用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女仔數學比男仔差是定律嗎?
樓主: Jaceyravi
go

女仔數學比男仔差是定律嗎?   [複製鏈接]

回覆 YolandaTam 的帖子

8 科都好勁啦

妹妹頭 發表於 18-10-29 10:48

8 科都好勁啦

搞唔掂咪 Drop   , 沒甚麼大不了, 佢連 drop 邊科都諗埋,好似有晒打算咁,我由得佢。

有自己想法, GOOD. 我個女岩岩中一, 我都叫佢S1, S2 去摸索下自己喜歡咩科目, 到S3就要開TURBO, 跟住就要選科了

王家爸爸 發表於 18-10-29 08:51
某程度上係自我實現(Pygmalion Effect)。個老師應該鼓勵學生,而唔係話女仔天生數理科都冇男仔咁叻。 ...

唔通話自己唔識教咩

王家爸爸    發表於 18-10-29 12:12

妹妹頭 發表於 18-10-29 11:03

有自己想法, GOOD. 我個女岩岩中一, 我都叫佢S1, S2 去摸索下自己喜歡咩科 ...

中三啦,冇都要有,否則選錯科就
正所謂天道酬勤,令嬡咁肯捱,適應咗中學課程後就揀乜科都得㗎啦

你太台抬舉我女了, 佢只係得個勤力同好記性, 天資並不聰明

YolandaTam 發表於 18-10-29 09:42
小女都係少數女生:小學唔肯操數,85-90分之間。S1普普通通 60幾,中二開始肯做多少少,分數上返70-80, S3 ...
我自己中學時都是理科有日英文老師問第時出來做野可能要寫report, memo, etc.  所以不能忽略語文。況且升大亦是門lam 之一,我lei d 周身痕人一定會去搞下佢先安樂

MrBeast 發表於 18-10-29 12:54
我自己中學時都是理科有日英文老師問第時出來做野可能要寫report, memo, etc.  所以不能忽略語文。況且升大 ...

佢好明白,亦好努力諗辦法。佢每日都有閱讀,中文睇 <雷雨>同網上小說(當消遣),英文睇緊 A Singapore Story   同一本小說,仲有啲科學雜誌, 而家每日揾三幾個學緊嘅 vocab 作句,睇吓日積月累能否有進。

YolandaTam 發表於 18-10-29 13:06
佢好明白,亦好努力諗辦法。佢每日都有閱讀,中文睇 同網上小說(當消遣),英文睇緊 A Singapore Story   同 ...
  我e加都有叫小朋友每天用學過的生字和包式作句,上次英作還是有不少grammar mistakes,但都叫通順。
言歸正傳,數依然是佢天敵,有排搞

你囡囡都好努力, 請問每晚幾點睡? 鐘意玩手機嗎?

aa06 發表於 18-10-29 13:16

你囡囡都好努力, 請問每晚幾點睡? 鐘意玩手機嗎?

由小女上小學開始我就教佢兩樣嘢:
1)態度決定高度,從來佢只會因態度差而受罰,佢盡咗力而成功我哋會高興,失敗會為佢唔抵,再商量改善方法
2)天道酬勤,我哋無法控制自己成為最聰明嗰個,但可令自己成為最勤力嗰個
咁多年,唔多唔少都聽入咗啲。

平日上課聽書再回家溫習好攰,所以10:00-10:30瞓;放假晏少少,11:00左右。
通常攞住手機係睇小說或資料,得閒會打一小時內機,覺得 fb 同 ig 無意義,與同學之間 whatsapp 只討論功課,一入房即 disable wi-fi, 認為不該被 whatsapp 擾亂睡眠同影響生活。

你囡囡是時下青少年少有的清流, 而家的女仔最鍾意玩ig. 咁佢會唔會很難有朋友? 因為大多數的女仔鐘意追星、動漫和ig. 會唔會很難同其他同學溝通?

aa06 發表於 18-10-29 14:35

你囡囡是時下青少年少有的清流, 而家的女仔最鍾意玩ig. 咁佢會唔會很難有朋友?  ...

係呀,佢眼中啲韓星千人一面,Kpop更是噪音,所以真係少朋友㗎,早幾年俾人排擠添呀!

同你囡囡講而家搵唔到志趣相投的同學唔緊要,將來或許有機會搵到知音,我公司有一位女同事來自你囡囡學校,很會玩politics, 常常在老細面前篤人背脊,非常丐人憎, 唔知是否女校都是咁樣?定係你囡囡學校的女生大都是是非精?

aa06 發表於 18-10-29 14:58

同你囡囡講而家搵唔到志趣相投的同學唔緊要,將來或許有機會搵到知音,我公司有一 ...

我諗篤人背脊係個人品行唔好,一樣米養百樣人,真真難講:我都見過友校嘅女生染髮,抽煙,當街與男生嘻鬧。但相信只係個別例子。
女生之間玩排擠在所難免,我表妹當年讀陳瑞芝(男女校)都好多是非。

YolandaTam 發表於 18-10-29 13:23

嘩, 你教育子女好有方法呀, 我太hea啦, 連babykingdom都係最近朋友介紹先識睇。我要多啲係度同大家交流下, 令自己同埋啲仔女一齊進步!!

Jaceyravi 發表於 18-10-29 16:11
嘩, 你教育子女好有方法呀, 我太hea啦, 連babykingdom都係最近朋友介紹先識睇。我要多啲係度同大家交流下,  ...

為人父母,終身學習,我都經過好多失敗㗎,大家一齊努力吖。

YolandaTam 發表於 18-10-29 11:22
中三啦,冇都要有,否則選錯科就  
正所謂天道酬勤,令嬡咁肯捱,適應咗中學課程後就揀乜科都得㗎啦 ...

我都S3,自己想點都唔知。

YolandaTam 發表於 18-10-29 13:23

你女好乖乖 ,我都希望我地有一半,現在青春期,有少少反反地。
‹ 上一主題|下一主題