用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 恒生大學正名 不加學費不升門檻
樓主: elbar
go

恒生大學正名 不加學費不升門檻 [複製鏈接]

回覆樓主

呢度有D人真係白鴿眼。恆商/恆大D畢業生普遍都好差?網上、周圍接觸到都不乏正面例子。

而整體來講,而家我都feel到佢積極過寶馬山個間。有能力就應該有資格升級;反之如果香港大學生唔掂,或者大學辦得差,咁就算係港大都應該降格,咁先公道

tiantiangood    發表於 18-11-3 23:23

//很多人覺得非八大畢業生在申請大公司時會較蝕底,Anson猜測或許因為太多人申請這些職位,公司的HR會在第一階段預先篩走部分申請者,但當中卻不一定與院校有關,例如Anson曾申請TVB的見習行政人員一職,更闖到最後一輪面試才敗陣,他也有朋友在合和集團獲聘為MT。比起是否八大,Anson認為僱主更關心另一件事:「從我個人及同學的經驗來看,僱主着重的是你張『沙紙』是否為degree,卻不在意你是否來自『八大』。」而且實際工作時態度比甚麼都重要,「老闆曾因某八大畢業生的工作態度惡劣,因而不讓他外出見客。」//

https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E ... A%E5%9C%A8%E6%84%8F

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我公司算係好多人想入嘅商業機構。今年我地recruitment talk,有三大、poly、cityu,同恆管
老實講,個別質素難講,牛劍都有騎呢怪,但老闆返黎都話,一Q&A一同d學生傾計,高下立見。眼界、遠見、對商業世界認識同準備,係好大分別

Charlotte_mom 發表於 18-11-3 16:13
我公司算係好多人想入嘅商業機構。今年我地recruitment talk,有三大、poly、cityu,同恆管
老實講,個別質 ...

同意視野及見識的分野。

什麼學校都有騎呢怪。

阿仔的公司有人劍橋畢業,不足兩個月已經要執包袱,另一個牛津都好快起身。我都有些奇怪,打完木人巷都係咁。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主

預左恆大收生分數偏低。因為夠20分以上正常都選擇8大。或者恆大收生後,強制學生考英文,上course保持質素。 好似HKBU 咁,要全人類係BU要考英文。DSE 英文低過LV4 再加多個英文course 而且係mandatory. 仲有普通話,PE course 。講明唔pass 係唔比畢業的。可能有學生好反感,模式似中學,但我認為係合理的(家長角度).

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 18-11-3 16:41
同意視野及見識的分野。

什麼學校都有騎呢怪。

我地早兩星期至炒左件騎呢怪,一樣,唔明點解打完木人行都可以出事,英國名牌大學畢業(未到牛劍)做過領袖生,一流intern experience
夠膽死話星期一未必準時返到工,因為星期六日會習慣訓晏d,星期一adjust 唔到。做野客有客鬧同事有同事閃。佢真係應該慶幸我地team d人有品,無兜面剷佢上天花板

Charlotte_mom 發表於 18-11-3 17:39
我地早兩星期至炒左件騎呢怪,一樣,唔明點解打完木人行都可以出事,英國名牌大學畢業(未到牛劍)做過領 ...

周末瞓晏 d,夜瞓,冇問題,星期一就不可能是理由遲返工!

兩個都面試好正常,但一做嘢就見底,好叻 talking,正式講就天下無敵,做就無能為力。錯咗A字膊,兼篤 senior 背脊,人緣極差。

最後死罪是 client meeting 玩手機,senior 出聲話佢,竟然當場喊出嚟,冇得掹,即炒!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

dolala 發表於 18-11-3 14:38
//很多人覺得非八大畢業生在申請大公司時會較蝕底,Anson猜測或許因為太多人申請這些職位,公司的HR會在第 ...
欣賞dolala的敢言,不隨波逐流﹗

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 18-11-3 18:06
周末瞓晏 d,夜瞓,冇問題,星期一就不可能是理由遲返工!

忍唔任笑鬼左
我地見4輪,做埋case study 盛盛tim,一樣衰左
我唔知佢點俾client發現佢唔掂,但當project lead同佢傾,一樣,即喊,lead心裡妖妖聲心唸男人老狗喊咩,已經覺得佢好fragile言談間撳住道火扮友善。唔即抄佢係怕佢跳樓

Charlotte_mom 發表於 18-11-4 20:12
忍唔任笑鬼左
我地見4輪,做埋case study 盛盛tim,一樣衰左
我唔知佢點俾client發現佢 ...

你哋班 project leader 都幾好 EQ 及有同理心。

我都問過阿仔,佢在 office 佢唔係點睇電話,亦不會用公司電腦上網查詢私人嘢,他都講唔知公司 lT monitor 緊 d 乜嘢!他知道有蠢材上網做d 不洽當的嘢

男人之家喊出聲,我接受唔到!

今年間間推新招, 咩挽法?!

醒目開學勳章 王國長老

Christinaayg 發表於 18-11-6 21:38
今年間間推新招, 咩挽法?!

我相信間間都爭人就一定
既然有一間先企出黎話唔跟3322,另外果d仲唔乘機咩,緊係各出奇招wear 得幾多得幾多啦

‹ 上一主題|下一主題