用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11
樓主: Ktfk
go

寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-11-6 08:45
我地咪-样係少人入?我女係开荒牛添~初初副校见派位證上Trinity仲个心離一離,以為碌左去聖三一? ...
我噚晚問阿女Disney果題佢會點答, 佢話開間書店同博物館, 我話好彩你唔係Disney高層, 唔係實執笠。

little_yolky 發表於 18-11-6 08:29
吓? 校長話學生鐘意點揀都得既? 佢話又文又理又得, phy chem bio都得喎。
係就好,  我囡勁中意讀中史同西史, 但係又最怕 Econ, 咁上智強理科, 應付得到就梗係理科, 所以好難揀。

little_yolky 發表於 18-11-6 08:50
我噚晚問阿女Disney果題佢會點答, 佢話開間書店同博物館, 我話好彩你唔係Disney高層, 唔係實執笠。:excited ...
其實咩答案不重要,只要她用流利英文講到就OK. 我女當年回答說香港Disney太細.
另外,2017年second-in主要是小組遊戲(比如用報紙搭橋、空樽建塔之類,總之幾個小朋友出來都和阿媽說好好玩)我想是要觀察團隊合作能力吧。

祝願你女兒順利入讀!

5tgb    發表於 19-3-11 20:30
little_yolky    發表於 18-11-6 12:10

ksli312 發表於 18-11-6 09:21
係就好,  我囡勁中意讀中史同西史, 但係又最怕 Econ, 咁上智強理科, 應付得到就梗係理科, 所以好難揀。:unk ...

上智理科强,但你女係咪理科强?唔係又唔洗夾硬揀。唉!我女果时係Geog His BAFS. BAFS都係夾硬揀。

Yanamami 發表於 18-11-6 09:29
上智理科强,但你女係咪理科强?唔係又唔洗夾硬揀
呀囡只係中文,中史同西史成績比較好, 其他差不多, 佢今年中三要讀成十一科, 暫時仲未知咩科會合適D, 我只叫佢盡量享受每一科, 睇下邊科會讀得舒服D而又事半功倍。

ksli312 發表於 18-11-6 09:37
呀囡只係中文,中史同西史成績比較好, 其他差不多, 佢今年中三要讀成十一科, 暫時仲未知咩科會合適D, 我只叫 ...

我細女都係中三(唔係上智),乜都話無兴趣,只係out走Phy CHis His M1M2-定唔讀。佢有去问師姐意见,人多意见多仲煩

Yanamami 發表於 18-11-6 09:29
上智理科强,但你女係咪理科强?唔係又唔洗夾硬揀。唉!我女果时係Geog His BAFS. BAFS都係夾硬揀。 ...

其實為左要應付DSE黎上大學, 香港地讀書真係興趣要放第二, 無奈!
垃圾教育制度, 再加埋D垃圾局長

港大為左果幾科難入既科目唔降低收生分數, 寧願少收DSE學生而加收IB學生! 咁都得?? 我地個垃圾局長竟然 no say

作為本地學府竟然唔照顧本地主流制度嘅學生, 咩Jupas 都係廢嘅, 政府又當睇唔到, 咁DSE學生又爭崩頭, 為乜?

見到囡囡又咁努力讀書真係有D唏虛!

ksli312 發表於 18-11-6 09:50
其實為左要應付DSE黎上大學, 香港地讀書真係興趣要放第二, 無奈!
垃圾教育制度, 再加埋D垃圾局長

唔洗禁嬲……絕处蓬生、風中劲草……我大女文科班咪一样入到中大A1? 反正神科唔关佢事,懶理人点計分,全力以赴就得。

Yanamami 發表於 18-11-6 09:45
我細女都係中三(唔係上智),乜都話無兴趣,只係out走Phy CHis His M1M2-定唔讀。佢有去问師姐意见,人多 ...
咁其實依家都係言之尚早, 都要睇埋下學期讀成點先可以作出結論。
呀囡成績唔太擔心, 反而擔心揀錯科。

其實衣家都係煩緊小六嘅二囡, 因為呈一唔理想, 無家姐咁好, 好難揾學校。

ksli312 發表於 18-11-6 09:21
係就好,  我囡勁中意讀中史同西史, 但係又最怕 Econ, 咁上智強理科, 應付得到就梗係理科, 所以好難揀。:unk ...
唔難揀, 如果我阿女入到, 堅係兩科歷史再加一科, 可能讀地理吧, 一定無人同佢爭

little_yolky 發表於 18-11-6 12:09
唔難揀, 如果我阿女入到, 堅係兩科歷史再加一科, 可能讀地理吧, 一定無人同佢爭  ...
預祝你女順利入讀!
不過你咁快就知你囡中意讀呢幾科?

ksli312 發表於 18-11-6 12:15
預祝你女順利入讀!
不過你咁快就知你囡中意讀呢幾科?
多謝先, 不過要等考咗呈二再打算, 如果保持到就去馬, 保持唔到就要諗過其他學校了。

佢自己話既:媽咪記得揀間有歷史同中史讀既學校。我諗讀得兩科史, 第三科正路都係地理掛。

little_yolky 發表於 18-11-6 12:22
多謝先, 不過要等考咗呈二再打算, 如果保持到就去馬, 保持唔到就要諗過其他學校了。

佢自己話既:媽咪記得 ...

中意讀中史係好,但係最慘就係個垃圾教育局成日改 syllabus, 無所適從
地理呀囡就中一果時好似話唔係咁好讀

Joyceyim    發表於 18-11-7 10:18
little_yolky    發表於 18-11-6 12:35

little_yolky 發表於 18-11-6 12:09
唔難揀, 如果我阿女入到, 堅係兩科歷史再加一科, 可能讀地理吧, 一定無人同佢爭  ...
最弊第三科係套餐中只可以Econ/BAFS二選-呢

請問上智對申請學生的成績要求是否要達A級 ? (尤其中英數)
因為上年我去銘賢和黃棣珊,校長在簡介會上講明成績和操行要達B級才合資格申請。

加菲 發表於 18-11-7 12:50
請問上智對申請學生的成績要求是否要達A級 ? (尤其中英數)
因為上年我去銘賢和黃棣珊,校長在簡介會上講明 ...

之前有討論過 :
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3567020&fromuid=760506

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3640359&extra=&page=4

回覆樓主

網上更新,自行有51個位

加菲 發表於 18-11-7 12:50
因為上年我去銘賢和黃棣珊,校長在簡介會上講明 ...
簡介會有家長問過, 校長答, 佢哋好有經驗, 知道每間學校既成績, 所以唔會要求要幾多科A。言下之意, 即係佢收開果幾間, 就無乜所謂, 一般二線學校, 就緊係要成績好。另外, 校長講明面試係好重視英文程度, 即係, 英文口語掂, 又著數好多。

little_yolky 發表於 18-11-7 17:53
簡介會有家長問過, 校長答, 佢哋好有經驗, 知道每間學校既成績, 所以唔會要求要幾多科A。言下之意, 即係佢 ...

如果個全港次弟高,但英文oral一般, 對比如果oral 非常好,但全港次弟稍遜,咁學校都應該選擇前者吧!! 對嗎?
‹ 上一主題|下一主題