用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地有教理財概念嗎?
樓主: 星星的後裔
go

你地有教理財概念嗎?   [複製鏈接]

唔理bill cosby 近期新聞,介紹大家the cosby show,有很多子女成長的情節,又搞笑

retriever 發表於 18-11-6 07:36

同意窮係會限制眼界。

關於「珍惜」,我覺得人只會對有付出代價嘅野先會珍惜,如果每個月無條件定額俾零用錢(雖然限定數目),小朋友買「錯」嘢浪費了亦未必覺得肉赤,因為到下個月父母又一定無條件有定額零用。

其實小學生日常用品基本開支父母已經有供應。所以我主張零用錢係有條件咁俾,係獎勵性,冇定額(但有上限),要努力先有。咁當佢用自己「賺」番黎嘅錢先特別珍惜,消費時亦更謹慎。

一學完加減數就開始慢慢教,至少比佢知唔同既野有貴有平,要買貴野,就要慢慢「加」(累積)零用錢,如果下下都「減」(使左去),就可能一直買唔到自己想要既野

MrBeast 發表於 18-11-6 08:24
我e加仲係珍惜階段,慢慢才去開眼介。我覺得if the other way round,好易變成不懂珍惜 ...

我係老餅。長輩講既其中一句入心:“由儉入奢易,由奢入儉難”,亦係客觀事實。不過呢種心境,一定好多女性批評“成世無發達”,事實亦係咁,哈哈!

細路幼稚園同學較熟既家長仍時有關繁,FB長短假期間不斷被洗板,眼見有家長帶細路女一年去日本四次,三個喼去,七個喼返。心諗:將來搵咩男友老公招呼佢?

Elenalan 發表於 18-11-6 10:08
關於「珍惜」,我覺得人只會對有付出代價嘅野先會珍惜,如果每個月無條件定額俾零用錢(雖然限定數目),小 ...

小學零用錢上限你訂幾多?

retriever 發表於 18-11-8 07:47
小學零用錢上限你訂幾多?

$50/week, 但佢甚少拎到呢個數,多數$20~30。因為要拎零用錢要用積點換,10個積點先換到$5。每日我會同佢review下有咩做得好,俾積點做鼓勵。最多一次可以拎10個積點(e.g. 測默滿分)。

retriever 發表於 18-11-8 07:45
我係老餅。長輩講既其中一句入心:“由儉入奢易,由奢入儉難”,亦係客觀事實。不過呢種心境,一定好多女 ...
去三四次旅行個d是真中産
中學時期有位有$同學,未到大學已揸benz,最後家道中落e加同人打工,見過呢d故事"冇發達"咪冇囉

Elenalan 發表於 18-11-8 08:05
$50/week, 但佢甚少拎到呢個數,多數$20~30。因為要拎零用錢要用積點換,10個積點先換到$5。每日我會同佢r ...
我較佛糸,會慶祝考完試,但從不張成績和獎勵掛ou

MrBeast 發表於 18-11-8 08:11
我較佛糸,會慶祝考完試,但從不張成績和獎勵掛ou

我地已經plan好考完試果日去邊度玩和慶祝,同成績冇掛鈎。獎勵係incentive,等於大人返工都想拎B仔。拎到大份B仔除了B仔本身嘅價值係吸引嘅,仲有果份成功感和自我肯定。

MrBeast 發表於 18-11-8 08:08
去三四次旅行個d是真中産
中學時期有位有$同學,未到大學已揸benz,最後家道中落e加同人打工,見 ...

我見唔少公屋戶嘅家長一年都去3,4次旅行,我估應該唔係個個都「真中產」掛。

Elenalan 發表於 18-11-8 08:29
我見唔少公屋戶嘅家長一年都去3,4次旅行,我估應該唔係個個都「真中產」掛。
...
胡so 曾都話自己係中產la,住公屋又唔代表係窮wor

Elenalan 發表於 18-11-8 08:29
...

我反而關注,D 細路咁養大,大過左佢哋自己負擔,以呢個為基本水平,如何生活?

Elenalan 發表於 18-11-8 08:27
我地已經plan好考完試果日去邊度玩和慶祝,同成績冇掛鈎。獎勵係incentive,等於大人返工都想拎B仔。拎到 ...

我哋考完試,食一餐勁(好),唔會等成績。

retriever 發表於 18-11-8 12:25
我反而關注,D 細路咁養大,大過左佢哋自己負擔,以呢個為基本水平,如何生活?
...

有2面睇法。有人覺得咁樣富養孩子,咁長大後孩子對生活質素有要求,就有向上動力。

亦有人話,咁充足供應,孩子畢業都唔願搵工,因為賺埋都唔夠屋企供應咁充足。於是繼續"進修"揾書讀,都唔想咁快投入職場。

Elenalan 發表於 18-11-8 12:43
有2面睇法。有人覺得咁樣富養孩子,咁長大後孩子對生活質素有要求,就有向上動力。

亦有人話,咁充足供應 ...

我個人極反對富養孩子,覺得絕大部份情況下,都係害左個細路。

不過又同意品味生活情趣跟成長經歷有關。

李超人咁有錢,仲係手帶幾舊水精工錶,咀咬豉油王炒面。

retriever 發表於 18-11-10 22:41

我覺得奢侈品、名牌、一年幾次為shopping去嘅旅行...呢d富養就不必了。但遊學、交流、興趣班、比賽、甚至出國留學,呢d如我有能力佢又說服到我嘅都會支持。

反而我覺得而家d細路太容易去樂園玩,好多家庭都買哂年票,個個月去迪迪尼、海馬公園真係好多餘。我本人最憎海馬公園營商手法,根本將captivity以保育為名去賺錢。唔知其他人去睇海豚表演係咩心情,我女幼稚園時跟學校第一次去,見到海豚表演d場次,已經話覺得d動物好忙好慘,唔明點解咁多遊客會睇到笑。童言無忌,佢地感受最直接。我寧願帶阿女去行山觀鳥賞樹睇山脊線。

retriever 發表於 18-11-10 22:41

再說,假日去大草地去沙灘玩,呢d已經足夠孩子樂而忘返,又唔花錢。不過好多香港孩子嘅週末都排滿哂補習班和各樣要考試比賽嘅興趣班,邊有咁多空間去享受免費嘅草地和陽光海灘。

Elenalan 發表於 18-11-10 23:14

我覺得奢侈品、名牌、一年幾次為shopping去嘅旅行...呢d ...

我跟你一樣,反對細路去果D樂園(雖然我鍾意海馬多過迪迪尼),譬如果D樹屋,SUPERPARK,但原因不一樣。我覺得細路太慣果D PREPACKAGE 既娛樂,變得未去過一個地方,就隨便去用嫌三嫌四,唔會試自己去發掘下。我細路呢樣就俾我鬧,迫佢去D 舊本來一開始佢話有咩好玩既舊區,但去過之後,問佢就話好玩,明白好玩既致趣要自己EXPLORE。

retriever 發表於 18-11-10 23:35
我跟你一樣,反對細路去果D樂園(雖然我鍾意海馬多過迪迪尼),譬如果D樹屋,SUPERPARK,但原因不一樣。我 ...

非常認同好玩嘅野要自己explore, 呢一代細路根本唔識玩,連玩都要人餵養。我地細個乜都可以玩一餐,例如爽生粉+人字拖=溜冰,廢紙可整彈珠機、足球game; 我教阿女地上自轉20個圈再跳上梳化,就可以扮飛車飄移 我怕好多呢d土炮玩意失傳,所以我識嘅玩過嘅都傳授俾佢,家中過半數玩具、各種棋card games都係佢有份自製改良! 因此,佢從不扭買玩具,只會問我或座頭保安收集廢紙物資去整嘢玩!

回覆樓主:

再講,好多而家嘅細路都唔識捉棋,其實舊式文具店好多棋都好好玩: 象棋、盲棋、陸戰棋、鬥獸棋、五子棋、波子棋....各種桌遊咭games...天氣唔好時我地就最enjoy留在家中開局玩桌遊,又係零消費!
‹ 上一主題|下一主題