用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs 褔附小
樓主: Yanny121
go

培僑 vs 褔附小  

teambuilder 發表於 18-10-30 10:04
你呢個時間响EK 問,實個個叫你揀褔小,最好揀定後連培僑2nd in 都唔好去添。我兩個小朋友都曾有呢兩間offe ...

多口問...你認為音小會好過福小嗎?

只講小學部的話,福小真心好。但長遠計,培僑好 d。

但兩間位置差太遠,揀近屋企果間。

1998Ruby1998 發表於 18-10-31 23:54
只講小學部的話,福小真心好。但長遠計,培僑好 d。

但兩間位置差太遠,揀近屋企果間。 ...

點解培僑比福中好呢?其实福建親生仔只是中二,剛剛接收舊校时,舊校学生參x不齊,这班学生福中全食。就算第一屆親生仔,也只有一佰個人報名,收了60個,15—16 個人一班,好明顯學校是為了辦學而辦學,不是為錢,因為收多幾個可以問政府攞多啲grant!
其实对左校無吔好感,初初覺得校名幾老土,不过福小小班教学,雙班主任,多net,

另幾buy 福小校長,經驗豐富,有心有力。

73662710 發表於 18-11-1 00:23
點解培僑比福中好呢?其实福建親生仔只是中二,剛剛接收舊校时,舊校学生參x不齊,这班学生福中全食。就算 ...

之前港同未有親生仔同有親生仔,成績都一樣好。按此道理,如果福中係掂嘅,咁應該都會出到好成績。穩陣起見,培僑好 d。福中仲需要時間觀察。所以咪建議樓主揀近,更何況未出 offer,有 offer 再考慮都未遲。

福中係較傳統,小學部同培小近似。培僑中小營運模式一樣,都係較輕鬆。呢點投培僑一票。

1998Ruby1998 發表於 18-11-1 00:33
之前港同未有親生仔同有親生仔,成績都一樣好。按此道理,如果福中係掂嘅,咁應該都會出到好成績。穩陣起 ...

港大同学会 和福建中學, 雖然大家都是直资,但是單單看校名,感覺已經不同級數,吸引的生源也唔同。 福中初時頂多收了大部分band 2A學生, 正正常常band1 生唔會選擇一間新開的左校, 另港書初時全收外來生, 福中硬食band 2 band 3 生, 得來的成績並不易。
所以同港同直接比較並不公平。

利申: 港同入3rd in , 福小入2nd in.

73662710 發表於 18-11-1 01:25
港大同学会 和福建中學, 雖然大家都是直资,但是單單看校名,感覺已經不同級數,吸引的生源也唔同。 福中 ...

多嘴問一句,見你post 説已有民小收,民小不是比福小好嗎?我見民中成績較福中出色,想請教一下
我也是有福小2面但也想報民生

momo333 發表於 18-11-1 03:15

其實還未决定, 民小大班, 並且語境沒有福小好。 民中現正的成績已經是band1A, 比福中優勝, 所以看中學應該選民小。 不過感覺福小會開心啲, 人生最開心是幼稚園和小學時期, 唔希望小朋友失去。
考佐先算,未决定。

題外話:以前福建在愛國學校中一直成績比較突出。唔知依家培僑同福建直資係咪同之前個辦學方針一樣。寶馬山培僑中學既幾個教學職員係民建聯創黨人仕,比較感覺政、教不分。

artroboy 發表於 18-11-1 07:47
題外話:以前福建在愛國學校中一直成績比較突出。唔知依家培僑同福建直資係咪同之前個辦學方針一樣。寶馬山 ...
應該完全不同,兩間直資和政治關係真是不大,如果不是,絕不考慮。

73662710 發表於 18-11-1 08:01
應該完全不同,兩間直資和政治關係真是不大,如果不是,絕不考慮。
咁曾校監同佢細佬都係出自名校st.paul , 梁特係英皇tim ,左過左校⋯
我覺得愛國學校無問題,每個人都有根可尋,有國家意識係應該。但比較重視如果教學包含過多既政治取向就有問題。

福建中學一直重視教育,成績亦比較不錯。
培僑中學係校風方面嚴格,成績其次,不失為成績一般既學生出路。但比較憂慮係教職員可否一心兩用,教學o還是自身政治利益。

P.s. 不是說兩直資,係背後辦學團體。

73662710 發表於 18-11-1 00:23
點解培僑比福中好呢?其实福建親生仔只是中二,剛剛接收舊校时,舊校学生參x不齊,这班学生福中全食。就算 ...

福中2009年7月先接管福小,由福小直升上福中既前朝餘孽由2010年9月先係第一批,佢地應該係2016年考DSE。2016同2017呢兩年福中既DSE成績無乜大變,反而入U率仲高咗,唔知又關唔關呢班餘孽事呢?

2012-2015年,港同書院和福中相信收唔會收到太多叻人,但港同已要硬食小學部既學生,福中當時仲係全收班外學生,平均水平相信起碼有B2A以上,但當時既DSE成績,兩間學校已有差距了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-1 09:25
福中2009年7月先接管福小,由福小直升上福中既前朝餘孽由2010年9月先係第一批,佢地應該係2016年考DSE。20 ...
用詞請尊重一點.

hkpapa852 發表於 18-11-1 09:25
福中2009年7月先接管福小,由福小直升上福中既前朝餘孽由2010年9月先係第一批,佢地應該係2016年考DSE。20 ...
福中2016 年至 2021 年的成續也受舊校影響, 2017 年當然唔例外。
另兩校創校初期, 港書生源一定比福中優勝, 正常家長唔會比 band 1 小朋友入一間沒有track record 的左校, 除非走投無路!所以福中肯定收大量band 2生, 近二丶三年可能好少少。

港同 DSE 越來越好, 但是其實成績早期是2極化的, 就算近兩屈,這種情況仍然存在。

cycybaby2018 發表於 18-11-1 09:35
用詞請尊重一點.
我最唔尊重,係成日發表“非親生仔影響學校成績”言論既人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-1 09:50
我最唔尊重,係成日發表“非親生仔影響學校成績”言論既人

但實際上, 港同/培僑/WKF 都是親生仔出來之後成績進一大步.

我亦好期望睇到福小轉名後新收個班既成績.

甚至親生仔出來之後, 每年既成績都要重新評估學校既實力.

唔將眼光放長遠, 無疑會錯過好既學校.

Sing13 發表於 18-11-1 10:03
但實際上, 港同/培僑/WKF 都是親生仔出來之後成績進一大步.我亦好期望睇到福小轉名後新收個班既成績.
甚 ...
未來4年, 將會有不少龍校所謂既"親生仔"中六畢業, 到時大家可以睇吓, "親生仔"又是否一個泡沫

hkpapa852 發表於 18-11-1 10:20
未來4年, 將會有不少龍校所謂既"親生仔"中六畢業, 到時大家可以睇吓, "親生仔"又是否一個泡沫

培僑已出兩年, WKF亦已出一年,港同已有四年,

我期待既是英華/福建

你要睇邊間呢?

Sing13 發表於 18-11-1 10:03
但實際上, 港同/培僑/WKF 都是親生仔出來之後成績進一大步.我亦好期望睇到福小轉名後新收個班既成績.
甚 ...
親生仔⋯⋯又唔見港同、paul boy 成日提親生仔⋯⋯

另外,港同教育取向同DSE 成績都不可能同呢兩間相提並論⋯⋯,港同教育理念同CKY 相近,小學亦可加多個救恩相比。

Munma 發表於 18-10-30 01:05

上年最後我個小朋友幸運地有呢兩間學校嘅offer, 兩間我都非 ...

多謝你既分析,咁你小朋友讀得開心嗎?學校係活動教學?

Yanny121 發表於 18-11-1 19:01
多謝你既分析,咁你小朋友讀得開心嗎?學校係活動教學?

佢同我都開心呀,因為功課少,所以我地每晚仍然可以好鬆動咁飯後一齊傾吓偈講吓故仔,9點前瞓。至於係咪活動教學我就暫時未知,但肯定唔係填鴨式教學