用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有邊間一條龍小學升中學係band 1 呢?
go

有邊間一條龍小學升中學係band 1 呢?

想問問有邊間一條龍升中學係Band one 100% 收?港同坑真是嗎?

cherrychan827 發表於 18-10-31 01:32
想問問有邊間一條龍升中學係Band one 100% 收?港同坑真是嗎?

龍校都要成績達基本要求, 才可升上中學。

回覆樓主:

坑真是聯繫際學校,不是一條龍,不是100%小升中

cherrychan827 發表於 18-10-31 01:32

培正

醒目開學勳章 貢獻勳章

龍校 = 100%收

你想問中學banding = 1 嘅學校?
首先你要明白,banding係來自學生先
即收band 1生夠多,先係band 1 中學

而直屬中學,應該夠位100% 收哂自己小學嘅band 1學生,以熱門英中計,只有band 2要抽,band 1必收

當然,呢個係官津校做法,直私龍校有自己policy,一般無肥佬就升到
恐龍家

香港絕大部分傳統直龍,都有所謂B1 級中學。

retriever 發表於 18-10-31 07:56
香港絕大部分傳統直龍,都有所謂B1 級中學。

除st Paul coedu, dgjs , good hope , dg
還有其他學校有band 1 中學嗎?

小曳人 發表於 18-10-31 07:01
龍校 = 100%收

你想問中學banding = 1 嘅學校?

即是直私龍校很難用banding 去區分?

福建,陸慶濤,優才,港同呢D?

kcbaby2013 發表於 18-10-31 09:15
福建,陸慶濤,優才,港同呢D?

福建, 優才只要成績達標, 一定收, 另2間就吾清楚有冇成績達標要求。

所有一條龍津校, 都係無條件100%直升.

上年統計直資中學既直升要求, 今年會唔會變就不知道

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3601221&extra=page%3D1

需知道, 直資學校既收生要求 (直升也是收生的一種), 係可以年年自行調整, 唔需要其他人同意的.

Arabellahk    發表於 18-10-31 13:03
hohoho888    發表於 18-10-31 09:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

cherrychan827 發表於 18-10-31 09:06
即是直私龍校很難用banding 去區分?

你可以咁講,因為坊間有人以DSE成績嚟分
但如果間直私有部份學生考IB / GCE 又點計呢?計唔到囉

恐龍家

assado 發表於 18-10-31 09:19
福建, 優才吾係100%收, 要成績達標才收, 另2間就吾清楚有冇要求。

港同基本上100%收番
每年有幾個自己考其他直私(如spcc)

小曳人 發表於 18-10-31 10:02
你可以咁講,因為坊間有人以DSE成績嚟分
但如果間直私有部份學生考IB / GCE 又點計呢?計唔到囉
又咁講, 直/私龍校, 會受 IBDP/GCE-AL 成績而影響所謂既 Banding, 又有幾多間呢?

好似 DBS, DSE成績雖然大不如前, 但至少仍然維持係B1水平, 佢既IBDP 成績亮麗如否, 其實不重要 (當然DBS既IBDP成績係比DSE好)

又好似港青基信, DSE 同 GCE-AL 水平都係屬於二線水平, 所以亦無乜影響.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

陸慶濤100%直升Band1C 既羅氏
真道如計埋IB成績都有Band1C 佢都係100%升中

回覆 assado 的帖子

原來優才不是一條龍升中?

回覆樓主

如果用DSE計,SPCC, Pui Ching, St Jo, LS 是否比DB好?

supermom1 發表於 18-10-31 10:29
如果用DSE計,SPCC, Pui Ching, St Jo, LS 是否比DB好?

早幾年比偉大既張校長帶領下
DB成績拾級而下

但自從Ronnie升左做校長
成績好番啲
舊年都唔錯
我估遲多少少會同呢幾間並列
(Spcc就難啲,始終都係有好多女生)

不過讀書係成個package計
Db既其他方面當然不下於呢幾間學校

cherrychan827 發表於 18-10-31 09:04
除st Paul coedu, dgjs , good hope , dg
還有其他學校有band 1 中學嗎?
St Joseph, Ying Wah

assado 發表於 18-10-31 09:19

福建, 優才只要成績達標, 100%收, 另2間就吾清楚有冇成績達 ...

寫得吾好, 應該是成績達標, 一定收。