用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 printer 推介
go

printer 推介 [複製鏈接]

有沒有printer 可以介紹 (for 小學生 )
   6    0    0    0

回覆樓主:

現在部printer, 原廠墨水貴, 代用墨有時出吾到墨, 我都想知有什麼printer好用 ?

If you are using iPhone, you should select the one which enables AirPrint. And you should use the Laser Jet than Ink Jet, as the Ink Jet will dry up very soon once you open the cartage.

We are using laser jet by Samsung.

黑白laser 最實惠,要color 時生街print

有地方,大部少少買彩碳,但碳粉機印相唔靚。
原裝碳粉唔平但come用同唔會有塞墨問題。

彩碳經濟型就多數揀Fuxi xerxx ,但唔熟電腦就唔好買代用碳粉,因為要處理其他少問題。但又如果量少,一盒碳粉都用一兩年,未必需要買代用(有質素嘅代用唔係平好多)。

sesamemani 發表於 18-10-28 13:24
有沒有printer 可以介紹 (for 小學生 )

support air print 會全面啲,買epson 連續供墨,機貴但墨水平,每星期至少印一次就冇咁易塞墨頭

回覆 sesamemani 的帖子

用HX, 好易壞!

worldcat 發表於 18-10-29 08:30
有地方,大部少少買彩碳,但碳粉機印相唔靚。
原裝碳粉唔平但come用同唔會有塞墨問題。

小學生都要print 圖做功課,所以即是吾好買碳粉類嘅printer 吧

sesamemani 發表於 18-11-1 11:08
小學生都要print 圖做功課,所以即是吾好買碳粉類嘅printer 吧
碳粉機print圖都無乜問題,功課圖片唔會要求好細緻。只係有時想印一兩張相俾自己都唔得(要求低除外),因為印出嚟同報紙相片質素差唔多。如果無需要print相同有位放,碳粉機會係好選擇。宜家平價細部係用sled,係無傳統laser咁come用,但多數用幾年無都問題(sled都係近十年八年產品)。

千元以下ink jet,多數買canon。canon機有清頭功能,只要唔斷電(switch off都無問題),部機會久唔久著噴墨頭發熱清墨。除非幾個月唔用就難講,因為可能連墨盒內出墨位都干左。但小學正常一個月都用一兩次啩。
千元以上可以考慮埋hp,hp中高價機都come用,特別係soho型號。
Epson 近年型號係高階印相系列比較優勝,其他型號無必揀佢。
Brother 主要係大量印嘅用家先用,因為用代用墨同改裝作連供都比較易同成本平。

worldcat 發表於 18-11-1 12:39
碳粉機print圖都無乜問題,功課圖片唔會要求好細緻。只係有時想印一兩張相俾自己都唔得(要求低除外),因為 ...
我買過 hx home office ,年幾隻牛瓜左,墨盒 貴,耐左又有bad contact 問題,發誓以後絕不再買!

MrBeast 發表於 18-11-1 17:10
我買過 hx home office ,年幾隻牛瓜左,墨盒 貴,耐左又有bad contact 問題,發誓以後絕不再買! ...

Agree!

MrBeast 發表於 18-11-1 17:10
我買過 hx home office ,年幾隻牛瓜左,墨盒 貴,耐左又有bad contact 問題,發誓以後絕不再買! ...

千元以上Office 型號,可能好彩,公司幾部都無問題。
墨貴就真,因為連墨頭。

但hp千元樓下就真係唔推薦。

worldcat 發表於 18-11-3 13:13
千元以上Office 型號,可能好彩,公司幾部都無問題。
墨貴就真,因為連墨頭。
真office 個d是ok 的,不過印象中應該冇千幾咁平,但通常墨比home 平

MrBeast 發表於 18-10-28 15:38

識貨!

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-10-28 15:38
你哋應該好少project做,成日要印彩色圖,邊出得切去印

bobbob 發表於 18-11-7 16:34
你哋應該好少project做,成日要印彩色圖,邊出得切去印
may be.  有時懶都是print bw 就算

我好耐前有部brother , 因不是成日print, 塞了, 掉 !
之後都無買printer, 快圖X

近年都是去快圖X print, 由原來$2張彩色, 好抵
(Printer 都費事買) 近里1-2年到加加加到去$4.5

都考慮是否要買PRINTER....

回覆樓主:

小學生要平考慮淘宝$2XX,自己用brother,墨水用環保墨,因4合1有wifi及彩色

想買部Color Laser, 本來想買Fuji Xerox CM115w, 唔洗二千, 價錢合理, 可以print + scan + copy, 但原來已經停產, 買新model, 有齊依幾樣function 的, 要四千幾蚊.

依家唯有退而求其次, CP22w, 但只有Print 的function, $1499. 有冇用家可以比啲意見嗎?  

醒目開學勳章

mimi1102 發表於 18-11-8 12:10
想買部Color Laser, 本來想買Fuji Xerox CM115w, 唔洗二千, 價錢合理, 可以print + scan + copy, 但原來已 ...
我覺得scan function幾重要(有scan可以無copy都得),但如果唔mind影相都勉強可應付。反而size係個問題,有齊咁多function嘅機通常好大部同重,搵位放係個問題
‹ 上一主題|下一主題