用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人會讀多一年K3再考學校呢?
樓主: jojosesame
go

有無人會讀多一年K3再考學校呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

QQfishs 發表於 18-11-1 11:11
依家大B優勢已經無以前咁強,身邊吾少人製造超大B,思維同學術都已經準備好去考神校,真係好可怕,一個升小 ...

正常考小一係開學無耐,(例如而家)又唔可以話升小二嘅
重考小一算係play safe嘅方法,唔得咪留原校繼續讀。而且會一路試插班(總有家長不到黃河心不死,試完一年兩年三年四年都要插,家長選擇啦....)

依家大B優勢已經無以前咁強,身邊吾少人製造超大B,思維同學術都已經準備好去考神校,真係好可怕,一個升小 ...
所以決定下年先入讀小一 ,再考一次心儀學校 。

回覆樓主

真實個案,朋友仔11年10月B,人聰明,但反應、對答真係比大B比下去。第一年考直私,都有幾個offer, 但佢父母諗住一試無防既心態,報咗幾間神校,結果真係得咗,而家喺旺角男神校重讀一年級,男仔又比較遲熟,一d都唔覺佢特大。

我無諗過報神校,只是心儀兩,三間一條龍嘅直私,原因係希望佢冇咁大升中壓力,可以係低壓下過6年小學
不過,原來真係好難考
我沒有怪小朋友,因為我從來冇谷佢,
既然我冇比“武器”佢,何必要佢上戰場?
我反而有D自責

想問問如果細B打算下年讀小一,但再考過小一,怎樣跟在學的學校講請假去面試,因為有些學校是平日面試的。

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

Melody008 發表於 18-11-1 11:35
真實個案,朋友仔11年10月B,人聰明,但反應、對答真係比大B比下去。第一年考直私,都有幾個offer, 但佢父 ...

小朋友會否不願意重讀?我最擔心他們的感受

Melody008 發表於 18-11-1 11:35
真實個案,朋友仔11年10月B,人聰明,但反應、對答真係比大B比下去。第一年考直私,都有幾個offer, 但佢父 ...
我也希望走相同的路,如果repeat 一年小一 可以入男神學校,
絕對值得

suslau2004 發表於 18-11-1 11:36
我無諗過報神校,只是心儀兩,三間一條龍嘅直私,原因係希望佢冇咁大升中壓力,可以係低壓下過6年小學
不 ...

其實龍校都未必易讀,好多表面上係有中學接收原校生,問題係要你真係讀到畢倒業,中途已不斷淘汰勸退,校內教淺考深。

Charlotte_mom 發表於 18-11-1 11:18
正常考小一係開學無耐,(例如而家)又唔可以話升小二嘅
重考小一算係play safe嘅方法,唔得咪留原 ...

依個遊戲真係玩好耐,最受影響係小朋友成日轉環境,熟左同學仔都走左。

QQfishs 發表於 18-11-1 13:26
其實龍校都未必易讀,好多表面上係有中學接收原校生,問題係要你真係讀到畢倒業,中途已不斷淘汰勸退,校 ...

龍校(除小數100%升)千挑萬選揀人入去讀,最後收一半至七成。同本身水平相近的同學爭,其實仲大壓力。

QQfishs    發表於 18-11-1 13:45

adrianbaby2013 發表於 18-11-1 12:16

小朋友會否不願意重讀?我最擔心他們的感受

我都有呢個疑問。佢話阿仔初知道要轉校及重讀,係有少少唔太想。但到署假玩完一輪,加上身邊人個個都話新學校好,就無大問題,返咗學、適應咗就更加忘記以前,仲好開心自己識野比人地多

suslau2004 發表於 18-11-1 10:47
謝謝提醒,我仔係6月B
不過,我見大部分直私都冇寫明,唯有到時再問心儀果幾閰
...

6月都 repeat 又好似.....
‹ 上一主題|下一主題