用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11
樓主: Ktfk
go

寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11   [複製鏈接]

gigayan 發表於 18-11-5 16:33
想請問高中選科,會每班已特定了讀咩科嗎?另外選科時會中三成績較好的可以入理科?如果總成績唔係top top ...

Compulsory subjects: English Language, Chinese Language, Mathematics, Liberal Studies
必修科目:英國語文、中國語文、數學、通識教育

Elective subjects: Business, Accounting and Financial Studies (BAFS), Biology, Chemistry, Chinese History, Economics, Geography, History, Information & Communication Technology, Physics, Visual Arts
選修學科:企業及會計與財務概論、生物、化學、中國歷史、經濟、地理、歷史、資訊及通訊科技、物理、視覺藝術

A

B

C

D

E

Core Subjects

English Language, Chinese Language, Mathematics, Liberal Studies

英國語文、中國語文、數學、通識教育

Elective Subjects

選修科

---

---

---

Maths Extension

Module 1

(Calculus &
Statistics)

數學延伸
單元一

(微積分與統計)

Maths Extension

Module 2

(Algebra &
Calculus)

數學延伸
單元二

(代數與微積分)

Business, Accounting & Financial Studies/Chinese History / Geography / Biology

企業、會計與財務概論
中國歷史地理生物

Chemistry

化學

Physics

物理

Geography /History / Economics / Visual Arts /

Information & Communication Technology

地理/ 歷史 / 經濟 / 視覺藝術/ 資訊及通訊科技

Chemistry/ Biology / Information & Communication
Technology

化學 / 生物 /
資訊及通訊科技

Business, Accounting & Financial Studies / Economics

企業及會計與財務概論
/ 經濟

Business, Accounting &
Financial Studies
/
Biology / Physics /Economics

企業及會計與財務概論 / 生物 / 物理 /
經濟

OLE

其他學習經歷

Ethics & Religious Education , P.E. / Art Appreciation

倫理及宗教教育、體育 / 藝術欣賞

gigayan 發表於 18-11-5 16:33
想請問高中選科,會每班已特定了讀咩科嗎?另外選科時會中三成績較好的可以入理科?如果總成績唔係top top ...
文科班 : A B C
理科班 : D E

ksli312 發表於 18-11-5 17:09
文科班 : A B C
理科班 : D E

謝謝寶貴資料。

請問入文科班和理科班是如何挑選的?

little_yolky 發表於 18-11-5 16:37
校長當時講, 全部人要讀3科選修科, 無特定package, 不過, 佢無詳細講係咪成績好既先揀, 要問下Yanimama。 ...
我大女时係套餐喎……梗係按成績做揀科优先~

gigayan 發表於 18-11-5 17:21
謝謝寶貴資料。

請問入文科班和理科班是如何挑選的?
P.S. C 班雖然係文科, 但係可以揀一科理科讀, 而去年DSE 成績係 C 班最好
而揀科係按學生成績排選科優先次序, 如果成績不在前列, 就只好依餘下文、理班位編配。

ksli312 發表於 18-11-5 18:11
P.S. C 班雖然係文科, 但係可以揀一科理科讀, 而去年DSE 成績係 C 班最好
而揀科係按學生成績排選科優先次 ...

文科班就只可揀bio?

Yanamami 發表於 18-11-5 18:17
文科理就只可揀bio?
Yes, 係咁安排

ksli312 發表於 18-11-5 18:19
Yes, 係咁安排
"可以揀-科理科讀”,怕佢地誤会Phy Chem Bio任揀~

Yanamami 發表於 18-11-5 18:22
"可以揀-科理科讀”,怕佢地誤会Phy Chem Bio任揀~
其實個表寫得好清楚

Yanamami 發表於 18-11-5 18:22

女校泥講 理科 一向都算唔錯,bio 今年仲特別抽上來..

2018 4+

Phy 97.5%
Chem 84.2%
Bio 81.7%

little_yolky 發表於 18-11-5 15:52
深水埗又真係雜D咁既, 不過G見D學生好斯文咁。老師就好似有D嚴肅。你哋學校係大戶, 就緊係無乜對手啦, 我哋 ...

可以有幾複雜呢.. ?

學校留唔到6點半後,包冇夜鬼...

20 秒鐘就行咗入地鐵.. 仲唔夠安全?

11點幾就放 lunch. d走江湖人士係張床都仲未轉身 ..

little_yolky    發表於 18-11-6 08:30

Ktfk 發表於 18-11-5 19:58
可以有幾複雜.. ?

你未計隔个公園就係差館

Yanamami 發表於 18-11-5 20:09
你未計隔个公園就係差館

咪係囉...
仲有皇氣照住...

ksli312 發表於 18-11-5 18:11
而揀科係按學生成績排選科優先次 ...

謝謝資料,希望阿女有幸入讀啦

gigayan 發表於 18-11-5 21:43
謝謝資料,希望阿女有幸入讀啦

機會高聳入雲,加油,等你好消息!

但返學就遠咗D

sukitelfold 發表於 18-11-5 22:36
機會高聳入雲,加油,等你好消息!

但返學就遠咗D

我去到到都遠,呢到算無咁遠了

承你貴言,希望真係得啦

Yanamami 發表於 18-11-5 17:38
我大女时係套餐喎……梗係按成績做揀科优先~
吓? 校長話學生鐘意點揀都得既? 佢話又文又理又得, phy chem bio都得喎。

Ktfk 發表於 18-11-5 19:58
可以有幾複雜呢.. ?

交通真係勁方便呀, 我同阿女一出地鐵站, 馬上見到間學校, 我同阿女都即時哇哇聲, 心心眼呀 不過機會係細D, 我哋係5間以下果批學校呀, 當年叩入位師姐, 好似係級二架, 阿女無咁叻。

little_yolky 發表於 18-11-6 08:33
交通真係勁方便呀, 我同阿女一出地鐵站, 馬上見到間學校, 我同阿女都即時哇哇聲, 心心眼呀 不過機 ...
我地咪-样係少人入?我女係开荒牛添~初初副校见派位證上Trinity仲个心離一離,以為碌左去聖三一?後尾望真地址先知此Trinity非彼Trinity呀~

little_yolky    發表於 18-11-6 08:48

little_yolky 發表於 18-11-6 08:29
吓? 校長話學生鐘意點揀都得既? 佢話又文又理又得, phy chem bio都得喎。
Bio His BAFS咪文理商齐哂
‹ 上一主題|下一主題