用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學事假問題
樓主: 謝小姐3747
go

小學事假問題  

MrBeast 發表於 18-11-3 08:38
家人結婚都係原因

家姐,阿哥結婚,阿爸、阿媽(如果咋)再結呢⋯⋯點都要請假去掛

回覆樓主:

簽名被屏蔽

haihaimom 發表於 18-11-3 09:57
家姐,阿哥結婚,阿爸、阿媽(如果咋)再結呢⋯⋯點都要請假去掛
人地結之麻,唔一定要去wor,至於爸媽再結,我相信大部分小朋友都唔會想去law.

MrBeast 發表於 18-11-3 12:13
人地結之麻,唔一定要去wor,至於爸媽再結,我相信大部分小朋友都唔會想去law. ...

小朋友自己既哥哥姐姐結婚唔去,去阿爺生日?依家唔係討論小朋友想晤想去,係要唔要去,我冇興趣為坳而坳。

haihaimom 發表於 18-11-3 13:09
小朋友自己既哥哥姐姐結婚唔去,去阿爺生日?
阿爺大壽唔去,去姐兄婚禮?

MrBeast 發表於 18-11-3 13:15

雖然我唔同意,但我尊重你睇法。

haihaimom 發表於 18-11-3 13:24
雖然我唔同意,但我尊重你睇法。
lets agree to disagree

MrBeast 發表於 18-11-3 13:15
反而我覺得大壽,結婚如果揀平日,都要預咗唔齊人。平日就算大人,返工都未必咁易請假。
飛外國參加另計。印象中都係weekend。

b3410 發表於 18-11-3 16:54
反而我覺得大壽,結婚如果揀平日,都要預咗唔齊人。平日就算大人,返工都未必咁易請假。
飛外國參加另計。 ...
我老豆時常提醒d孫冇阿爺就冇佢地,放佢飛機真是未死過咩

謝小姐3747 發表於 18-10-31 12:24
唔係去旅遊,我老爺生日,不過要翻鄉下擺酒,奶奶要求我地翻去!

哈! 62生日! ! 佢年年生日,你咪年年要請假??

MrBeast 發表於 18-11-3 07:42
我諗之後寫信比校長連埋生日飯的相要求著情處理,校長唔會話學業重要過敬老 ...

日日都有機會撞長輩生日,佢大考先生日咁點呢? 咁年年唔考試?

寫信都無用,請假賀壽同敬老唔一定係對等。

bananaGi 發表於 18-11-27 17:54
日日都有機會撞長輩生日,佢大考先生日咁點呢? 咁年年唔考試?
著情處理嘅野,當然係有佢講冇你講

ar_mak 發表於 18-11-27 19:37
呢單野就正如違泊就要抄牌. 違泊係唔岩,但亦唔算係好大件事,仲同阿SIR拗呢下先肉酸.

咁請假去飲唔批咪當曠 ...
未落筆都仲有得傾,落左都唔洗反面,阿sir 都係依法辦事

asweetmom 發表於 18-11-3 00:16
你們學校甚麼紅事學生可以請假呢?

爸爸結婚?媽媽結婚?學生自己結婚?

2jkidsfather    發表於 19-3-5 23:19

LeeCC 發表於 18-11-28 07:11
爸爸結婚?媽媽結婚?學生自己結婚?

我只知道我女兒讀過的那間小學任何人的婚事都不會批假,一律曠課處理。

asweetmom 發表於 18-11-28 20:03
我只知道我女兒讀過的那間小學任何人的婚事都不會批假,一律曠課處理。
...

咁緊係啦, 香港結婚一般响夜晚, 想放假根本係偷懶。日頭D儀式關鬼細路事咩, 細路夜晚去食嘢咪得囉。唔好話學校唔批, 遇啱星期日夜晚有飯局, 就算係62, 99生日我都唔去, 食完返到屋企九點幾, 搞下搞下成十點至有得瞓, 第二日仲點有精神返學。

回覆樓主:

比我唔會得罪學校。先小一,以後有排捱