用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 考8科
樓主: 大紅頭
go

DSE 考8科 [複製鏈接]

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1683252-教育-調查:三成中四生讀三個選修科

通常 band 1中學大部份學生會先修三科,讀唔掂再 drop, band 2以下學生則會修2科為主。由於唔係人人都有能力修3X,主攻兩個X嘅學生比較多,所以整體計dse選修科考三科嘅學生仍屬少數。
M1/M2早年不被重視只计半科,以致影響部份學系收生質數,所以现今大學已開始重視 M1/M2,均視為一科成绩去看待。

大紅頭 發表於 18-11-1 08:52
我的女今年中四選修了8科,但已覺得好辛苦,想drop1科.  
請問每年DSE多唔多人考8科?  
其實考幾多科先最適合 ...

我女中三學校講座, 提到2017年全港考生考8科只佔幾個%, 印象少於3%, 考6科佔大多數。

大紅頭 發表於 18-11-1 08:52
我的女今年中四選修了8科,但已覺得好辛苦,想drop1科.  
請問每年DSE多唔多人考8科?  
其實考幾多科先最適合 ...

2017 有0.2% 人考8科

其實係一家四口子

一家三口 發表於 18-11-1 15:12
所以我話呢班人係冲擊狀元,我知有人去冲擊超级狀元添,考埋第九科-音樂.正式練埋如来神掌第九式萬佛朝宗.

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-1 14:14
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1683252-教育-調查:三成中四生讀三個選修科

通常 band  ...
中四修3X係保險,因為好多科到高中至有,或初中只學皮毛,高中先知讀唔讀到。而且,3x班通常學風好啲。不過因為大學收生主要睇best5或4+2,修埋M1/2已幾保險,學校通常會寧願學生集中精力攞*。不過,神科會睇3x,所以top既學生唔會drop。

有冇計M1/2?如有,應唔只咁少?

csy_ma 發表於 18-11-1 16:47
中四修3X係保險,因為好多科到高中至有,或初中只學皮毛,高中先知讀唔讀到。而且,3x班通常學風好啲。不過 ...

叻嘅修3X當然唔會 drop,不過唔係人人有能力應付,如果兼顧唔倒,就應該集中火力修2X。
通常band1中學才會容许成績好嘅同學選修3X,成绩唔好及b2,很多學校都未必容许同學揀3科,由其b2/b3學校,大部份學校只會比同學選修2X。

如果第8科係M1/M2, 一定唔止0.2%,九龍幾間B1A學校考生加埋已經有呢個數

JustAParent 發表於 18-11-1 18:51
如果第8科係M1/M2, 一定唔止0.2%,九龍幾間B1A學校考生加埋已經有呢個數
...

考評局一直不當M1M2有到,政府講什麼 STEM,根本是口是心非!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-11-1 21:00
考評局一直不當M1M2有到,政府講什麼 STEM,根本是口是心非!

我同意,政府根本無心搞好高等教育,尤其科研。所以我一直鼓勵朋友仔女出國升學,除非佢地讀醫學院。不過最慘嘅係,如果只修2X,外國某些學校唔會比offer。

JustAParent 發表於 18-11-1 21:49

我同意,政府根本無心搞好高等教育,尤其科研。所以我 ...

點解讀醫除外? 因為讀完都要返嚟考試先可以成為醫生?

唔俾 offer ,但會收你讀 foundation 一年,賺多一年$!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

2X出事因為數學沒有修M1M2,不算一科;英文如果好好成績會當一科計,中文及通通唔識根本冇認受性,離開赤鱲角就是廢嘅,所以所謂四核心之中兩個半冇乜用。

ANChan59 發表於 18-11-2 08:02
2X出事因為數學沒有修M1M2,不算一科;英文如果好好成績會當一科計,中英及通通唔識根本冇認受性,離開赤 ...

英文考得再好,DSE 5** + IELTS 9,英國亦唔會當一科。反而,Core math + M2可以。所以讀3X好重要。

你講得啱,有D學校唔比offer但畀你讀foundation,但將來升到嘅大學好極有限。

Charissema 發表於 18-11-1 22:39
點解讀醫除外? 因為讀完都要返嚟考試先可以成為醫生?

係讀完,喺香港都幾難掛牌。 香港醫療界呢個利益集團D衰格野,我都冇氣再鬧。

JustAParent 發表於 18-11-2 08:09
英文考得再好,DSE 5** + IELTS 9,英國亦唔會當一科。反而,Core math + M2可以。所以讀3X好重要。

你 ...

如果讀英文或英國文學應該睇嘅。

不過,你都啱,因為你提到的學歷及級別都是第二語言英文能力,不到母語水平!

JustAParent 發表於 18-11-2 08:11
係讀完,喺香港都幾難掛牌。 香港醫療界呢個利益集團D衰格野,我都冇氣再鬧。
...
衰格還衰格,如果唔係咁,的狀元就更冇野揀.你都係用家呢..

ilyrd 發表於 18-11-2 10:23

唔俾一國兩制之下互認,還有其他方法吧!

又要政治正確,又妄顧香港人的公共醫療衛生!

ilyrd 發表於 18-11-2 10:23

我小朋友唔係用家,雖然我曾經以為可以迫佢上轎  講返醫科,除了政府政治考慮,班名醫名人自身利益考慮,我解釋唔到點解其他英聯邦國家醫生唔可以係香港執業。而政府日日同你講唔夠醫生,叫D比唔起錢既病人排幾年隊睇病。Anyway,呢個離題太遠。

ANChan59 發表於 18-11-1 21:00

冇 數底何來stem,天下萬物皆是數
‹ 上一主題|下一主題