用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有D灰
樓主: april13mum
go

有D灰   [複製鏈接]

april13mum 發表於 18-11-2 18:33
KV

我個仔都坐唔定,但上左幾個月晝晝班,係可以培養到專注力!同埋上過又個月面試班,個人認為作用唔大,所以返而要同小朋友講解吓面試目的。等佢認真回答問題。又可以試吓買坊間的遊戲,正如logo, uno, ...什麼都可以,訓練吓。

我都未有任何offer, 只有陳守仁同林文燦second in. 但樓主不要放棄。加油。

無知一問:其實讀名幼就會學術好,有信心說學術沒問題,是嗎?因為教得深的原故?

我見一些小學,都會看學習動機和主動性,名幼又有無關顧到這些方面呢?  

april13mum 發表於 18-11-2 18:33
KV

英文有冇外補?

fadgare 發表於 18-11-2 20:37
英文有冇外補?

無,我買佐oxford path俾佢自學,不過佢好唔主動,唔叫佢就唔睇

CANCANCHEUNG 發表於 18-11-2 20:01
我個仔都坐唔定,但上左幾個月晝晝班,係可以培養到專注力!同埋上過又個月面試班,個人認為作用唔大,所 ...

我覺得有second in已經好好啦,我仔一個second in 都無

april13mum 發表於 18-11-2 21:44
無,我買佐oxford path俾佢自學,不過佢好唔主動,唔叫佢就唔睇

佢英文程度如何?會唔會是英文問題?

回覆樓主:

各位唔好灰心,知道小朋友衰咩,就全力呢個月train 吓,機會可能仲有,唔到最後都好難講。
我囡當年名幼,老師話佢表現好,只係講嘢細聲,叫我放心,一定有offer。點知去到嗰年呢個時候,報咗10幾間,就只得3間有2nd in,嗰時真係灰爆,又唔知佢衰咩。到有一間2nd,家長係可以一齊in嘅,我哋就知原來佢in時,就變咗一個機械人咁,唔怪得衰晒啦!雖然最後呢間都收(我估我哋兩公婆in得好), 但我哋心有不甘。於是响淨返一間2nd in嘅情況下,每日洗腦式訓練,同佢攪好個心理準備,做說話訓練,感恩最後呢一間都收咗,現在讀得非常開心。大家要繼續努力,唔好俾小朋友知道你對佢失信心。

回覆 mannitol 的帖子

點解變機械人? 是上面試班train成,定係太緊張?  之後你又點洗腦變正常呢? thanks!

回覆 minnamcmug 的帖子

小心睇書變左睇圖.. 識拼音識讀唔等於明,唔明又睇因為可以放空自己,所以睇圖而家長又以為佢讀緊書..

mannitol 發表於 18-11-2 22:02
各位唔好灰心,知道小朋友衰咩,就全力呢個月train 吓,機會可能仲有,唔到最後都好難講。
我囡當年名幼, ...

好想知你點訓練佢,最緊要係佢都願意聽教!我覺得我仔都係同樣情況,一到In佢就變機械人

simpson.chan 發表於 18-11-2 22:11

點解變機械人? 是上面試班train成,定係太緊張?  之後你又點洗腦變正常呢? thanks! ...

我囡冇上面試班,只有學校train 過。老師話佢好正常,可能因為係熟悉嘅地方。所以,佢應該係緊張。點train? 不斷同佢講,嗰間學校老師校長超好人,只係平時傾計,問你屋企嘅嘢多,唔會刁難你 ,train 佢看圖說故事,話間學校好大,又有playground, 第時响度讀書就可以去玩。等緊in嗰時,同佢講故事分吓佢心,等佢冇咁緊張。

april13mum 發表於 18-11-1 23:14
有得報我都想報,但錯過佐報名時間!剩下果幾間都有二線,福建附小同聖瑪加利都未in,我考慮緊要唔要同我仔 ...

「九龍塘小學」11月14日先開始報名,你可以試下

回覆 mama23 的帖子

想問問仲有沒有其他學校可以報呢?謝謝

回覆 april13mum 的帖子

同我個女exactly一樣。。。0 offer, 0 second in, 得音小 waiting…

april13mum 發表於 18-11-1 22:34
仔仔學校屬名幼,學術非常之深,但係我仔interview成績非常唔理想,目前In佐7間,4間reject,三間未公佈, ...

我女情況差不多

mannitol 發表於 18-11-2 22:02
我囡當年名幼, ...

可以點訓練?我女情況同你小朋友上當年差不多一樣反應,但明明响學校對朋友就係一個樂天開朗social girl,但一見陌生老師加埋環境,就變了零反應小朋友

mama23 發表於 18-11-2 22:56
「九龍塘小學」11月14日先開始報名,你可以試下

已經計落準備In學校名單啦

帶小朋友参加多d群体话動
我成日帶我仔去主日學,做義工,四處参加话動,上堂同比賽,見好多陌生人

回覆 simpson.chan 的帖子

Thanks.

He will not.  He likes words more than pictures. He will ask if he doesn't know the meaning of the words.
‹ 上一主題|下一主題