用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Stephen 赤柱聖士提反書院
樓主: 小時了了
go

St Stephen 赤柱聖士提反書院 [複製鏈接]

Lindytiger 發表於 18-11-4 20:08
我知啊!所以嚟近應該都要用某啲形式去揀。

睇番它offer ib subject, 中文只有language A, science subject 只有phy, chem, bio, math 無math studies, 如學生中文非强項,可能唔選ib, 或只可選英文A 加另一外語ab initio, 這亦非容易,數理科唔強也可能要想一想,直資ib人數有上限,可offer科目有局限亦可理解

poonseelai 發表於 18-11-4 20:58
睇番它offer ib subject, 中文只有language A, science subject 只有phy, chem, bio, math 無math studies ...

我對IB 認識唔深,請問一下Math Studies 本身係較淺定深?另外,中文Language A 係咪要求高啲既?

Lindytiger 發表於 18-11-4 21:00
我對IB 認識唔深,請問一下Math Studies 本身係較淺定深?另外,中文Language A 係咪要求高啲既?
...

math studies是ibmath subject最淺level, 中文A是母語水平,包括文學分柝。學校可能無明言揀學生讀ib, 學生自己要考慮offer科目是否自己有信心

poonseelai 發表於 18-11-4 21:06
math studies是ibmath subject最淺level, 中文A是母語水平,包括文學分柝。學校可能無明言揀學生讀ib, 學 ...

明白了!謝謝!啱啱開始攪IB, 集中火力做好某啲學科都係正常既

poonseelai 發表於 18-11-4 20:58

睇番它offer ib subject, 中文只有language A, science  ...

想再請教,其他幾間非IS 如SPCC, DBS, CKY, 佢哋既學科選擇種類又如何?

Lindytiger 發表於 18-11-4 21:44
想再請教,其他幾間非IS 如SPCC, DBS, CKY, 佢哋既學科選擇種類又如何?

cky全民考ib, 可選科目多D,spcc and dbs也是直資,科目有限制,spcc中英文也要選母語水平,dbs好似亦有此要求,spcc學生ib and dse成績同樣出色,dbs就暫時ib好,dse成績好似無公布

poonseelai 發表於 18-11-4 22:02
cky全民考ib, 可選科目多D,spcc and dbs也是直資,科目有限制,spcc中英文也要選母語水平,dbs好似亦有此 ...
是否畢竟國際學校由小學就開始IB方式教學,老師也經驗豐富D,開辦IB課程更加得心應手?

回覆 @mary@ 的帖子

小兒現就讀SSC中一,學校提供多元的活動给同學們參加,雖然學校位置偏遠,但兒子很喜歡上學。在學術上,英文科較深,因為學科包括文學元素,對外來生來說較為吃力及要時間適應,而聖小同學則較易適應,因為小學部升上來的同學普遍英語能力較強,而且在課程上有較佳的涵接。

@mary@ 發表於 18-12-8 22:23
冇錯,聖小升上來嗰班學生英文好勁,form one要讀eng lit, 英文要求都幾高
...

聽說能力高其實係唔夠,仲要大量閲讀吸收更多。呀仔話上兩個星期佢哋組做嗰份閲讀理解past paper得幾個人合格,仲要係僅僅合格。

Lindytiger    發表於 18-12-10 11:47
8-)

回覆樓主

係面書見到呢張相,入面有2個SSC呢

Lindytiger 發表於 18-12-23 11:33
係面書見到呢張相,入面有2個SSC呢
好勁!!

咁好好咼!學費7萬幾有咁好英文培養,network及出路,其實比起4~5萬本地課程私校和1O+萬國際學校好似重value for money!

honeymelonkids 發表於 18-12-24 13:29
咁好好咼!學費7萬幾有咁好英文培養,network及出路,其實比起4~5萬本地課程私校和1O+萬國際學校好似重val ...

同埋見啲人成日話SSC 係band 2, 如果真係band 2但又出狀元、升啲大學又咁勁,真係超級增值

回覆 Lindytiger 的帖子

And 3 from SSCPS (including one who changed to International School after SCCPS)

Lamtau 發表於 18-12-27 11:01
回覆 Lindytiger 的帖子

And 3 from SSCPS (including one who changed to International School after SC ...
Harriet Kwok changed to GSIS is also from SSCPS

我一定吾會卑小朋友讀尼簡!
不久前偷拍個單嚴重案件係足已証明學校管理有問題!  傢長點可以放心交小朋友卑簡甘既學校?
band 3都有叻學生又吾嗮錢,甘未縂超值?

licpd 發表於 18-12-27 16:40
我一定吾會卑小朋友讀尼簡!
不久前偷拍個單嚴重案件係足已証明學校管理有問題!  傢長點可以放心交小朋友 ...

因為幾個同學犯事,就要否定一間學校,是否公平?Anyway 祝願大家的子女都唔會犯錯,以免影響校譽。(利伸:非SSC 家長)

自己個仔前年dse中六畢業 其實成績唔係咁差 英文至少有一半lvl5以上 中文差係事實 不過都有80%左右嘅學生過lvl3 而其他科都唔錯 所以我覺得成績未到band2

pppupp 發表於 19-1-6 12:17
自己個仔前年dse中六畢業 其實成績唔係咁差 英文至少有一半lvl5以上 中文差係事實 不過都有80%左右嘅學生過 ...

請問你個仔嗰年畢業生去向如何?學校又有咩計劃去提升中文水平?
‹ 上一主題|下一主題