用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 考入本地大學熱門科目,究竟經JUPAS定Non-JUPAS易入啲? ...
樓主: doggy2013
go

考入本地大學熱門科目,究竟經JUPAS定Non-JUPAS易入啲?   [複製鏈接]

workingmom 發表於 18-11-5 21:07
同意,
例如ib考試中 ,每一科都是有分 standard level and higher level。 不理會考生考的是普通程度 抑或 ...

每個學生都要考3個high level, 3個standard, 又不可以話不能反映能力,大學收生有些有subject requirement, 你想讀Engineering但考最淺的Math Studies就算取7都無用。從來ib不能只看總分,因兩個語文和Math有分級別

workingmom 發表於 18-11-1 18:42
有不少讀名校的學生, F4/F5 時校內試排名低,推算自己DSE不够分入神科, 轉校到英國讀GCE, 最後成功考入港大 ...
我意思係今時今日,你仲有見過有名校生本身唔夠叻,轉讀GCE會入到醫? GCE只可以避得過中文,但本身Phy, Chem, Bio, Maths 一定係神級,中大要3A* 平均95% 以上至有interview! 牛劍嘅醫科都入到啦!

poonseelai 發表於 18-11-5 21:22
每個學生都要考3個high level, 3個standard, 又不可以話不能反映能力,大學收生有些有subject requirement ...

同意
但是有 subject requirement的科目並不算多 學生只要 揀科 策略運用得宜, 避重就輕 ,在IB 試中是不難取得 高分的。 尤其是在語文及數學科中, 對個別科目 能力 稍遜的學生, 只要揀科得宜, 也可以在ib考試中 考取極高分數的。 相對dse考試, 對於那些 難搞的"死亡之科" , 大部分同學只有望天打卦。

workingmom 發表於 18-11-6 07:15
同意
但是有 subject requirement的科目並不算多 學生只要 揀科 策略運用得宜, 避重就輕 ,在IB 試中是不 ...

問題又咪係dse設計問題,以前会考也有分a卷b卷。

happyfarm 發表於 18-11-5 22:13
我意思係今時今日,你仲有見過有名校生本身唔夠叻,轉讀GCE會入到醫? GCE只可以避得過中文,但本身Phy, Che ...
我知道就係咁,而家港大醫Yr3.當年避中文,人地一心想响香港做醫生,讀牛劍醫做咩?活生生例子.

workingmom 發表於 18-11-6 07:15
同意
但是有 subject requirement的科目並不算多 學生只要 揀科 策略運用得宜, 避重就輕 ,在IB 試中是不 ...

你話能力遜但ib選科得宜好易取高分, 是憑经驗?我知數學唔叻嘅math studies, 即最淺的取合格也不易

回覆樓主:

好奇,有本地/海地degree報本地熱門科目,易入?

poonseelai 發表於 18-11-6 10:06
你話能力遜但ib選科得宜好易取高分, 是憑经驗?我知數學唔叻嘅math studies, 即最淺的取合格也不易
...

這還不簡單 ?
數學能力稍遜的同學, 選讀 IB的數學standard level, 取得高分的機會當然比起讀ib higher level或dse數學的機會大大提升。

brother4 發表於 18-11-6 10:43
好奇,有本地/海地degree報本地熱門科目,易入?

一般的講法都是用non-jupas入學比對jupas入學容易得多。

workingmom 發表於 18-11-6 11:04
這還不簡單 ?
數學能力稍遜的同學, 選讀 IB的數學standard level, 取得高分的機會當然比起讀ib higher l ...

你可能假設math studies真係好易,May 2017年全球有35,919學生考math studies, 取7只有6.38%, 比例仲少過Math high level and standard level) 取7學生。

workingmom 發表於 18-11-6 11:05
一般的講法都是用non-jupas入學比對jupas入學容易得多。

你在這裏不少 NJ 的講法都是以訛傳訛,我都服咗你的偏見,冇時間逐個紏正你的誤解。

給你一個忠告,提醒小朋友考好 DSE,不然 100% JUPAS 神科,跟你都是有緣無份!

你自己了解正正常常的 JUPAS 收生玩法,打好自己手上的牌,自怨自艾,於事無補。

bbtung    發表於 19-2-10 09:57
hksarah    發表於 18-11-6 22:24
saipi  [/b]  發表於 18-11-6 17:16
saipi    發表於 18-11-6 17:14
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得神科已收到聲音喇,好似HKU醫出年收36分,我覺得合理了,而Non-Jupas要入神科IB, GCE要高分到係神级分數,老實講,就算易過DSE,都要考倒神级分數至入倒.而且收嘅位唔多.重加埋的咁精彩加分, 而家已bias返去Jupas,而呢個bias係應該嘅. 响度呻下就算喇,全力應戰啦,考夠分,話之佢咩non-jupas.

ilyrd 發表於 18-11-6 14:42
我覺得神科已收到聲音喇,好似HKU醫出年收36分,我覺得合理了,而Non-Jupas要入神科IB, GCE要高分到係神级分數 ...

認同。

我覺得神科已收到聲音喇,好似HKU醫出年收36分,我覺得合理了,而Non-Jupas要入神科IB, GCE要高分到係神级分數 ...

香港升大學的制度無比複雜, 複雜程度可以算是全球之冠。 小妹也只是瞎子摸象,略知一二, 希望能在此 拋磚引玉, 引出大家的真知灼見。 希望大家能不吝賜教,集思廣益。 對 壓力處於爆煲邊緣, 惶恐 不安的學生和家長希望能有一丁點幫助, 如 不慎對各位有何得罪之處,敬請包容見諒。
其實真理越辯越明,家長 和同學 的眼睛都是 雪亮的。
雖則non-jupas的好處已日漸為各學校 及家長所認知, 但是供應也終究有限, 遠遠跟不上需求, 所以大家也無需過分擔心。

加分同JUPAS bias好似無乜關係?

LingChiBaBa 發表於 18-11-6 18:50
加分同JUPAS bias好似無乜關係?
我意思出年咁多加分制度响jupas,咪有的傾斜幫jupas學生囉。而呢個加分制度,應該jupas會多咗人入u。

workingmom 發表於 18-11-6 18:03

唔…不介意我直接,從你在這post和其他post回應,實在看不出如何拋磚引玉,你只執着dse取5*比其他制度少,所以最難,其他好易。你話孩子爆煲,只有dse才有压力咩?我家中ib嗰個都爆緊,要交的internal assessment一份緊接一份,前星期交4000字 extended essay, 上星期交寫滿25頁 A4纸的 theatre essay, 而家趕math internal assessment,再之後要交其他科,交哂所有internal assessment 之後仲要应付公開試,绝对唔係容易取高分。所以當見到網上這些評論,真唔明為何dse家長要去否定其他制度內學生努力。

poonseelai 發表於 18-11-6 21:33

唔…不介意我直接,從你在這post和其他post回應,實在看 ...

對你所感受到的壓力, 小妹 深感同情。
我從沒有說過只有dse的學生或家長才感受到壓力, 請明察。
我在此 只是回應 doggy2013 所提出的問題 , 而作出 比對jupas和non jupas的 分析。 我之前亦已承認我只是在瞎子摸象, 如因此有冒犯之處, 敬請包容原諒。
當然 non-jupas亦有難為之處, 單就經濟 要求 來說, 絕對不是 人人皆可負擔得嚟 !!
請不用過份擔心, 我認為只要肯努力,加上選科策略得宜, 懂得 避重就輕, 在ib diploma中取得高分是並不困難的。

workingmom 發表於 18-11-6 21:55

對你所感受到的壓力, 小妹 深感同情。

學陳sir話,我都要佩服你的偏見

poonseelai 發表於 18-11-6 22:03
學陳sir話,我都要佩服你的偏見

實情是 對此分歧, 已經有很多家長和 直資學校用腳投票了。 對箇中的原因, 我也只是略知一二, 以偏概全 罷了。
‹ 上一主題|下一主題