用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇nis kindergarten 面試完等消息或者準備面試既家長 ...
樓主: littlebb2015
go

有冇nis kindergarten 面試完等消息或者準備面試既家長一齊傾下 [複製鏈接]

haululu 發表於 18-11-13 10:51
應該機會不大啦!我地應該喺wait pool 最後位置 因為原來家長職業都喺其中嘅考慮
...
家長職業?  佢地喜歡咩職業?  唔係讀緊佢地幼稚園都比其他人有優先入小學?

應該機會不大啦!我地應該喺wait pool 最後位置 因為原來家長職業都喺其中嘅考慮
...

竟然係家長職業?好奇想知佢地想要咩職業?

希望你仔仔會等到call waiting, 或者有其他更好既學校offer! All the best!

...

咁知唔知道其他有offer既同學仔幾時之前要注冊呀?如果好快要注冊咁應該好快會知道邊啲唔take offer...咁你應該好快會知道仲有冇機會呀!點都好,希望你最後入到心儀既小學,最好係nis primary la

回覆樓主

我都想知道佢地會喜歡咩職業多啲?鐘意full time mum? 定係睇爸爸職業?

cassy_w 發表於 18-11-13 12:30
家長職業?  佢地喜歡咩職業?  唔係讀緊佢地幼稚園都比其他人有優先入小學?

佢地得1班y1 !幼稚園喺優先升上去 但都會睇條件收 有外國passport 一定收

littlebb2015 發表於 18-11-13 14:18
我都想知道佢地會喜歡咩職業多啲?鐘意full time mum? 定係睇爸爸職業?

其實佢地睇父母職業即喺睇佢地 家底如何

貝珠 發表於 18-11-13 11:09
可能你諗多左,我地好習慣每件事都找個理由。

希望喺我諗多咗啦!

littlebb2015 發表於 18-11-13 14:15
咁知唔知道其他有offer既同學仔幾時之前要注冊呀?如果好快要注冊咁應該好快會知道邊啲唔take offer...咁 ...

我地都無問得咁長細呀!不過讀國際學校始終使費唔會平 所以佢地考量呢啲嘢 喺好正常嘅

haululu 發表於 18-11-13 16:10
我地都無問得咁長細呀!不過讀國際學校始終使費唔會平 所以佢地考量呢啲嘢 喺好正常嘅
...

希望你地最後會有好消息(收到nis primary offer)上黎分享呀!
明白你小朋友好鐘意小學校舍所以難免有點失望,希望你地好快有心儀小學既offer la!

回覆 haululu 的帖子

有waitpool都叫做有個希望⋯⋯我仔in左一間,直情被reject,估計因為我不是full time mom.
遲d其他學校放榜,就會有人放位,waitpool絕對有機會!

mandy_ng207 發表於 18-11-14 10:39

有waitpool都叫做有個希望⋯⋯我仔in左一間,直情被reject,估計因為我不是full time ...

同意呀,遲啲其他學校放榜自然會有人放返啲位出黎..一定有機會!
原來有啲學校比較鐘意full time mum?

加油呀!希望你好快收到其他學校既offer!

haululu 發表於 18-11-13 16:08
希望喺我諗多咗啦!

我之前做咗好多年NIS 小學家長,接觸的其他家長來自不同背景,肯定不止一兩類職業,而且都很貼地。我想你真的諗多咗啦

haululu 發表於 18-11-13 16:05
佢地得1班y1 !幼稚園喺優先升上去 但都會睇條件收 有外國passport 一定收

Waitlist 還是有機會的,不過可能要等下

culver 發表於 18-11-14 12:00
我之前做咗好多年NIS 小學家長,接觸的其他家長來自不同背景,肯定不止一兩類職業,而且都很貼地。我想你 ...

不過呢幾年多咗人報 要求個方面已經唔同咗啦

littlebb2015 發表於 18-11-14 09:34
希望你地最後會有好消息(收到nis primary offer)上黎分享呀!
明白你小朋友好鐘意小學校舍所以難免有點失 ...

多謝你呀

mandy_ng207 發表於 18-11-14 10:39

有waitpool都叫做有個希望⋯⋯我仔in左一間,直情被reject,估計因為我不是full time ...

我都喺報咗2間咋 依家諗定後路 可能轉去其他幼稚園讀k3先

haululu 發表於 18-11-15 16:50
我都喺報咗2間咋 依家諗定後路 可能轉去其他幼稚園讀k3先

你報得都比你in,唔通有錢收唔要咩

回覆樓主:

唔好唸咁多啦 , 近年多左國際學校,學位多左幾千個,無以前咁爭嘎拉。一定會入到。就算唔係呢間都會有好的,best wishes

介唔介意講邊間要full time mum 先有機會?其實呢個條件有點難

回覆 cassy_w 的帖子

我唔敢肯定啊,因為呢間學校出名難考,幾個同學考只得full-time mom果個收到waiting. 有宗教背景的。
‹ 上一主題|下一主題