用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11
樓主: Ktfk
go

寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11   [複製鏈接]

BBCoffee 發表於 18-11-7 19:54
如果個全港次弟高,但英文oral一般, 對比如果oral 非常好,但全港次弟稍遜,咁學校都應該選擇前者吧!! 對嗎?  ...

如果只係用呢兩樣野去決定就唔洗攪咁多野,每個學生用英文oral 10分鐘就走得, 咁咪大部份都係南亞學生? (只以事論事, 絕無種族歧視, 因為語言關係,南亞學生英文oral會強D ) 又或者只依全港次弟去排咪得囉, in 都唔洗5分鐘!
相信呢問題無必然嘅答案, 我覺得會综合所有條件去考慮, 包括學生本身表現, 而到最後只係有90名學生有2nd interview, 全部都會見校長的, 怎樣去定收生排名次序, 我估計就應該由校長去決定。
我覺得其實學生小六嘅成績只係一個小小嘅啟示, 未來中學六年到DSE變數有好多, 小學級一未必DSE會係狀元, 相反小六考唔到級十內, 到中學又可能進步很多, 真的好難講, 正如小女小六同學是一個典型例子, 小六時只是級十外, 但入了上智年年都攞subject prizes, 更考級一, 真的好難估, 我女都話小學果時同佢差不多成績, 真係估佢唔倒。 反而我覺得學校讀書氣氛好重要, 呢一樣野我係我女身上好明顯睇到有改變, 因為佢小一至小六果時都無乜點去緊張自己讀書, 無乜鬥心, 所以成績都係一般, 小六果時只係大約考級廿幾, 但入了上智之後, 改變好大, 好有鬥心, 只係中一上學期考B(其實老帥話差好少就A, 其實係20名內), 之後個個學期都考A, 上年下學期已經級十內。全部都係自發性, 無補習, 我又無迫佢。希望佢可以保持至DSE!

所以小六甄選到最後都唔會係净睇成績, 真係要睇學生本身整體表現, 同埋憑校長經驗揀D有潛質嘅學生, 所以真係好難一概而論。

總之, 去interview就要盡力去表現自己才會有機會被揀選, 祝各想入上智嘅同學好運! 加油!

Cliokohonda    發表於 18-11-13 17:47
YuenBaBa    發表於 18-11-8 22:07
Ktfk    發表於 18-11-8 13:17

回覆 ksli312 的帖子

係。學習氣氛好重要。

見亞囡除了做功課同溫習,好多時都自發預備下將會教嘅課題,或上網搵資料... 同同學仔夾下d project 同活動...當然吹水打機一定有. .

自主學習唔等於 hea, 要清楚自己d時間點用,做乜嘢都有個方向同目的,所以都可以幾忙。不過有時見佢忙得黎又好投入,幾 enjoy 咁 ...

YuenBaBa    發表於 18-11-8 22:07

我大女由小学中等生,升中後-年比-年進步。学校亦俾好多机会佢,令佢更上層楼同自信。而家係大学如鱼得水,喜见佢对自己有相當要求、目標清晰,老懷安慰。

YuenBaBa    發表於 18-11-8 22:14
Ktfk    發表於 18-11-8 14:11

Ktfk 發表於 18-11-8 13:39
回覆 ksli312 的帖子自主學習唔等於 hea, 要清楚自己d時間點用,做乜嘢都有個方向同目的

其實咁樣唔單止係讀書方面, 更可以培養小朋友自覺性、自立性, 可以明確認清楚目標, 知道自己方向去努力, 知道想要D乜。長遠對成長、做人好大幫助!

Ktfk    發表於 18-11-10 13:18
YuenBaBa    發表於 18-11-8 22:14

ksli312 發表於 18-11-8 14:13
其實咁樣唔單止係讀書方面, 更可以培養小朋友自覺性、自立性, 可以明確認清楚目標, 知道自己方向去努力, 知 ...
同意

BBCoffee 發表於 18-11-7 19:54
如果個全港次弟高,但英文oral一般, 對比如果oral 非常好,但全港次弟稍遜,咁學校都應該選擇前者吧!! 對嗎?  ...

不知道啊, 不過, 我覺得如果後者全港次弟稍遜, 而見者又唔係好前, 學校應該會揀後者喎。例如500人報, 要揀100人入2nd in, 前者排位係9X, 但oral一般, 後者排位10X, 但oral非常好, 我諗會揀後者喎(如果只有一個位)。因為面試佔40%, 成績只佔30%。既然用得英文in, 就真係要揀英文好, 同埋轉數快果D。

ksli312 發表於 18-11-8 10:40
如果只係用呢兩樣野去決定就唔洗攪咁多野,每個學生用英文oral 10分鐘就走得, 咁咪大部份都係南亞學生? (只 ...

ksli312 發表於 18-11-8 10:40
如果只係用呢兩樣野去決定就唔洗攪咁多野,每個學生用英文oral 10分鐘就走得, 咁咪大部份都係南亞學生? (只 ...
佢面試佔成40分, 仲高過學科成績, 真係好驚嚇。校長又講到唔駛準備咁(或者係無得準備), 令人個心好忐忑。

不過, 校長無話2nd in要見校長既? 佢話係小組in。其實如果2nd in選100個收51個, 機會都幾大喎。

little_yolky 發表於 18-11-9 11:48
佢面試佔成40分, 仲高過學科成績, 真係好驚嚇。校長又講到唔駛準備咁(或者係無得準備), 令人個心好忐忑。 ...

以往校長係主持 2nd interview 其中一環的 (主要考英文聽、讀、解、說)....

咁你估吓校長有冇參與打分呢.... ?

little_yolky    發表於 18-11-13 12:08

Yanamami 發表於 18-11-5 13:25
十幾年前我大女出世时我睇星島教育版已知上智係黑馬。當年AL年代入U%好劲,家下DSE好似無當年禁厲利。-早 ...

廿幾年前al 我地f7 29人只有一人無degree offer入左high dip 果位同學最後都上返degree
不過果陣上大學真係無人識htc

前排mrs or  榮休dinner我見到Mrs Fung 同佢講htc學生太乖唔夠agressive 佢都同意
睇下大家覺得呢樣究竟好定唔好la

msnake_mama 發表於 18-11-23 17:55
廿幾年前al 我地f7 29人只有一人無degree offer入左high dip 果位同學最後都上返degree
不過果陣上大學真 ...

FYY咪幾aggressive law (emoji)(emoji)

請問在那裡看到入U率?

回覆 yeunglam 的帖子

...

msnake_mama 發表於 18-11-23 17:55
不過果陣上大學真 ...
我簡介會時聽到呢句心裡面直頭笑咗出嚟, 心諗:校長呀, 你自己都係咁既款, 同學就緊係咁既款啦。

簡介會一開始, 我覺得校長同台下既老師/主任都相當嚴肅/拘謹, 我初初以為係校風比較古板, 仲想走人, 不過阿女話想聽埋落去。講到一半, 校長先至放D, 講得投入D。見到D短片同舊相, D台下主任同老師面色先開始寬容D, 祥和D。哇, 校長/主任們, 你哋都咁內斂, 咁慢熱, 你想你班女女有幾主動呢真係。

回覆樓主

又想請教下過來人:請問上智自行交interview 個time slot 係咪跟交表先后次序而定呢?  謝謝你們!

回覆 BBCoffee 的帖子

我果時有問我想早上OR下午, 我話下午, 佢就比下午我.

最近才留意到HTC, 所以之前沒去簡介會? 希望各位可分享多些資料
1. 30%學術成績, 40%面試, 其餘30%是什麼?
2. 每年大概幾人報? All in 1st interview? 單對單見幾耐? 會分幾多日進行?
3. 因小女屬B1A, 但Oral一般, 唔多肯講, 轉數唔夠快, 可能平時以中文溝通多, 其實自行HTC適合? 有冇什麼方法可兩三個月內惡補?

tomica_fans 發表於 18-12-17 01:11
最近才留意到HTC, 所以之前沒去簡介會? 希望各位可分享多些資料
1. 30%學術成績, 40%面試, 其餘30%是什麼?
...

你既问題可以係校網上揾到答案:
http://www.htc.edu.hk/

其实唔肯講野,係咪唔好揀间面試表現佔禁多比重会好d呢?

回覆 Yanamami 的帖子

見大部份學校面試都佔分重, 有什麼B1學校佔分比較少?

tomica_fans 發表於 18-12-17 14:30
回覆 Yanamami 的帖子

見大部份學校面試都佔分重, 有什麼B1學校佔分比較少?

張祝珊 MCS YWG 面試表現都係30%
‹ 上一主題|下一主題