用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 入圍情報區
樓主: Cliokohonda
go

DGS 入圍情報區  

FancyNancy 發表於 18-11-11 10:47
反而上年三私一直入讀DGS人數較少,入DGS大戶是幾間女英小,可能女校都是鍾情返女校,其中一間女英小最後入 ...

其實女校生選女校可能係其中之一,另一係幾間女小學可能同DG風格比較接近,亦受師姊往績影響,師妹仔都係傾向DG。以我小朋友當年小學為例,係高小階段D學生只會多提DG,係甚少提及SPCC,當年有考出面中學既,亦比較少人去報考SPCC~~~

重提: 係相對既比較~~~

反而上年三私一直入讀DGS人數較少,入DGS大戶是幾間女英小,可能女校都是鍾情返女校,其中一間女英小最後入 ...

是哪一間?
GH? SPC?

ABCdoreme 發表於 18-11-11 13:07
是哪一間?
GH? SPC?
Marymount都有好多入DG.

mcl203 發表於 18-11-11 12:09
其實女校生選女校可能係其中之一,另一係幾間女小學可能同DG風格比較接近,亦受師姊往績影響,師姊仔都係 ...

話説某年,自己唔知邊個俾左份分班試名單俾我,後來8月又俾埋佢地份分班名單,自己8掛下只係消失走少於5個。果年仲係DG先收生,幾個月後SPCC先公布名單,都係得幾個學生過左檔,包括有去左HYS,亦有JS生放左洋,x2去計埋SPCC收左但無去等等,都係得~10個到,難以想像今天講到大量學生有兩間offer,幾間小學都有唔少,兩間中學收生取向基本上有D分別,報考生取向亦唔同。所以,我都係聽完分享算數~~~

mcl203 發表於 18-11-11 13:50

話説某年,自己唔知邊個俾左份分班試名單俾我,後來8月又俾 ...

禁近年確实有好多学生有multi-offer,其係唔太出奇。我細女當年有同学,自己喜歡DG, 但媽咪要佢去SPCC, 因為係GA入,所以早已簽左DG, 媽咪話要抽飛,佢日日番学鬱鬱不欢喊禁囗,結果出动班主任劝佢媽咪,学係女番,佢开心先讀得好,結果先留低。我地有offer就要報俾班主任知,所以15名內既有multi-offer都好常见。

Yanamami 發表於 18-11-11 14:27
禁近年確实有好多学生有multi-offer,其係唔太出奇。我細女當年有同学,自己喜歡DG, 但媽咪要佢去SPCC, 因 ...

若有網友有齊兩份名單對吓咪知囉,所謂有圖有真相。我唔係講十個8個不可能,兩校都係各收60個女仔,SPCC偏重成績,DGS又會睇埋ECA,仲有分名額俾體藝生,中間可以產生幾多重叠既機會率? 所以,真係唔知點解會咁了~~~

mcl203 發表於 18-11-11 14:35
若有網友有齊兩份名單對吓咪知囉,所謂有圖有真相。我唔係講十個8個不可能,兩校都係各收60個女仔,SPCC偏 ...
十个八个似乎难d, 四、五个係極有可能。

Yanamami 發表於 18-11-11 14:38
十个八个似乎难d, 四、五个係極有可能。

我係指當年有10個8個,多D都有可能,當中包括DG收左唔去SPCC, SPCC收左去DG抽飛。至於,兩間重叠既學生既存在機會率,就自行判斷了~~~

其實單看數字未必能反映實况,舊年我女學校有幾個學生收到SPCC結果後捨DGS去了SPCC,也可能因為男女校的問題。

回覆樓主

講得清楚啲,唔係話8個都捨SPCC取DGS,可能當中有人冇報,冇take offer or 冇offer各種原因。

幾多人

請問有幾多人pass第一round?

DJEY 發表於 19-10-30 11:15
請問有幾多人pass第一round?
For what ?

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 6&highlight=DGS

回應15#

醒目開學勳章 王國長老

咁樣都估到, 我合併左黎原帖

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請問DGS 1st in 會 in 些什麼?

bb200811 發表於 19-10-30 15:29
請問DGS 1st in 會 in 些什麼?

答完會比人鬧㗎……
舊帖有足夠資料……

回覆 Cliokohonda 的帖子

我看到都只提GROUP DISCUSSION, 是否只有GROUP DISCUSSION?

Cliokohonda 發表於 19-10-30 15:45
答完會比人鬧㗎……
舊帖有足夠資料……

唔會鬧掛!1st in大路野,咪又係英文小組討論,英文數心算口答,中文好似單對單,講完都唔會有咩大幫助。 語文能力又唔係一朝一夕可以由冇變有。

kirstyau 發表於 19-10-30 15:53
唔會鬧掛!1st in大路野,咪又係英文小組討論,英文數心算口答,中文好似單對單,講完都唔會有咩大幫助。  ...

其實又真係幾大路……同HY 好似……

Cliokohonda 發表於 19-10-30 15:45
答完會比人鬧㗎……
舊帖有足夠資料……

机会只係留俾有準備既人……識既都会去搵旧帖睇,鉅細無遺足料1st & 2nd in. 四大女直全部齐~