用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Stephen 赤柱聖士提反書院
go

St Stephen 赤柱聖士提反書院

EK 有關赤柱聖士提反書院討論帖及資料比較少 (但唔知點解評論比較負評)。剛剛係我朋友仔仔讀 SSC 嘅 FB 內見佢Share "SSC Photographers" 內嘅相,啱啱入去睇見到好多 SSC 平日學校活動相,另外又有其他 SSC相關 FB資料大家不妨入去睇吓,多一個渠道了解呢間直資名校.

係以下 FB 見 SSC 啲學生好 Smart 好有朝氣,真心唔明點解 EK 口碑唔係幾好,但我對呢間感覺好好,只係學費貴自己負擔唔起及人哋唔收小女

School Magazine - Eruditio 子衿 ISSUE 5 https://www.ssc.edu.hk/images/document/StudentsMagazine/eruditio_issue_5.pdf?fbclid=IwAR0478HaHVKYmD27Z5_xLhfgVqeBrGf48DGh2LlQjlmplWCaSh7RgmSOTuw

SSC Photographers: https://www.facebook.com/SSC-Photographers-1878724335575384/ >>> 有唔少 IB 課程去海外 e.g. Cambodia Trip 相

St Stephen's College https://www.facebook.com/ssc1903/

St Stephen's College Music Department: https://www.facebook.com/sscmusicdepartment/

St. Stephen's College Alumni Association https://www.facebook.com/sscaahk/

Lindytiger    發表於 18-11-5 10:46

小時了了 發表於 18-10-31 14:21
EK 有關赤柱聖士提反書院討論帖及資料比較少 (但唔知點解評論比較負評)。剛剛係我朋友仔仔讀 SSC 嘅 FB 內 ...

多謝你啊,小時了了。我自己是用家,女兒剛升上中一,讀得很開心。我也是這裡的家長提議我報這間中學的。我是最後一日才交表呢!

Lindytiger    發表於 18-11-5 10:47
小時了了    發表於 18-10-31 17:37

小時了了 發表於 18-10-31 14:21
EK 有關赤柱聖士提反書院討論帖及資料比較少 (但唔知點解評論比較負評)。剛剛係我朋友仔仔讀 SSC 嘅 FB 內 ...
點解口碑唔係幾好?我參觀過幾次,感覺唔錯,不過小朋友唔鍾意,嫌遠。

王家爸爸 發表於 18-10-31 19:05
點解口碑唔係幾好?我參觀過幾次,感覺唔錯,不過小朋友唔鍾意,嫌遠。

應該是因為在女更衣室安裝攝錄機的事吧!

我覺得佢爸爸都有頗大影響力~~~

王家爸爸    發表於 18-10-31 22:08

嗯!好多時EK網友口中話DSE成績透明度不高估佢係B2,如果B2學校要俾6千幾銀學費唔值之類負評! 但係FB睇相,學生生活多姿多采,個個好開心

小時了了 發表於 18-10-31 20:40
嗯!好多時EK網友口中話DSE成績透明度不高估佢係B2,如果B2學校要俾6千幾銀學費唔值之類負評! 但係FB睇相, ...
又未到B2,同啲老師、學生傾過,我覺得應該有大約B1C,不過活動睇落好多,小朋友應該會玩得好開心。

IloveJJ 發表於 18-10-31 21:20
我既街坊的確係覺得佢成績唔夠好,所以無興趣。
同意,我識啲話無興趣讀既,都係嫌佢成績唔夠好。

IloveJJ 發表於 18-10-31 21:20
我既街坊的確係覺得佢成績唔夠好,所以無興趣。

"成績唔夠好" - 簡而精, 說出重點來.

最近我資料搜集睇咗幾十間英國寄宿中學網站 / FB / twitter / youtube, 睇得英國寄宿中學多, 尋日睇 SSC Photographers 內嘅相及 video內學生生活及校園片段, 純我個人感覺 SSC 真係拍得住英國廿幾三十萬一年嘅寄宿學校. 而SSC IB 成績及校園設備比較英國鄉郊嘅廿幾萬一年寄宿學校更勝一籌
SSC以香港本地價錢 ($7萬學費 + $7萬2至$7萬7宿費 ~ total$14萬5), 有英國寄宿中學 ($廿幾三十萬)嘅質素, 以咁嘅角度睇會唔會覺得 SSC 無咁貴, 都值呢?!

直資中學名單及學費排名 https://www.schooland.hk/ss/direct-subsidy

嗯!好多時EK網友口中話DSE成績透明度不高估佢係B2,如果B2學校要俾6千幾銀學費唔值之類負評! 但係FB睇相, ...
佢哋應該唔會係b2掛⋯⋯⋯⋯

小時了了 發表於 18-11-1 09:57
"成績唔夠好" - 簡而精, 說出重點來.

最近我資料搜集睇咗幾十間英國寄宿中學網站 / FB / twitter / youtu ...
睇用家想要咩,我自己覺得係一間香港少有可以設備,環境都咁全面既傳統英式名校。以呢個價錢絕對值。
所謂成績好與差,點定位?揀得既家長相信大部分想追求除咗名氣之外,係學術之外既培養。

Lindytiger    發表於 18-11-5 10:47
小時了了    發表於 18-11-1 15:06

這兩年畢業生幾乎百分之百入讀本地大學和外國大學, 升學本地大學中70%是三大,升讀外國大學有不少比例是QS排名十大, Cambridge,  Stanford ,UCL等等。

小時了了    發表於 18-11-1 15:06

其實我覺得學校係公佈DSE或IB成績冇o羊透明度, 好似DSE只公佈2+成績, 而且學費係香港黎講真係唔係一般家庭負擔到, 所以會令家長卻步。

如果小朋友真係B2成績,由其係英文底子差小小嗰D,就算好彩入得到去SSC,都可能會讀得幾痛苦
8-)

anitawong21 發表於 18-11-2 08:47
如果小朋友真係B2成績,由其係英文底子差小小嗰D,就算好彩入得到去SSC,都可能會讀得幾痛苦
...
講得啱

myck008 發表於 18-11-1 15:04
這兩年畢業生幾乎百分之百入讀本地大學和外國大學, 升學本地大學中70%是三大,升讀外國大學有不少比例是QS ...
小心演繹學校既升學率,70%三大一定包括太空學院。

回覆樓主

有朋友囝是IB29分入副學士

回覆 王家爸爸 的帖子

請問太空學院是什麼?