用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 考入本地大學熱門科目,究竟經JUPAS定Non-JUPAS易入啲? ...
樓主: doggy2013
go

考入本地大學熱門科目,究竟經JUPAS定Non-JUPAS易入啲?   [複製鏈接]

chickchick 發表於 18-11-8 16:30
陳sir, 你覺得香港2間醫學院會效法英澳, 設置一個類似ukcat或bmat的考核去揀選學生嗎? 如邀請申請人去"筆 ...

我估唔會,收生在醫學院只是小事,唔會花精力去搞好。出吓口術,玩吓語言及數字偽術就會!以學者的風骨,抄英國佬,政治不正確,冇人會冒險。

如果學英國的制度,就要逼班醫科申請者做三個月強制醫院義工,了解吓將來個工作環境,不是只計學術成績及性向測試結果!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-11-8 19:15
我估唔會,收生在醫學院只是小事,唔會花精力去搞好。出吓口術,玩吓語言及數字偽術就會!以學者的風骨, ...
阿仔現在在英國讀AL, 學校有提供 PRE-MED 課程,真的可讓同學先了解一下自己將來是否真的想做這職業。

doggy2013 發表於 18-10-28 23:10
請問而家要考入本地大學熱門科目,究竟經JUPAS定Non-JUPAS易入啲?

我問呢個問題,係因為我正考慮要唔要中幾時送個女去英國boarding school,等佢見多啲世面,但係佢本身響一間唔差既一條龍津小讀緊,唔想佢如果諗住返香港讀大學會蝕底。

多謝大家既熱烈討論。

醒目開學勳章

LingChiBaBa 發表於 18-11-6 21:19
MBBS - GCEAL (29),
              IB (47)
              Cambridge Pre U (4)
請問有冇BDS數據?
[img]http:/

CHTmami 發表於 18-11-13 18:39
請問有冇BDS數據?

Sorry, 沒有。

請問有無人知道BDS開conditional offer一般要求IB幾多分?

mingmingyinyin 發表於 18-11-13 21:32
請問有無人知道BDS開conditional offer一般要求IB幾多分?

2017/18 HKU ib median 43, lowest 42

回覆 poonseelai 的帖子

謝謝Poonseelai !

17/18港大牙科收咗四個IB ,  兩個狀元45分, 另外兩個係44分.
The 2 students with perfect score are from ESF and GSIS.

FS 發表於 18-11-14 10:43
17/18港大牙科收咗四個IB ,  兩個狀元45分, 另外兩個係44分.
The 2 students with perfect score are from  ...
.......

回覆樓主:

The percentage of HK students having 44/45 in IB is not low at all!

workingmom 發表於 18-11-28 08:39
The percentage of HK students having 44/45 in IB is not low at all!

...

**摘錄自明報, 訪問男拔IB狀元的意見**

指DSE有5分走盞 IB僅1分

全球今年近16萬人應考IB,共186人考獲45分滿分,本港佔38名,其中男拔誕生7名,而男拔的本地課程亦有1名DSE狀元。其中將升讀港大醫科的IB狀元葉鉅昭認為,以IB成績入讀醫科挑戰性較DSE高,對失誤空間亦較嚴謹,「看數據(DSE,6科滿分,即42分),下四分位和上四分位的分差,變得有很多走盞空間,即是42分入面,今年最低分就37分,其實有5分走盞空間;但IB的話,港大要求你考44分(滿分45),得1分走盞位的情况下,不會說一個考試容易過第二個考試」。

葉同學認為,IB課程接觸的知識層面較廣,要求做很多自發項目,學習模式與大學相似,故選修IB。被問到有學科取錄持IB等非本地課程學歷本地生的比例高,會否令學科變得貴族化,他不認同,舉例自己入讀的直資學校計,IB與DSE學生所獲資源相若。

回覆樓主:

IB考生原來如此優秀!

忽發奇想,如果18年DBS唔考IB只考DSE,應該唔會少過8個狀元,如果SPCC又只考DSE,兩間加埋睇怕都有20個狀元!

…太夜了,頭腦唔多清醒,歡迎指教!

Band5 發表於 18-11-30 02:29
IB考生原來如此優秀!

忽發奇想,如果18年DBS唔考IB只考DSE,應該唔會少過8個狀元,如果SPCC又只考DSE,兩 ...

....

Band5 發表於 18-11-30 02:29
IB考生原來如此優秀!

忽發奇想,如果18年DBS唔考IB只考DSE,應該唔會少過8個狀元,如果SPCC又只考DSE,兩 ...
[原來如此] 真係用得唯俏唯妙。
佢個人着眼到幾分「走棧位」去做比較,都顯示出懂得從微處走位,算相當獨到。

未必其他IB 學生同意呢個觀點。

樓上有JM 報17/18 MBBS IB收生 median 43 lowest 係42。
葉同學可能手頭資料唔一樣。

綜合大家嘅意見,我嘅結論係除非中文特別差而且其它科特別好,否則non-jupas冇着數

doggy2013 發表於 18-12-9 23:29
綜合大家嘅意見,我嘅結論係除非中文特別差而且其它科特別好,否則non-jupas冇着數 ...

你的总结是合理的,特别今年DSE 派 5+整体小咗,不要只看今年数据,明年后年一定会调整,始终 JUPAS 是大户。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有時真係命運都好重要,有人報料話港大亞咩院長面試時話要收高分(呢度唔講詳細),攪到的同學仔出成績唔敢放港大A1, 所以中大今年收多過港大。唔知呢個報料真定假。就因為咁,攪到港大來年講明收36分,一年之差,讀唔讀倒,讀邊間大學,都係比呢個.....院長玩晒。
‹ 上一主題|下一主題