用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失 ...
go

究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失  

小二仔,學乜都三分鐘熱度。
學校政策:
以為上左小學,學校有不同課外活動可以俾佢explore下,點知係好hea,有=冇。
但學生在外有拿獎就返學校登記,年尾有頒獎禮。最勁個d有大獎杯但個評分標準保密。

我仔半班以上都有獎拿,見到自己無好失望。
我只想佢enjoy去學野,好少同佢參賽。

但咁既制度下,都要舖排下。
個個同學在外都學有所成,都有壓力(emoji)
其實有沒有d豬肉獎比賽???

tha 發表於 18-11-2 00:39
學校政策:
以為上左小學,學校有不同課外活動可以俾佢explore下,點知係好hea ...

續上:
佢學乜都三分鐘熱度,開始遇到困難就會無興趣唔想再學。
現在學緊游水,鋼琴
鋼琴:佢話有興趣,但唔想練琴
游水:鐘意玩水,但佢話游到氣來氣喘...頂。我唔理,搵教練hea住學,總會學晒4式。

學校政策:
以為上左小學,學校有不同課外活動可以俾佢explore下,點知係好hea ...

以前老師/教練叫佢參加過3次比賽:校際朗誦節,校際音樂節,游泳比賽

當然全部都無獎拿,練完一大論又無獎拿,其實佢有點驚參賽,但眼見人地拿獎佢又唔開心

回覆樓主

其實好多有獎的小朋友,都是自己加操,你講的很普遍現象。(emoji)過,是否跟風都係家長選擇。我自己都覺得前題是小朋友自己真係有興趣才參與,最基本是讀好書。

tkinwong 發表於 18-11-2 00:47
其實好多有獎的小朋友,都是自己加操,你講的很普遍現象。(emoji)過,是否跟風都係家長選擇。我自己都覺得 ...

係啦,問題就係佢學乜都無興趣,我想再錦上添花都難!

我呢幾日諗,不如俾佢試多點唔同野! 但好大機會試完大半年都係乜都唔鐘意

回覆樓主

我有諗過:
佢參加個人賽係死梗,搵d團體賽參加。
試下問下學校有乜校隊, 睇下俾唔俾佢入。

回覆樓主

我發覺佢其實有伴=興趣大好多!
我又試下問下d男同學仔學緊乜,睇下跟唔跟到一起上堂!
但問題係:
好多家長唔肯講
人地上緊中/高班,點跟
班有沒有位,時間地點....

頭都痛

tha 發表於 18-11-2 00:56
我發覺佢其實有伴=興趣大好多!
我又試下問下d男同學仔學緊乜,睇下跟唔跟到一起上堂!
但問題係:

學校太注重攞奬,活動變質。

制度,價值觀,態度問題?

堅持一項運動,無論佢鍾意與否,其實係為佐培養小朋友毅力;好同意多參加團體運動:足球,籃球等,學會Team work

tha 發表於 18-11-2 00:50

係啦,問題就係佢學乜都無興趣,我想再錦上添花都難!
好明白架, 我都係俾我個2個從細試不同的野,
由動的各類球類, 田徑, 游水, golf, X bike, roller,  iceskate, waterboard...至靜的合唱, 獨唱, piono, violin, Drama / musical  / Art/棋/ programming, robots..legos, cooking, 又參加各類比賽, 豬肉獎實有, 不過冇去到學界/全港代表level 個D,

大的剛升中, BB開始學的野好多都有10年8年以上, 小學時有一些校隊, 現中學又參加了完全不同的體育校隊.   現初小細的正學/學過的野都同大的差唔多, 好多又係2歲開始,  小學現加入左一個校隊, 不過我都不期望有咩大獎. 自己外面學同校隊分別是團體校隊可以學到團體精神, 外面私教是提升技術.  

主要我覺得小朋友要試多些, 樣樣都叫識下, 朋友約打咩都可以好好參與. 同埋我不想花太多時間在某一單項,  好彩學校都冇咩要求, 自由發揮, 好多叻人都真係有好多全港性甚至國際性的強項為校爭光, 但學校冇壓力, 只有鼓勵多參與,  大家亦不會比較成績.   有冇後悔冇專注冇要求取大獎考高級?  有時都有想下, 不過提自己無忘初心啦.  如果有獎當錦上添花會好些.

回覆 tha 的帖子

真係有興趣才參與

學校政策:

參加課外活動 Of course 為興趣!
不要想太多!

IloveJJ 發表於 18-11-2 09:48

個個課外活動都有豬肉獎,個個老師都叫你去架啦!點會無呀 ...
好同意你的看法,樓主作為家長的抗逆能力要加強; 隨波逐流,苦了孩子。

個個課外活動都有豬肉獎,個個老師都叫你去架啦!點會無呀 ...

家長為左豬肉獎, 難怪小朋友只有3分鐘熱度。
根本觀念錯哂。

其實小朋友好玩,好書定好音樂都係睇父母想佢係咩人。小朋友仍小比佢試多d不同項目(我2個小朋友小2時已試了十多樣)。每樣玩5-10堂,你會搵到佢最有興趣及最有潛力的項目,之後先重點培訓。有興趣慢慢就會玩出成績。就算無獎對社交都很大幫助。

我會間中提下仔“台上一分鐘,台下十年功”,   

醒目開學勳章 貢獻勳章

比賽係為自己,有無獎係其次,你要豬肉獎,以我所知,見過d畫畫比賽,俾錢就有cert
其實奧數都好豬肉....好多接近一半人有金銀銅獎
恐龍家

MrBeast 發表於 18-11-2 08:26
制度,價值觀,態度問題?

文化唔同。有興趣我再講多D。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.