用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 考8科
go

DSE 考8科

我的女今年中四選修了8科,但已覺得好辛苦,想drop1科.  
請問每年DSE多唔多人考8科?  
其實考幾多科先最適合?

大紅頭 發表於 18-11-1 08:52
其實考幾多科先最適合 ...
我兩個小朋友都係修八科

最多人我估係: 中英數通+3個選修. 如果4+2有失手就冇弯轉.所以4+3好的. 4+4想做狀元....講下啫.其實第8科係M1/M2多.有的大學學科M1/M2有weighing

阿女學校只得幾個同學報讀8科, 而且所有成績好的學生只選4+3
所以佢也想drop 1科.
請問如果阿女elective只選Phy + BAFS + M2, drop Chem, 那麼大學會多學科選擇嗎?

原來每年DSE只有好少數學生報考8科

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... egistrationstat.pdf

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... egistrationstat.pdf

大紅頭 發表於 18-11-1 10:59
阿女學校只得幾個同學報讀8科, 而且所有成績好的學生只選4+3
請問如果阿女elective只 ...
主要睇妳囡鍾意讀咩?CHEM比較多嘢記;BAFS有唔同既卷揀,睇學校揀邊卷教。如延續A level既多半係教會計卷,概念清晰既話,數好就得,商管卷就多啲嘢記;無論考邊一卷,都有兩方面互通既必修部分,有理論要記。
大學理、工學院對傳統物、理、化三科同M1/2都有加權,唔同科有唔同要求,ICT可能都加,而且常變,您要去目標科系細睇至知。

大紅頭 發表於 18-11-1 11:01

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/FactFigures/2017HKDSE_reg ...
好多學校都情願學生drop科。核心4科其實不易應付,報8科分散心力,不如主攻選修科攞星。單4455不易入一線大學。當然,如科科有星,何妨多報?

多謝各位意見

阿女有冇心儀學科?  Phy+M2應該主打Engineering,M2可加分,但drop咗Chem對醫護就比較蝕抵,如果M2/Chem成績差不多,我會留Chem drop M2,進可攻退可守

其實我寧願佢drop M2, 因為M2始終不是一科咁計分, 只可以加weighing
但佢話對Chem無興趣, 也不會報讀醫護科, 所以佢扛算drop Chem.

大紅頭 發表於 18-11-1 08:52
其實考幾多科先最適合 ...
8科計唔計M1/M2先?

DSE最多可考4C+4X+M1/M2

大部份人係選修4C+2X, 少部係人係4C+3X (或4C+2X+M1/M2), 修讀更多科目係更加係少數中既少數

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大紅頭 發表於 18-11-1 11:01

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/FactFigures/2017HKDSE_reg ...

考評局嘅统計,M1/2同Maths Compulsory一齊計一科。

大紅頭 發表於 18-11-1 11:38
其實我寧願佢drop M2, 因為M2始終不是一科咁計分, 只可以加weighing
但佢話對Chem無興趣, 也不會報讀醫護科 ...

因為M2始終不是一科咁計分 -->

M2點會唔計一科?中大、科大同理大,M2連general requirement都計一科,除非亞女讀文科或Social Science。

nanadog    發表於 18-11-1 13:00

大紅頭 發表於 18-11-1 10:59
請問如果阿女elective只 ...

比我揀,我揀 chem phy M2

LingChiBaBa    發表於 18-11-1 12:52

回覆 LingChiBaBa 的帖子

原來M1/2同Maths Compulsory一齊計, 唔柽得之得咁少考生報4C + 4x.

回覆 hkpapa852 的帖子

阿女讀 4C + 3 x + M2

如果M2當一科計分, 咁我就放心D 佢 drop Chem 留M2

但只限呢3間大學可以M2當一科嗎?

大紅頭 發表於 18-11-1 13:07

如果M2當一科計分, 咁我就放心D 佢 drop Chem 留M2

唔係呀,其實差不多所有大學嘅工、商及理科都計,不過,中大、科大同理大連general requirement都計。

簡單D講,如果修4C+2X,2X係Physics + M2,有3322+33,咁中大、科大同理大都合基本入學資格,但係HKU就唔得。

明白, 唔該晒

大紅頭 發表於 18-11-1 13:01
回覆 hkpapa852 的帖子

阿女讀 4C + 3 x + M2
如果無興趣係醫護科目發展, Drop Chem 會好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。