用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 勝在夠深(左丁山)
go

勝在夠深(左丁山) [複製鏈接]

德望學校網站圖片(互聯網)

前幾日本欄偶然提及一位相熟媽咪C講「聖心聖心,勝在夠深」,估唔到引起女性朋友追問。媽咪C又幾輕鬆咁喎,一啲都唔擔心女兒功課,佢話:「起初我都晚晚督住佢做功課嘅,一年級讀二年級課程內容噃,但過咗個幾月,見佢又應付得到,一樣有時間睇電視卡通,我咪又出番中環做freelance囉。」

算佢好彩咯,有一位聰慧女兒靠自己搞得掂。想起來,上一次有人提及女兒在聖心,已經係三十幾年前,有一次與校友賓架L在歷山大廈北京樓吃晚飯,佢話太太埋怨佢唔理女兒功課,晚晚在外應酬,於是佢每星期抽一晚提早放工,不應酬,返屋企陪在聖心就讀嘅女兒做功課。可見幾十年來聖心傳統就是「勝在夠深」,故此左丁山見到大賓架梁高美懿及李慧敏,都對呢兩位聖心知名校友,肅然起敬㗎。

虎媽A就話左丁山大驚小怪,未見過大蛇,「德望」夠深啦。點深法,MCC,不過在會所碰到宴會經理T,佢通知話回家休息喎,即將拜拜會所,一份薪高糧準但時間長嘅好工,點解捨得唔做呀?宴會經理T話:「大家識咁耐,唔怕話你知,我個女入咗德望,有好多功課,我睇到都驚,思前想後,決定返屋企陪佢溫書做功課。」香港媽咪真偉大,為咗女兒,情願放棄自己事業,故此一啲女強人上到CEO嘅位,一定係好有辦法嘅聰明勤奮女子,別人羨慕不來。

肥仔K讀啟思幼稚園時,好似極少有功課嘅,入咗電腦派位小學之後,大抵因為係非名校,應付功課冇乜困難,但時代不同了,如教育局長楊潤雄先生話齋,香港教育制度很複雜,佢懶,索性送兒女入國際學校算了。但如果冇局長的人工,送兒女入國際學校都幾惡頂,交咗咁多稅,不如從十二年免費教育制度攞番啲着數好過。讀國際學校十二年,二百萬元花費應該少不了。讀津貼學校省回二百萬元加利息足夠送兒子去英美讀四年大學有餘。但或者在本地學校讀得辛苦喎,一間幼稚園嘅K2班學生要答老師問題,以完整句子作答:(一)香港行政長官是誰,(二)購物膠袋須繳費多少?(三)說出一位議員的名字,(四)奧林匹克運動會有甚麼體操項目?左丁山見到,大嘆香港教育真複雜,但老師話K2還未操練嘅話,升上小學好難追得上功課喎,因為小一生要讀小二課程㗎。

左丁山                                                                                                                                 

0    0    0    0

elbar 發表於 18-10-29 13:56
德望學校網站圖片(互聯網)

聖心頂龍在同系學校中第二深。大家只要找出同系學校名,便知邊間。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-10-29 19:45
聖心頂龍在同系學校中第二深。大家只要找出同系學校名,便知邊間。

smcc

shadeslayer 發表於 18-10-29 19:45
左丁山講果間係嘉諾撒聖心定聖母無玷聖心呀

sweetyhome 發表於 18-10-30 11:46
左丁山講果間係嘉諾撒聖心定聖母無玷聖心呀

梁高美懿為校友,你話呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

陳四萬都係呢間學校讀中學,話時話沙田個陣係咪重耕緊田呢.

回覆樓主

有些小學教授的內容很"離地",完全不合適齡兒童智商程度,錯誤以為教會深就懂小道理,另一誤解是答對問題就是識,忘了學以致用,花氣力教得多敎得深不如鼓勵孩子多用小道理,實踐是驗證理論的最佳方法,很多深奧知識始於小道理,亦終於簡單,萬物回歸。
‹ 上一主題|下一主題