用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女仔數學比男仔差是定律嗎?
樓主: Jaceyravi
go

女仔數學比男仔差是定律嗎?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-10-30 11:40
咁老師又有冇乜建議?vocab 多得來ideally 能知道subtle diff 就最正,eg 幾時用mad, angry or furious.   ...

冇呀!只係comment 寫唔夠vocab., 我估老師指vivid verb/adj., 如果我淨係比一堆vocab 練筆用, 到作文時又未必記起。所以想請教有咩方法。 屋企有套unfortunate events, 等仔翻煲完Harry 叫仔睇先,謝推介

MrBeast 發表於 18-10-30 11:46
所以我出口術話係日記,其實我想佢寫長d但又怕抗拒,不過都係個句,有得迫就迫la, 青春期就未必咁易話為 ...
呢個方法好喎, 如果我叫兩個女各自都寫"日記"然後交換睇, 唔知佢地會唔會同我合作呢

TwinWong 發表於 18-10-30 09:35
女仔係語文較強, 数感係弱,
我大囡至小二数多数合格与唔合格邊緣,
升中初中補來補去唔咁上下, 到高FORM 先 ...

求教什麽辦法令到高FORM數學有進步?

Sorry, 睇漏,原來前邊已經答左。

MrBeast 發表於 18-10-30 11:46
所以我出口術話係日記,其實我想佢寫長d但又怕抗拒,不過都係個句,有得迫就迫la, 青春期就未必咁易話為 ...

中文老師曾提議佢每日寫20分鐘,我藉口叫仔當日記寫,暫時迫到,已經寫咗一個月但無論用字、文筆、編排文章未見進步。
中文已經寫緊,唔敢再叫寫英文,叫埋佢實顛, 等我諗下辦法

回覆 S-Kwok 的帖子

我地學校會用讀書報告形式叫佢地去寫, 每星期2本英文書, 1套movie, 2本中文書, 再每本寫report.

S-Kwok 發表於 18-10-30 12:10
中文老師曾提議佢每日寫20分鐘,我藉口叫仔當日記寫,暫時迫到,已經寫咗一個月但無論用字、文筆、編排文 ...
一個月唔好expect too much.  仲要睇下佢係咪比行貨。英,可以試下中英二選其一,由佢自己話事

S-Kwok 發表於 18-10-30 11:47
冇呀!只係comment 寫唔夠vocab., 我估老師指vivid verb/adj., 如果我淨係比一堆vocab 練筆用, 到作文時 ...
套書有時有機會我會引用入面d字,eg,錯數要重頭check,就會話back to square one (雖然有些hin 強),不過呢d都係長線投資,唔會咁快囘本

mcl203 發表於 18-10-28 17:54

抱歉,按錯引用,以下係回樓主既~~~
琴日的起心肝認真咁幫阿女比較下啲補習社, 今日放學去左一間試堂, 聽日再去另一間, 希望會搵到個夾既老師啦。
我覺得搵補習社有啲似睇中醫, 真係要食過佢啲葯先知夾唔夾

回覆 Jaceyravi 的帖子

仲要係食一段時間至知個中醫夾唔夾到。

回覆樓主:

如果補習老師唔賴"女仔天生數理科無男仔咁叻",唔通要承認自己無能力教好你女?咁你又接受,仲有咩好愁?

回覆 greentea000 的帖子

今日同阿女試完堂感覺幾好,個阿sirP好仔細咁解釋阿女的情況。返到屋企阿女靜雞雞入房原來做番之前啲paper, 一番出房叫爸爸幫佢比錢每星期補兩堂
希望真係搵到個好老師啦, 費事爸爸又暴走mode!

我依家教緊個妹妹作文,佢係醒目女,吸收能力高,可惜唔多睇書。所以我都係「強迫欣賞」文章同作文。好彩佢超鍾意作文(其實佢最鍾意係睇我畫畫),每星期都要求我畀兩篇,一篇冇圖作文,一篇四格漫畫。兩篇我都有 guiding questions 同指定 vocab。依家開始見到會自動用靚字(whisper、shout、wonderful 之類),所以指定 vocab 都唔係唔得,不過可能要畀多幾次,習慣左用就會自自然然用。當然佢一用靚字,我就讚佢。
同 MrBeast 建議一樣,試下中英隔住作。呢 d 係長線投資,起碼等一年先見到「明顯」進步。

你仔幸福,有你呢個媽媽幫手

1998Ruby1998 發表於 18-11-1 03:02

我依家教緊個妹妹作文,佢係醒目女,吸收能力高,可惜唔多睇書。所以我都係「強迫欣賞 ...

謝謝你意見。
那我要做嘅就是堅持+等待+揾啲靚字比佢用。

HaYi    發表於 18-11-1 08:03
1998Ruby1998    發表於 18-11-1 06:42

Jaceyravi 發表於 18-10-28 12:27
小女剛升中二, 一直以來都係英文最好, 數學最差。剛剛第一次測驗完, 成績簡直不勘入目以前試過去 ...

我女也是中二, 她説不用補習計多啲, 有不明白即問老師, 因補習除非ㄧ對ㄧ否则很難合格, 因中二的数是最難也是基礎的ㄧ環, 得閒做多些学校的练習或题目, 如有past paper就做吓! 好快就會合番

YolandaTam 發表於 18-10-29 13:23

由小女上小學開始我就教佢兩樣嘢:
你女真係好自律又勤力,要讀好書呢兩樣野好重要。

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... dseexamstat17_5.pdf
自己睇PART5 MATH 3級 女生%仲多過男生 而且用英文卷比率亦多過男生
如果用中文卷而好突出的男仔
可升大學都好大獲

放棄語文而數學突出才是定律

我女小學數要做幾本練習先有B頭A尾, 反而而家中一, 只靠平時做功課就去測考, 反而成績係中上, 尋日先派返一份計 discounts 的測驗, 70+ 分已經係全班第二了.

回覆樓主

路過答吓咀,我是會考年代的,當年喺HKIS有個summer program,都幾intensive吓,會邀請全港中學裡面每級成績最好嗰幾個去參加(少過5個),入面狂計數,計D正統syllabus一定唔會教嘅數,入得去都係精英,我玩咗2年,依我所見頭腦最犀利嘅都係男仔 (我係女仔)

不過我覺得當年中學年代嘅數學, even係A maths, 都係可以靠操練操返嚟嘅,我自問係其中一個,當年我的確係非常非常勤力咁樣做數學,屋企冇人support冇出去補習,數學成績每次都近乎滿分的,就算上到中六的pure maths 我都攞近乎滿分, 但當你見到出邊啲人咁犀利嘅時候,你知道自己係操練返嚟,呢啲嘢冇得呃人。

回覆樓主

其實操練數學都有好處嘅,例如當年會考有啲算式係提供的,不用背誦的,但我每次考嘅時候都不需要看那些提供的算式,因為我一早已經背晒,當你要完成一件事嘅時候,連有啲咩工具D工具點用都唔識嘅話,效率會好低
‹ 上一主題|下一主題