用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有D灰
樓主: april13mum
go

有D灰  

Abcdj 發表於 18-11-2 23:03
回覆 mama23 的帖子

想問問仲有沒有其他學校可以報呢?謝謝

我只知出年5月「九龍真光」仲有一次招生

其實如果你有in 二線既,最後都好多call waiting, 所以不用擔心

lcyesther 發表於 18-11-2 15:00
就是糾結在想做多D,但又缺乏時間。所以想請教其他有經驗家長,可以如何在有限時間內預備插班
...
插班無捷徑,除非識人有關係,否則都要靠自己努力,如無時間操個小朋友,或孩子無能力接受操練,咁唯有安心讀抽獎得番嚟之學位,唔好咁多心了.....

mama23 發表於 18-11-3 07:18

其實如果你有in 二線既,最後都好多call waiting, 所以不用擔心 ...

If no waiting, what to do?

V_CHENG 發表於 18-11-3 07:44
If no waiting, what to do?

先了解小孩有什麼需要改善之地方,而作出改善先,盡左力先,對自己及如有機會再面試都會有幫助。
再寫求位信

april13mum 發表於 18-11-1 22:34
仔仔學校屬名幼,學術非常之深,但係我仔interview成績非常唔理想,目前In佐7間,4間reject,三間未公佈, ...

我仲灰過你,我個仔都係名幼,in左15間,得1間有second in, 1間waiting,3間未出成績,學校老師對佢評價好好,仲要上左成年面試班,唔知佢發生乜事(emoji)

mama23 發表於 18-11-3 07:18

其實如果你有in 二線既,最後都好多call waiting, 所以不用擔心 ...

二線係邊幾間呢?

C夫人 發表於 18-11-3 14:04

我仲灰過你,我個仔都係名幼,in左15間,得1間有second in, 1 ...

咁又係,不過至少你有一個waiting,應該最終都有機會入

回覆 masarubb 的帖子

音小,WKF, 福小,播道,九真,崇小之類

Hopeforb 發表於 18-11-3 20:52

音小,WKF, 福小,播道,九真,崇小之類

請問林文燦都算是二線嗎?

只可以說肯定不是一缐

Hopeforb 發表於 18-11-3 21:32

只可以說肯定不是一缐

多謝你,自己心儀二線

masarubb 發表於 18-11-3 21:34
多謝你,自己心儀二線

但課程內容就一啲都唔淺~

好似會教深一年~

kenyuenkc 發表於 18-11-2 07:33
俾啲建議樓主,而家除左叫你見好剩下既學校外,真係要認真睇下大抽獎既學校,唔好又再miss 左大抽獎既deadl ...

叩門最重要係吸引人CALL IN。無得IN 細路會飛都無用。點樣在叩門PACKAGE 內吸引人,要自己多花腦筋。

retriever 發表於 18-11-4 15:16
叩門最重要係吸引人CALL IN。無得IN 細路會飛都無用。點樣在叩門PACKAGE 內吸引人,要自己多花腦筋。
...

咁叩門call in 比考直私易搞,因為大部份學校都係做卷,而樓主小朋友又係名幼,有一定優勢~

但聽聞名津學校叩門,有cert 著數啲,唔知真家假。。。

kenyuenkc 發表於 18-11-4 20:20
咁叩門call in 比考直私易搞,因為大部份學校都係做卷,而樓主小朋友又係名幼,有一定優勢~

但聽聞名津學 ...

叩門call in難度高過直私,好少數學校係全部有first in(做卷),要合校長心水先有得見

回覆 C夫人 的帖子

係咪細B?

C夫人 發表於 18-11-3 14:04

我仲灰過你,我個仔都係名幼,in左15間,得1間有second in, 1 ...

請問邊間面試班?

HK-MAN 發表於 18-11-2 14:47
入唔到心儀直資就唔知點算.....咁真係唔知點算好囉....
高人你意下,應該有周詳計劃^^........願聞其詳。

april13mum 發表於 18-11-2 18:33
KV
KV學術係出名好,但傳統教學,坐定定太文靜,如果小朋友本身性格已經吾外向吾多講野,就真係好難平衡發展。依家好多小朋友就算吾係名幼,家長都會外補,我朋友就正係讀學卷,留返錢在外針對性補習,學術一定吾比名幼差,加上學校生活比較輕鬆,外向多咀愛發問,我相信依種小朋友比較易係面試被學校選中。