用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有Ipswich School 家長嗎?
go

請問有Ipswich School 家長嗎? [複製鏈接]

考慮sixth form轉這間, 想問對這學校評價如何?知道冇 Exeat, half term相對較長,放假可留校嗎?
   3    0    0    0

woodylam 發表於 18-11-1 10:12
考慮sixth form轉這間, 想問對這學校評價如何?知道冇 Exeat, half term相對較長,放假可留校嗎?
...

你好,half term 是不可以留校的! 通常10月 term break 我哋都會返香港,因為冇 Exeat 所以一年都只係去 host family 住兩次

Pepethefrog 發表於 18-11-2 14:52
你好,half term 是不可以留校的! 通常10月 term break 我哋都會返香港,因為冇 Exeat 所以一年都只係去 h ...

謝謝回覆,你覺得學習風氣如何?學校對報UCAS的支援足夠嗎?

woodylam 發表於 18-11-2 22:20
謝謝回覆,你覺得學習風氣如何?學校對報UCAS的支援足夠嗎?

個人覺醒學習風氣ok 的! 至於UCAS的支援我就唔知,因為未到!

有學生在這校讀完取得極好成绩,校到知名英国大學,香港大学取得奬學金。

yhe 發表於 18-11-6 20:09
有學生在這校讀完取得極好成绩,校到知名英国大學,香港大学取得奬學金。
...

謝謝回覆, 希望有機會入讀啦

yhe 發表於 18-11-6 20:09
...

好奇請問是否這幾年的學生?請問HKU 邊一科?

Pepethefrog 發表於 18-11-6 22:23
好奇請問是否這幾年的學生?請問HKU 邊一科?
我朋友個女早幾年 CU 環球金融收左,而且只係讀三年半,上午已經畢業!

回覆 woodylam 的帖子

所謂UCAS 支援,一般好的學校都會為每位6-former提供1-on-1tutor , 關注這兩年的學習進度,亦很大機會由tutor 親自操刀寫或統籌將來的school reference 。你可以問一下學校是如何安排。其他一般的甚麼career talk/ 校内升學講座,面試實習,你亦可以向學校查詢一下以往的慣例
‹ 上一主題|下一主題