用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失 ...
樓主: tha
go

究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失  

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-11-4 14:18
看家長自己是用什麼心,正常參與課外活動衹是玩樂性質,比賽都衹是想孩子面對一下陌生人情況下表現自己,多參 ...

Agree! Thanks!

AgapePa 發表於 18-11-3 18:04
校際音樂是非常難攞獎,尤其鋼琴項目,因為很多人是降grade 比賽,五級能力,但參加三級比賽。
校際朗誦亦 ...
請問全港學生公開音樂比賽係唔係易d?

fany 發表於 18-11-3 18:58
幼稚園和初小乜都玩下,慢慢就會發現小朋友真正興趣和強項,可以集中資源在一,兩項。奬項是錦上添花,但最 ...

冇錯呀!
阿仔下月初有個鋼琴比賽,佢資質愚鈍,學左好耐都唔識彈,老公話哂時間,話cut鋼琴, 佢話冇天資就冇天資,練極都係由最尾升到尾二尾三。

我明白小朋友冇音樂細胞,但唔想比個信息佢遇到困難就放棄,雖然欠缺天份,但後天努都好重要! 我希望阿仔可以攞到獎,唔係為左比學校睇或想佢做鋼琴家,而係希望可以證明比仔仔自己睇,凡事只要堅持,乜都可以發生,我相信呢d 比獎項本身更重要。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

sunnymama2 發表於 18-11-5 08:14
冇錯呀!
阿仔下月初有個鋼琴比賽,佢資質愚鈍,學左好耐都唔識彈,老公話哂時間,話cut鋼琴, 佢話冇天資 ...

大人會唔會揀冇興趣又冇天分o既野去學去刻苦鍛鍊? 如果大人都唔會, 點解要求小朋友咁做? 因為大人俾錢去「栽培」, 就有特權去剥奪孩子選擇權?

返學學d乜讀咩科已經幾乎冇得揀, 正如大人返工, 有d工作上o既task都已經冇say, 硬食。學業和工作, 都算係每個人o既責任, 咁為左責任而努力唔好輕易放棄已經夠了。

點解課餘o既活動, 都要用來體驗挫折和鍛鍊刻苦精神? 咁興趣何在?

連有冇「興趣」都要父母來決定, 難怪咁多成年人除了工作, 有咩目標和個人興趣都講唔出。因為慣左「被選擇」、「被決定」、「被迫」去繼續自己人生。想成為一個點樣o既人? 想要乜和為乜都唔知, 係好可悲。

jli008 發表於 18-11-5 10:47
游水更是必玩之一,也是求生本領其中一項.
不過唔使學四式,求生要學埋kayak,因為番艇

sunnymama2 發表於 18-11-5 08:14
冇錯呀!
阿仔下月初有個鋼琴比賽,佢資質愚鈍,學左好耐都唔識彈,老公話哂時間,話cut鋼琴, 佢話冇天資 ...

咁起初係佢自己想學定你們叫佢先?最好都是佢有興趣和或強,事半功倍

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

tha 發表於 18-11-2 00:39
小二仔,學乜都三分鐘熱度。
學校政策:
以為上左小學,學校有不同課外活動可以俾佢explore下,點知係好hea ...

覺得豬肉獎同重要的比賽如校際xx節 都比小朋友試下參與,豬肉獎拿個舞台經驗+煉膽; 校際賽高手如雲可知道自己係邊個level

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-11-5 12:37
回覆 MrBeast 的帖子

不是去做救生員,能學會游及玩就可以~~~
有d危險架,因為遇弱人士會panic, 有機會同歸於盡

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-11-5 13:10
天分未必是一開始就有,大人小孩都一樣,強迫是所有人都不想做. 有了小朋友就預了付出很多很多的精神時間金錢 ...

太多興趣班,個個都要求「刻苦」、「鍛鍊」、「面對困難」,小朋友冇時間玩,完全冇空間去hea下發下白日夢! 好可憐!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽