用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試叩門之分享
樓主: 木綿樹
go

小一面試叩門之分享   [複製鏈接]

BERNICEJUNE 發表於 18-11-10 21:42
有沒有從學校嘅角度出發,集郵式面試浪費了很多學校老師及職員嘅人力物力。要去證明小朋友實力,可去考不同 ...

現今社會,好多家長都會報十間八間小學周圍去面試嘎啦。唔通個個都唔愛自己小朋友?
難道個個覺得自己好勁就會只報一兩間,知道自己實收硬?
睇開D啦,樓主只不過去叩下門,體驗下姐,何必上綱上線呢?叩完都可以即日去公園嘎。

回覆樓主:

做乜要del哂        

回覆樓主

若大家對"集郵"有興趣,不如開個貼再討論。樓主個貼本身是希望分享小一叩門經驗,對好多朋友都有用。

回覆樓主

難得有緣見到比帖,昨天看完樓主分享,今天便已delete 唒,十分可惜,一直以為有offer 的小朋友一定是學術超班,原來態度及氣質也影響offer, 樓主女兒是9月細B有這好的面試成績,真心佩服,小女是12月細B,今年正在玩這個遊戲,可惜reject 多,只有一間有2nd interview 的機會,希望還有時間培養小女待人接物的態度。

星星的後裔 發表於 18-11-10 22:25
若大家對"集郵"有興趣,不如開個貼再討論。樓主個貼本身是希望分享小一叩門經驗,對好多朋友都有用。
...

可惜,戲肉未出已被嚇怕。老實說,每人也有自己的想法和做法。我們誰也沒有比誰更清高,你可以不認同她的做法,但其實不用口朱筆伐。

lambeanmama 發表於 18-11-10 22:40
可惜,戲肉未出已被嚇怕。老實說,每人也有自己的想法和做法。我們誰也沒有比誰更清高,你可以不認同她的 ...

面對咁嘅態度,畀著我都唔想再分享。 得味一個鬧字,唔怪得啲人永遠唔識進步。 佢叩個門又會浪費幾多人精神時間啫, 講到咁鬼死誇張。 大把人直私報多幾間用嚟warm up咪又係一樣道理? 佢又冇hold住啲位唔放做乜要鬧人啫? 講到尾咪又係唔抵得人哋咁多offer連神校都有。ek 真係越嚟越冇營養,有營養嘅po都俾人用口水浸死左。anyway 好彩我睇左,獲益良多,多謝。

幾年難得一見的神帖就咁無左最慘我今日未有空追帖, 有無人可PM我今日樓主帖文

回覆樓主:

難得有位有智慧的媽媽肯謙虛地分享自己的見解,沒有高高在上的分享成功經歷,在職媽媽身體力行去教女兒,安排有策略有分析,無迷信外補及面試班,對未來新手媽媽好有幫助。

啲人唔好成日覺得人地搶走你個offer,其實是你自己無能力去取。樓主是眼高手高,其他人包括我應檢討自己點解眼高手低。將失敗責任放返自己身上,禁自己,仔女至有進步。唔好成日賴人,賴關係,背景,住址,幼稚園,父母職業,外補,面試班。

dr.gigiwong    發表於 18-12-30 22:01

星星的後裔 發表於 18-11-11 08:19
難得有位有智慧的媽媽肯謙虛地分享自己的見解,沒有高高在上的分享成功經歷,在職媽媽身體力行去教女兒,安 ...

難得有位有智慧的媽媽肯謙虛地分享自己的見解,沒有高高在上的分享成功經歷,在職媽媽身體力行去教女兒,安 ...

說得好。宜家EK 變左怨恨區咁,好似除了呻滿手reject 外,問咩講咩都好易被人話咁。

講得好難得一個好造福後人既好post,好彩我剛好尋日已爬左文,獲益良多。嗰啲考唔到直資私小叩唔到門既人,應該自我檢討一下,而唔係聲討樂於分享既有能之士

木綿樹 發表於 18-10-30 09:25
Delete

支持樓主之前的分享

scgift 發表於 18-11-11 09:45
講得好難得一個好造福後人既好post,好彩我剛好尋日已爬左文,獲益良多。嗰啲考唔到直資私小叩唔到 ...

有感是timing問題。如樓主在兩個月前出貼大家都會很感激,到現在有些已塵埃落定,未面有點葡萄,或有其他想法。

也是timing問題,無緣拜讀。

非常認同。

心急媽媽xxx 發表於 18-11-11 09:54
有感是timing問題。如樓主在兩個月前出貼大家都會很感激,到現在有些已塵埃落定,未面有點葡萄,或有其他 ...

樓主是2年前考的,同今年考小冇關係,只是太多人玻璃心樓主既無私分享,本來可以幫到唔少有心既父母幫小朋友預備叩門的。

scgift 發表於 18-11-11 11:42
樓主是2年前考的,同今年考小冇關係,只是太多人玻璃心樓主既無私分享,本來可以幫到唔少有心既 ...

心急媽媽xxx 發表於 18-11-11 09:54
有感是timing問題。如樓主在兩個月前出貼大家都會很感激,到現在有些已塵埃落定,未面有點葡萄,或有其他 ...

樓主有話因見近日好多媽媽考到灰心,所以先分享兩年前見聞。樓主標題已有講係分享叩門心得,考直私分享我估只係前戲。無奈未入劇肉已被口水浸死。

假設有直私offer,我唔會去叩門,自問怕帶來帶去(emoji) 但人地叩?我無意見,也感激無私分享俾大家知原來叩門係點。

有幸喺樓主deleted前睇哂,下年會玩呢個遊戲,因此獲益良多。身邊好多人都選擇外包 (面試班、補習班),我同樓主一樣係自己 “train” 的類型,相信就算是否為考學校,都係好好嘅親子成長回憶。謝謝分享!

回覆樓主

點解deleted曬
難得有前輩分享,仲未追落去已經唔見左。
支持樓主繼續分享!

😱😱😱😱諗住上來繼續追post,點知😭😭😭,其實有家長願意分 享係好事,做乜有啲人硬係.....

回覆樓主

希望樓主貼返啲分享 唔好理其他眼紅嘅人!
‹ 上一主題|下一主題