用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院(東九龍)壓力大嗎?
樓主: tsangv
go

匯基書院(東九龍)壓力大嗎?  

回覆樓主:

舊年阿女無self intro,老師睇阿女獎項資料,問佢有關活動嘅問題。中文小組討論仍是八人一組。

jk923 發表於 18-11-19 08:35
首日簡介會唔見有入學體驗,我睇過網頁都唔見會有此項活動。

可能今年已經無呢個活動……

小時了了 發表於 18-11-18 21:03
嘻!嘻!相比起阿女啲同學仔住緊何文田半山一號,又或者馬灣等等過千尺豪宅,學校宿舍都真係好簡陋!

利申: ...
GOOD AR.. 請問之後申請入住收費如何?

masterunion 發表於 18-11-19 09:31
GOOD AR.. 請問之後申請入住收費如何?

S1 - S6 所有住宿舍同一價錢, 無分

2018 - 19 年度: https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552810.pdf: $5,200 x 3 = $15,600 (第二學期)

MaMaMango 發表於 18-11-19 07:49
你好!
我已經報左1/12的簡介會,請問當日會有體驗課嗎?上年我們有去聽簡介會,阿女想去體驗課但當時已經 ...
今年我打過去學校問, 職員說今年沒有體驗課安排

cacy 發表於 18-11-17 12:00
報左1月既簡介會,聽下見識下都好,不過阿囡一聽到S1要寄宿2個月就話唔好考
不過,我都叫佢聽下先, ...

真係要聽,其實住宿好多活動比佢地玩架,第一學期入讀嘅同學仔回報,頭一個星期佢地就係學校搭爐bbq,重可以自己去買送 ,有自由活動時間,可以球類活動,游水做gym

jk923 發表於 18-11-19 12:54
真係要聽,其實住宿好多活動比佢地玩架,第一學期入讀嘅同學仔回報,頭一個星期佢地就係學校搭爐bbq,重可 ...

上次open day播放D相, 嗰2個月好似去camp咁, 節目豐富, D學生好happy咁, 我都想住吓
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-11-19 12:58
上次open day播放D相, 嗰2個月好似去camp咁, 節目豐富, D學生好happy咁, 我都想住吓
...
宿舍生活, 可以睇住 video 了解吓先嘅

Dorm Program@UCCKE : https://www.youtube.com/watch?v=0vL98Dr-fhA

Dorm Life@UCCKE : https://www.youtube.com/watch?v=zUp6pxlyzx8

15週年短片特輯 - 宿舍篇: https://www.facebook.com/uccke/videos/vb.157146010992888/2175518505822285/?type=2&theater¬if_t=notify_me_page¬if_id=1524834822341526

小時了了 發表於 18-11-19 13:00
宿舍生活, 可以睇住 video 了解吓先嘅

Dorm Program@UCCKE : https://www.youtube.com/watch?v=0vL98Dr-f ...

多謝你

我同老公好鍾意EK, 但阿仔略嫌遠, 等我比段片佢睇下先

小時了了 發表於 18-11-19 09:40
S1 - S6 所有住宿舍同一價錢, 無分

2018 - 19 年度: https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/scho ...

如有 LEA, 点計宿費?

ccfa_hp 發表於 18-11-19 13:53
如有 LEA, 点計宿費?
LEA -- 唔好意思, 我唔知咩來? 建議直接問學校了解會準確啲

回覆 小時了了 的帖子

阿囡入Dorm住到樂而忘返, 兩星期後到我個囝入Dorm啦, 反而我比阿囝期待

小時了了    發表於 18-11-19 17:03

jk923 發表於 18-11-19 08:37
舊年阿女無self intro,老師睇阿女獎項資料,問佢有關活動嘅問題。中文小組討論仍是八人一組。
...

問獎項和活動的問題是用英文還是中文?

tung0409 發表於 18-11-19 09:50
今年我打過去學校問, 職員說今年沒有體驗課安排

真係無左個活動

MaMaMango 發表於 18-11-19 16:16
問獎項和活動的問題是用英文還是中文?

個人面試係英文。

gracelam 發表於 18-11-19 13:06
多謝你  

我同老公好鍾意EK, 但阿仔略嫌遠, 等我比段片佢睇下先
你住邊?佢哋有校車,車費算幾合理。

artroboy 發表於 18-11-21 09:44
你住邊?佢哋有校車,車費算幾合理。

荃灣, 我地ok. 車程大約45分鐘, 加埋去到巴士站上車返到EK, 全部大約一個鐘多10-15分鐘, 係個仔嫌遠

gracelam 發表於 18-11-21 09:49
荃灣, 我地ok. 車程大約45分鐘, 加埋去到巴士站上車返到EK, 全部大約一個鐘多10-15分鐘, 係個仔嫌遠 :igi ...

你同阿仔傾吓, UCCKE 真係好多同學仔住青衣、荃灣、馬灣, 好多同學仔一齊坐 290A 巴士及校巴架, 唔好怕遠啦, 識到新同學仔係巴士傾吓傾吓好快就到架啦

gracelam 發表於 18-11-21 09:49
荃灣, 我地ok. 車程大約45分鐘, 加埋去到巴士站上車返到EK, 全部大約一個鐘多10-15分鐘, 係個仔嫌遠 :igi ...
你有冇同佢去過開放日?

artroboy 發表於 18-11-21 10:13
你有冇同佢去過開放日?

有呀!! 一齊搭車去, ,佢回程响架巴士瞓著左, 瞓到總站

不過如果真係放學時, 好似小時了了講, 有好多同學一齊, 可能傾下玩下, 直到落車