用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 考入本地大學熱門科目,究竟經JUPAS定Non-JUPAS易入啲? ...
樓主: doggy2013
go

考入本地大學熱門科目,究竟經JUPAS定Non-JUPAS易入啲?  

workingmom 發表於 18-11-5 21:07
同意,
例如ib考試中 ,每一科都是有分 standard level and higher level。 不理會考生考的是普通程度 抑或 ...

Workingmom said :
例如ib考試中 ,每一科都是有分 standard level and higher level。 不理會考生考的是普通程度 抑或高級程度 ,劃一將各科分數加成一個總分, 根本就不能公平地 比較各個學生的表現。

From my past response in this issue :

有時聽到醫科牙科43分都唔收但42分又有人收咗,都好唔明,
唔通 真係interview 嗰關過唔到。 昨天和 education councilor 傾過呢個問題 終於知道點解

佢話interview過唔到關嘅應該好小,得 2 to 3 %.,interview 答得唔好,應該學生自己即時都知。

點解有時醫科牙科43分都唔收但42分又收呢,他說由過往多年的學生入到醫科牙科的成績分析,收生次序應該是這樣排:

首先tok EE 嗰3分是唔計的,只計考試6科的成績,即 43分學生是 40/42,而42 分學生是41/42,所以咪唔收43分學生。

收生排3科 High Level subject 成績先,如果兩個學生都係41/42 即6科考 777776,
咁3科 High Level Subject 考7 嗰同學會排先D。

High level subject 有chem 同bio , 醫科同分排先D,牙科 就 physics, chem, bio 有其中兩科就同分排先D

High level subject 有Eng A or Maths , 港大醫科牙科又同分會排先D,

Bilingual Diploma 中大醫科同分又會排先D。

IB 考試科目咁多變化,真係剩係睇總分靠唔住。

bbtung 發表於 19-2-10 09:54
Workingmom said :
例如ib考試中 ,每一科都是有分 standard level and higher level。 不理會考生考的是普 ...

你講幾多事實,「裝睡的人,不會醒來的」!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-2-10 14:02
你講幾多事實,「裝睡的人,不會醒來的」!
Chan Sir,

事情都給你看透了 ! Really edukingdom 重量級人物 !

去年比人嘈得勁,8大都出盡法寶,希望收多的Jupas,Non-Jupas今年一定冇運行,最少一定唔會收低分過舊年.真係玩死的學生.

.......

samsam123321 發表於 19-2-11 17:24

......

samsam123321 發表於 19-2-11 17:24
大部分a level non jupas 應該無可能meet 到 medicine個requirment。應該會比左好多錢但入唔到神科 ...

點解您話

a level non jupas 應該

少過1%的考生meet 到requirement呢?

hkpapa852 發表於 18-10-29 13:52
如想穩入本地神科(如醫科):
- IBDP要43分或以上
- GCE-AL要有2科A*+1A或以上
A level 要 4個A*, 2A*+1A冇可能

ANChan59 發表於 18-11-2 07:47
你這個講法我聽說過,不過不會這麼遲才去,中二中三吧,因為早才可以學好英文,不少中一已經安排,到中二 ...

想請教一下,如果遲去,如F4/F5 先去,在本地成績不錯的學校就讀,理科的底不是會打得好些嗎?又有補習,如果考 A level 全理科也不用讀英文(除非太差另計),又避咗不大有把握的中文和通識,早去除了英文好些外有什麼優勢? 我想到的只是見識和自理能力,但不一定和成績掛鈎。

.....在掙扎中

LiHing 發表於 19-3-24 23:13
想請教一下,如果遲去,如F4/F5 先去,在本地成績不錯的學校就讀,理科的底不是會打得好些嗎?又有補習, ...
我估越遲去,唔係你想去就-定有学校收你?尤其是-d有名氣d既……

Yanamami 發表於 19-3-25 15:00
我估越遲去,唔係你想去就-定有学校收你?尤其是-d有名氣d既……

也是,這個我沒想到

LiHing 發表於 19-3-25 15:03
也是,這個我沒想到
我女身边既有两批,一批中一升中二走,另一批升中四走。

Yanamami 發表於 19-3-25 15:07
我女身边既有两批,一批中一升中二走,另一批升中四走。

del...

回覆樓主:

已經有其他家長 作出了印證, non-JUPAS 可以同時收到多個院校提出的收生offers, 然後再作選擇,  就這一點而言, 已經比jupas著數得多!

workingmom 發表於 19-4-24 08:18
已經有其他家長 作出了印證, non-JUPAS 可以同時收到多個院校提出的收生offers, 然後再作選擇,  就這一點而 ...

不衹是不同院校,我證實了同一院校都多過一個offers。

kls12 發表於 19-4-24 09:56
不衹是不同院校,我證實了同一院校都多過一個offers。
如果有得揀,小朋友又啱IB嘅style, 選IB讀啦.  

workingmom 發表於 19-4-24 08:18
已經有其他家長 作出了印證, non-JUPAS 可以同時收到多個院校提出的收生offers, 然後再作選擇,  就這一點而 ...
del....