用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失 ...
樓主: tha
go

究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失  

回覆 tha 的帖子

我會咁睇, 起碼都叫試過,排除左某類活動 可以再試其他新野
之前帶仔仔去試遊水, 樂器果D佢都無興趣今年想試下d另類野, STEM 之類的, 睇下佢會唔會大興趣D

回覆樓主:

拿了豬肉獎最多只是滿足了你兒子他也拿獎了,其餘毫無作用,更不能考取好中學,到時候又要面對你兒子問為何有獎好中學也不收,還是教他面對現實吧!

asweetmom 發表於 18-11-3 00:25
拿了豬肉獎最多只是滿足了你兒子他也拿獎了,其餘毫無作用,更不能考取好中學,到時候又要面對你兒子問為何 ...

一語道破
睇標題仲以為係兒子不為獎項為與趣
點知原來係講做事學習無精打睬但又想上台分一柸羹
與其花時間去做沒興趣的事
何不多花時間顧好學業並修心養性
限制他的課外活動為真的有興趣才好參加

上次行過某琴行
走去問學結他和電結他詳情時
佢居然講o左考級去
心諗學得結他就唔會用尼揾學校啦
我問佢學校唔計分咁考尼做乜佢即刻啞o左
為分數去上興趣班真係毁童年...

醒目開學勳章 貢獻勳章

asweetmom 發表於 18-11-3 00:25
拿了豬肉獎最多只是滿足了你兒子他也拿獎了,其餘毫無作用,更不能考取好中學,到時候又要面對你兒子問為何 ...
我估,到升中學嘅年紀,見過下世面,唔會錯誤估計自己能力,所以呢個假設應該唔成立
其實,比賽有一個好重要嘅功能:知己知彼,見下其他人有幾"叻",去學習,亦同時去學輸
經過一次又一次比賽,孩子應該好清楚自己嘅能力

四隻貓    發表於 18-11-5 17:18
洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-3 11:52
恐龍家

小曳人 發表於 18-11-3 08:39
我估,到升中學嘅年紀,見過下世面,唔會錯誤估計自己能力,所以呢個假設應該唔成立
其實,比賽有一個好重 ...
金句時間:The important thing in Life is not triumph nor the porkchop, but the struggle

小曳人    發表於 18-11-3 15:32
洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-3 11:51

回覆樓主

好多謝大家既意見!

其實一直都係堅持緊游水及鋼琴,再加埋學英文,已經再無時間學去explore其他新野。

我上星期都狠心cut左個英文,要兩星期通知。
之後可以用學英文既時間俾佢試新野。
我都想佢玩team sports, 所以我搵左有d有team sports:田徑,籃球,劍擊,網球,欖球

搵左最近既邊間比教好,問晒時間....等等。
再俾佢揀,佢竟然話想打返tennis. 暑假學過,因為同佢朋友兩人用一個教練,佢有朋友陪所以開心。

但呢位朋友開左學唔得閒所以無學。
唯有問下班中同學仔學緊乜,夾到時間佢又鐘意再跟人上。

要夾咁多野真係難....

tha 發表於 18-11-2 00:47
以前老師/教練叫佢參加過3次比賽:校際朗誦節,校際音樂節,游泳比賽

當然全部都無獎拿,練完一大論又無 ...

校際音樂是非常難攞獎,尤其鋼琴項目,因為很多人是降grade 比賽,五級能力,但參加三級比賽。
校際朗誦亦唔容易,很多得奬者都由名師訓練。
小學級其實有很多豬肉獎比賽,個比賽名就大一大,個獎杯又巨型。
例如:某某朗誦比賽,十幾人一組,可以有十個人有獎。

tha 發表於 18-11-2 00:50

係啦,問題就係佢學乜都無興趣,我想再錦上添花都難!

豬肉奬雖然幫不了考中學,但可以提高自信,增加學習興趣。

TAIOU4 發表於 18-11-3 05:07
一語道破
睇標題仲以為係兒子不為獎項為與趣
點知原來係講做事學習無精打睬但又想上台分一柸羹

講開琴行,某某琴行辦的公開鋼琴比賽,在讀學員差不多人人有奬。
評判是琴行資深導師。

tha 發表於 18-11-2 00:53
我有諗過:
佢參加個人賽係死梗,搵d團體賽參加。
試下問下學校有乜校隊, 睇下俾唔俾佢入。

參加到團體賽,如果個人水平低,其實一様無機會攞獎,因為大部分項目有人數限制,水平低的學員,只會是長期後備。

興趣興趣,就係帶來高興,樂趣。
勿忘初衷

回覆樓主

幼稚園和初小乜都玩下,慢慢就會發現小朋友真正興趣和強項,可以集中資源在一,兩項。奬項是錦上添花,但最重要是學到勇於挑戰,不怕困難,堅持...這些東西一世受用。

AgapePa 發表於 18-11-3 18:12
講開琴行,某某琴行辦的公開鋼琴比賽,在讀學員差不多人人有奬。
評判是琴行資深導師。
...

我唔係跟琴行學,所以唔知呢d野。咁街外人可報嗎?

AgapePa 發表於 18-11-3 18:16
參加到團體賽,如果個人水平低,其實一様無機會攞獎,因為大部分項目有人數限制,水平低的學員,只會是長 ...

原來係咁,諗住俾佢玩下team sports, 參加下團體活動。因為現在的鋼琴游水都好個人既

AgapePa 發表於 18-11-3 18:07
豬肉奬雖然幫不了考中學,但可以提高自信,增加學習興趣。

我都係咁諗!
橫掂現在想乜都俾佢試下,咁都可以試下呢d活動!
佢一個獎都未試過拿過,俾佢高興一兩次無壞架!

AgapePa 發表於 18-11-3 18:04
校際音樂是非常難攞獎,尤其鋼琴項目,因為很多人是降grade 比賽,五級能力,但參加三級比賽。
校際朗誦亦 ...

其實我就係一直都無去刻意參加什麼比賽/拿獎等。
之後參加左比賽都係老師/教練叫。所以唔知坊間有乜野豬肉獎比賽,想請教係邊度可以搵到??

正如有人回答,間中一兩次拿下呢d豬肉獎會增加小朋友自信都無壞。我又唔係話要專攻呢d。反正現正想俾佢explore不同活動,咪試埋d容易拿獎既。一兩次都ok架啦!

fany 發表於 18-11-3 18:58
幼稚園和初小乜都玩下,慢慢就會發現小朋友真正興趣和強項,可以集中資源在一,兩項。奬項是錦上添花,但最 ...

我現在就諗住在未來呢一年俾佢乜都玩下

b3410 發表於 18-11-3 18:53
興趣興趣,就係帶來高興,樂趣。
勿忘初衷

Agree!

tha 發表於 18-11-3 23:12
我唔係跟琴行學,所以唔知呢d野。咁街外人可報嗎?

琴行比賽,街外人可以報,二十幾人一組,一半人有獎。(冠、亞、季丶優異)
你可以問吓教琴老師,應該知D,其實坊間都有不少鋼琴豬肉獎。

AgapePa 發表於 18-11-3 23:31
琴行比賽,街外人可以報,二十幾人一組,一半人有獎。(冠、亞、季丶優異)
你可以問吓教琴老師,應該知D ...

佢話暑假過晒啦