話哂時間,話cut鋼琴, 佢話冇天資 ...
如果堅持好耐都無奬,會否打擊信心?

Elenalan 發表於 18-11-5 15:04
咁如果試左一年半載佢都冇動力再繼續, 我覺得應該要停。
俾機會佢搵自己真正興趣
...
就剛剛咋,再問佢,佢都係鐘意學琴。我信佢,不過佢係唔鐘意練琴囉。
我都唔知好唔好繼續學琴好,cut 又話想學,但又唔練琴。

持之以恆 發表於 18-11-5 15:17
我會同佢講因為人地比你更勤力。

sunnymama2 發表於 18-11-5 15:45
就剛剛咋,再問佢,佢都係鐘意學琴。我信佢,不過佢係唔鐘意練琴囉。
我都唔知好唔好繼續學琴好,cut 又話 ...

咁佢可以選擇唔比賽咁學,當消閑或減壓冇問題,如果佢有時間父母又負擔得起。唔係所有興趣都一定要有achievement,  我覺得比賽和練習都唔應該用「迫」。

會,不過慢慢就習慣。而且可以學習正確的心態對待比賽。重在過程,輸的起等等,講好易,真正體會需要時間
記得當年囡囡第一次出比賽就有一個認受性頗高的冠軍。自以為自己天下無敵。第二年竟然決賽都唔入。當時細細個,不明白入唔到決賽就是byebye了,還不停問我下次幾時再比過。

用好多時間才慢慢明白,擺整心態。

之後間中有個豬肉獎,都開心。

tha 發表於 18-11-3 17:16
好多謝大家既意見!

其實一直都係堅持緊游水及鋼琴,再加埋學英文,已經再無時間學去explore其他新野。
我吾知

游水可吾可以defined為team sport。如果入著校隊一班人一齊訓練,參賽係好有team spirit。我小朋友都好enjoy。同ECA游水係好吾同架。

絕對會。仲要low self esteem 形成後好難搞

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都擔心呢樣,以我細仔case,佢從少望住阿哥d獎盃,我好怕佢以為好易贏,到佢意識到唔係咁易,自己就得一兩個獎牌 (非棋類)
我首先係避開阿哥強項 (棋),再依佢興趣安排活動 (另一棋),只求比賽成績中間,有贏有輸,再同佢傾計,睇下佢心情如何
可能唔係認真多人捉棋,連細仔都入到校隊!咁就算成日輸,佢又多一分成功感
外面比賽嘅獎就真係未攞過... 但校際獎都叫有份上台高興下,所以非常感激學校安排!

恐龍家

小曳人 發表於 18-11-6 07:11
我都擔心呢樣,以我細仔case,佢從少望住阿哥d獎盃,我好怕佢以為好易贏,到佢意識到唔係咁易,自己就得一 ...
身邊有fd 又是兩個,大的鶴立雞群,細的lay back.  eca 都特登分開,免得比較。

會,應試下換教練。亦要明白,這好可能代表孩子在這方面既無天分,也未能將勤補拙。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-11-6 07:47
我仔都係學琴而唔練琴,其實大部分初學都會咁。要有興趣練,一定要達到某水平先有樂趣。
你係可以迫佢,去 ...

我就係唔知點定位。
天才就一定講唔上,但有冇天份呢我唔識睇。佢有興趣,但唔練琴,所以我要迫佢。其實想佢學琴唔為攞獎(因為我知佢叻極有限),係佢份人好急躁,衝動,冇耐性,所以希望學琴可以改善佢的缺點。

同鋼琴老師講想放棄ga,  但鋼琴老師話阿仔係有天份,要堅持。我有諗過老師可以唔想少左個學生而咁講,tum 吓我。咁之前一個月佢係唔識彈,迫迫吓,唔放棄的情況下,佢都開始熟。學琴,比賽呀,有問過佢ga, 參選歌曲都係佢自己揀,佢亦因為喜歡首歌才想學琴。我好希望佢攞獎,係想証明俾阿仔睇,一樣野只要唔放棄,係會有成績的。

至於之後學唔學,比佢自己話事。

咁當然啦,如果佢唔鐘意跳舞,我迫佢跳舞,又參加比賽,當然再佢講唔放棄,又真係天方夜譚

jli008 發表於 18-11-5 12:43
所有的比賽不可以用因為容易才去報名參賽,這樣已有輕敵之心. 但凡參與盡自己能力表現就行,我女兒第一年校 ...
我覺得初學者參加容易的比賽ok喎,可以建立自信心。

‹ 上一主題|下一主題