用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想問下John Hopkins的SCAT test
樓主: NeoMom
go

想問下John Hopkins的SCAT test

b3410 發表於 18-12-21 20:04
印象中CTY課程只去到17歲,要留意年齡。

感謝,我再看看。如果17歲後,可如何發展?

lucyplus 發表於 18-12-25 10:24
17歲之後可能不再屬於youth program?因為見到報讀summer program G7-12的要求包括

• Not turn 17 years old before September 1 of the program year

b3410 發表於 18-12-25 16:23
17歲之後可能不再屬於youth program?因為見到報讀summer program G7-12的要求包括

感謝回覆,我仔細研究下

lucyplus 發表於 18-12-25 10:24

17歲後,不是要準備入U嗎?

Radiomama 發表於 18-12-26 16:44
17歲後,不是要準備入U嗎?

想入U後,可以在本科外繼續發展

lucyplus 發表於 18-12-27 18:19
想入U後,可以在本科外繼續發展

入U後,本科外你想佢學乜呢?

大學生應該有自己的興趣想法,大學內有大量資訊、服務、活動、屬會、交流,學生肯去搵就一定搵到。

waiwaidad2 發表於 18-12-28 11:38
回覆 lucyplus 的帖子

入到U 後, 可以修minor. 例如 Engineering + 商科, 文科等等. 但當然個major 要讀得 ...

謝謝資訊

Radiomama 發表於 18-12-28 08:01
入U後,本科外你想佢學乜呢?

大學生應該有自己的興趣想法,大學內有大量資訊、服務、活動、屬會、交流, ...

謝謝資訊,想先了解一下情況

我們錯過了SCAT考試截止日期。使用 World Class Arena Test "Double Distinction" 來申請 可以嗎?

PoohsBaby 發表於 19-2-6 12:43

我最近阿仔中一 得閒啲 我都睇緊 呢個電腦是五月六月都可以 在 新蒲崗 有得考喎 是不是同一樣的嗎

回覆 HaYi 的帖子

差不多吧,在考試局是computer-based模式,快d出result。

Radiomama 發表於 19-5-7 11:56
回覆 HaYi 的帖子

差不多吧,在考試局是computer-based模式,快d出result。

thx let me see see

醒目開學勳章 貢獻勳章

SCAT,有筆試同電腦試,電腦試幾時考到得,只要係平日就可以
而筆試就一年得兩日 (如果我無記錯)
恐龍家

PoohsBaby 發表於 19-2-6 12:43
已經唔得