用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11
樓主: Ktfk
go

寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11  

soscho 發表於 18-11-5 09:31
有家長問今年DSE level 5嘅數字時, 唔知點解校長會無準備, 呢個係好多人都關心嘅問題 ...
因為不嬲只係佈4+

Yanamami 發表於 18-11-5 12:01
因為不嬲只係佈4+
何解呢? 5唔夠標青?

soscho 發表於 18-11-5 12:02
何解呢? 5唔夠標青?

这是问句还是反问句?我成曰唔識教女分~同傳統名校自然有距離,但我地不能代表校方解答呢~

cakecakecake 發表於 18-11-5 10:18
係呀上智成績好過好多學校,甘多年都吾係好多人認識(我係他區校網,好多家長吾知有Lee 間女校),真係好低調,  ...
我一直唔覺上智沒人識, 因為我自己由中學已經識佢PS: 非校友

joeyxlma 發表於 18-11-5 12:42
我一直唔覺上智沒人識, 因為我自己由中學已經識佢PS: 非校友
唔洗多人識,收足5班学生已足夠

joeyxlma 發表於 18-11-5 12:42
我哋隔離區真係唔識, 原來係間咁好既學校, 好彩有上EK。

soscho 發表於 18-11-5 10:58
當日我問過學生, 當年2nd in會俾半小時你睇本英文書, 老師再圍繞本書嘅問題問 ...
即係.........again.............要用英文答.................仲要係group in, 即搶答..................

little_yolky 發表於 18-11-5 13:14
我哋隔離區真係唔識, 原來係間咁好既學校, 好彩有上EK。

十幾年前我大女出世时我睇星島教育版已知上智係黑馬。當年AL年代入U%好劲,家下DSE好似無當年禁厲利。-早已猴住呢间中学~

little_yolky    發表於 18-11-5 13:27

Yanamami 發表於 18-11-5 13:25
十幾年前我大女出世时我睇星島教育版已知上智係黑馬。當年AL年代入U%好劲,家下DSE好似無當年禁厲利。-早 ...
之前見有開放日, 我哋早兩年又有師姐叩門入咗, 所以响家長谷度報料, 點知, 有家長問:係咪B1呀? 我實在唔想睬佢。

little_yolky 發表於 18-11-5 13:28
之前見有開放日, 我哋早兩年又有師姐叩門入咗, 所以响家長谷度報料, 點知, 有家長問:係咪B1呀? 我實在唔想 ...

無人識少d对手咪仲好?多数听嫌係屋邨间品流複雜就真~

little_yolky 發表於 18-11-5 13:16
即係.........again.............要用英文答.................仲要係group in, 即搶答.................. : ...
校長好強調英文

Yanamami 發表於 18-11-5 14:02
無人識少d对手咪仲好?多数听嫌係屋邨间品流複雜就真~
深水埗又真係雜D咁既, 不過見D學生好斯文咁。老師就好似有D嚴肅。你哋學校係大戶, 就緊係無乜對手啦, 我哋學校去到邊都要血染黃沙架。

soscho 發表於 18-11-5 14:11
校長好強調英文
唔知你上午果場校長有無講, 佢話有人interview, 老師問佢用乜交通工具嚟, 同學答咗自我介紹, 老師問第二次, 同學啞咗唔識答, 我覺得無乜可能囉。考得上智都唔會差得去邊, 有乜理由基本應對都唔識呢。台上叩門果個女仔同我哋學校叩門入個師姐, 都係先接受赤提個offer再去叩門, 赤提收得一定英文掂, 所以我諗上智真係收英文好掂果D。

little_yolky 發表於 18-11-5 15:56
唔知你上午果場校長有無講, 佢話有人interview, 老師問佢用乜交通工具嚟, 同學答咗自我介紹, 老師問第二次, ...
same example, 我估佢主要想強調真誠, 勿背誦
可能兩場嘅學生唔同, 上午有2個來自中文小學, 1個SFA, 叩門入, 佢有5班, 得50個自行位, 其餘大部份抽入, 少量叩門, 又未必個個英文都lok lok 聲嘅

soscho 發表於 18-11-5 16:06
可能兩場嘅學生唔同, 上午有2個來自中文小學, 1個SFA, 叩門入 ...
正正就係禁,自行時你英文講到收放自如,好大机会收~

little_yolky 發表於 18-11-5 15:52
深水埗又真係雜D咁既, 不過見D學生好斯文咁。老師就好似有D嚴肅。你哋學校係大戶, 就緊係無乜對手啦, 我哋 ...

果度近石峽尾、白田,比起真係深水埗果邊,其实唔雜,老人多d.

可能兩場嘅學生唔同, 上午有2個來自中文小學, 1個SFA, 叩門入 ...
我只可以諗自行, 因為唔同區的。

其實以數計, 過去三年來自他區自行收取的名單上: 20 + 16 + 9 + 6 + 6 + 48間少於5名
已經係 : 57 + 48間少於5名

如果48間都各1名 : 57 + 48間少於5名 = 105 ÷ 3 = 35

如果48間都平均各1.5名 : 57 + 72 (48間少於5名) = 129 ÷ 3 = 43

如果48間都平均各2名 : 57 + 96 (48間少於5名) = 153 ÷ 3 = 51

以每年只得50個自行位黎計, 好大機會真係9成以上係他區小學攞哂

所以其他非白行入、無面試的乙部抽入的, 英文水平當然好難控制及保證

回覆樓主

想請問高中選科,會每班已特定了讀咩科嗎?另外選科時會中三成績較好的可以入理科?如果總成績唔係top top,但本身理科成績比文科較突出,都可選理科嗎?

gigayan 發表於 18-11-5 16:33
想請問高中選科,會每班已特定了讀咩科嗎?另外選科時會中三成績較好的可以入理科?如果總成績唔係top top ...
校長當時講, 全部人要讀3科選修科, 無特定package, 不過, 佢無詳細講係咪成績好既先揀, 要問下Yanimama。