用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區B1中學一問
go

元朗區B1中學一問 [複製鏈接]

本人心儀崇德,但上網查過D comment不太好,想求證一下。另外,趙律修,商中,鄉中,是否屬於band1B 中學?校風?老師?學生品格?上大學比率?
另外,校網九龍城區還是元朗區好?
   4    0    0    0

Apple_li1110 發表於 18-10-29 21:19
本人心儀崇德,但上網查過D comment不太好,想求證一下。另外,趙律修,商中,鄉中,是否屬於band1B 中學? ...

1a 鄉中/信義/崇德
九龍城網會比元朗好,元朗唔夠band 1學位

回覆 Apple_li1110 的帖子

有冇唔好既NEWS? 我個女今年崇德S1, 我覺得都唔錯丫, 阿女都好適應

我冇理人地點講, 最緊要係阿女鍾意, 佢一心一意揀崇德, 觀校之後更喜歡, 本身係荃灣網, 但家住洪水橋, 自行一都係跨區考崇德, 大抽獎用番荃灣網, 又比佢考到, 佢不知幾開心

回覆 妹妹頭 的帖子

崇德英文應該在元朗區最好,我覺得學生好純,及勤力。我女話中文及中史老師好,英文老師就嚴格d,中文老師好有心,作文會寫好大段文字話你知邊度做得好,邊度要改善,仲有本唔知咩,類似隨筆的功課,老師都比好多文字回應。我聽佢講上堂會有present,會做下drama,好似幾活動。但差不多每日有quiz,因為各科都有,我覺得都算谷。功課就大約2小時內完成到。
我女話佢班同學好叻,whatsapp用文言文及用英文(有d字要查字典),暫時佢都返學開心。

不過,真係天主教學校,要讀宗教科,仲有d宗教的參觀,呢樣我就最唔鐘意!

回覆 bb01 的帖子

我估你個女係同我個女同一班喎, 我女係天主教小學升上來, 宗教對佢來說不是問題

Apple_li1110 發表於 18-10-29 21:19
本人心儀崇德,但上網查過D comment不太好,想求證一下。另外,趙律修,商中,鄉中,是否屬於band1B 中學? ...
崇德點樣唔太好?任何學校都有優點同唔好既地方。

妹妹頭 發表於 18-10-30 08:32

有冇唔好既NEWS? 我個女今年崇德S1, 我覺得都唔錯丫, 阿女都好適應
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180420/20367107

回覆 王家爸爸 的帖子

啊, 依單野呀, 間間學校都會有依D野架啦, 顏XX, 王XX 都有啦, 唔通個個都唔去讀咩?

妹妹頭 發表於 18-11-2 16:03
回覆 王家爸爸 的帖子

啊, 依單野呀, 間間學校都會有依D野架啦, 顏XX, 王XX 都有啦, 唔通個個都唔去讀咩?
顏XX嚴重好多

回覆 妹妹頭 的帖子

咁啱😅🤣
佢quiz宗教科,我叫佢唔好咁勤力温,求其pass就算。😅

呢d都關學校事?🙄

bb01 發表於 18-11-2 16:57
呢d都關學校事?🙄
老師唔關學校事?咁邊啲先關學校事?

回覆 bb01 的帖子

天水圍區-普通小學 呈一呈二成績 平均考***級15前*** 咁上下  

有參加都幾多校內服務同校外比賽 eg. 領袖生 班長 弦樂團 辦論隊 華夏盃 etc...

自行想選 1) 信義 2) 商中 唔知入既機會大唔大呢?

kywcheng 發表於 18-11-2 17:25
回覆 bb01 的帖子

天水圍區-普通小學 呈一呈二成績 平均考***級15前*** 咁上下  
信義和商中係元朗幾間band1中最多學位的,自行48個,統一92個,相比之下機會會大些。

王家爸爸 發表於 18-11-2 17:01
老師唔關學校事?咁邊啲先關學校事?
該老師仲係呢間中學既畢業生😣

商中和白约,2間比較學術、升大學率、校風,邊間好D呢?

回覆樓主:

留毛學野

趙律修,商中,
可否又分享下呢!

elderberry 發表於 18-11-3 00:34
商中和白约,2間比較學術、升大學率、校風,邊間好D呢?

我都想了解下
‹ 上一主題|下一主題